Nieuw traffic-record bij DE-CIX Frankfurt: 15 Tbps

DE-CIX Frankfurt 15 Tbps-819x415

Op woensdagavond 20 september heeft DE-CIX Frankfurt een nieuw verkeersrecord gevestigd door voor het eerst de grens van 15 Terabits per seconde (Tbps) te overschrijden, met een piek van 15,29 Tbps. Ter vergelijking: in 2022 doorbrak Frankfurt de barrières van 11, 12, 13 en 14 Tbps.

Hoewel 2023 tot nu toe minder piekmomenten kent, is het dataverkeer sinds begin 2022 met bijna 40% toegenomen. Over de afgelopen vijf jaar gezien is er een enorme stijging van 150% in het dataverkeer.

Net als in het verleden hebben bepaalde gebeurtenissen een grote invloed op het dataverkeer. Zo viel de piek op woensdag samen met de start van het UEFA Champions League-seizoen. Het is ook waarschijnlijk dat de nieuwe Apple iOS-release van deze week een bijdrage heeft geleverd aan deze verkeersstijging. Ter illustratie: 15 Tbps staat gelijk aan het gelijktijdig streamen van meer dan 5 miljoen HD-video's. In de analoge wereld, als één bit gelijk zou staan aan één milliliter water, dan zou 15 Tbps elke seconde 400 Olympische zwembaden vullen.

De pieken tijdens echte live-gebeurtenissen laten zien hoe verschillende aspecten van ons leven digitaliseren. Of het nu gaat om werken met videoconferenties of ontspannen met het streamen van sportevenementen of gamen, digitale diensten zijn een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven geworden.

Lees ook
China begint productie van onderwaterdatacenters

China begint productie van onderwaterdatacenters

Zoeken naar duurzame en efficiënte manieren om datacenters te huisvesten is in veel landen een prioriteit geworden. China heeft recentelijk een significante stap gezet op dit gebied door te starten met de bouw van onderwaterdatacenters (UDC), een concept dat voor het eerst werd geïntroduceerd door Microsoft's Project Natick in 2014.

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Recent heeft de Europese Unie een belangrijke stap gezet in de richting van schone energie door €4 miljard beschikbaar te stellen voor schone energieprojecten, waaronder energieopslag. Dit initiatief, dat voortkomt uit de EU's Innovation Fund, biedt niet alleen een impuls voor milieuvriendelijke technologieën, maar biedt ook kansen voor datacenters...

Europese Investeringsfonds zet in op vermindering energieverspilling in datacenters

Europese Investeringsfonds zet in op vermindering energieverspilling in datacenters

Het Europese Investeringsfonds (EIF) heeft 145 miljoen euro geïnvesteerd in een privaat fonds dat zich richt op het terugdringen van energieverspilling in onder andere datacenters en andere faciliteiten die veel energie gebruiken. Deze investering is onderdeel van de bredere inspanningen van de EU om duurzaamheid in de energiesector te bevorderen.