Nieuw traffic-record bij DE-CIX Frankfurt: 15 Tbps

DE-CIX Frankfurt 15 Tbps-819x415

Op woensdagavond 20 september heeft DE-CIX Frankfurt een nieuw verkeersrecord gevestigd door voor het eerst de grens van 15 Terabits per seconde (Tbps) te overschrijden, met een piek van 15,29 Tbps. Ter vergelijking: in 2022 doorbrak Frankfurt de barrières van 11, 12, 13 en 14 Tbps.

Hoewel 2023 tot nu toe minder piekmomenten kent, is het dataverkeer sinds begin 2022 met bijna 40% toegenomen. Over de afgelopen vijf jaar gezien is er een enorme stijging van 150% in het dataverkeer.

Net als in het verleden hebben bepaalde gebeurtenissen een grote invloed op het dataverkeer. Zo viel de piek op woensdag samen met de start van het UEFA Champions League-seizoen. Het is ook waarschijnlijk dat de nieuwe Apple iOS-release van deze week een bijdrage heeft geleverd aan deze verkeersstijging. Ter illustratie: 15 Tbps staat gelijk aan het gelijktijdig streamen van meer dan 5 miljoen HD-video's. In de analoge wereld, als één bit gelijk zou staan aan één milliliter water, dan zou 15 Tbps elke seconde 400 Olympische zwembaden vullen.

De pieken tijdens echte live-gebeurtenissen laten zien hoe verschillende aspecten van ons leven digitaliseren. Of het nu gaat om werken met videoconferenties of ontspannen met het streamen van sportevenementen of gamen, digitale diensten zijn een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven geworden.

Meer over
Lees ook
Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft heeft in haar Datacenter Community Pledge zichzelf nieuwe verplichtingen opgelegd op het gebied van duurzaamheid en de gemeenschap in hun datacenteractiviteiten.

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Skygard introduceert een interessant datacenter in Hovinbyen in Oslo, dat technisch interessant is maar bovendien ook milieuvriendelijk is.

CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

AI-hyperscaler CoreWeave kondigt aan dat het $2,2 miljard zal investeren om drie nieuwe datacenters te openen in continentaal Europa tegen eind 2025. Deze nieuwe datacenters zullen worden gevestigd in Noorwegen, Zweden en Spanje.