Nieuw traffic-record bij DE-CIX Frankfurt: 15 Tbps

DE-CIX Frankfurt 15 Tbps-819x415

Op woensdagavond 20 september heeft DE-CIX Frankfurt een nieuw verkeersrecord gevestigd door voor het eerst de grens van 15 Terabits per seconde (Tbps) te overschrijden, met een piek van 15,29 Tbps. Ter vergelijking: in 2022 doorbrak Frankfurt de barrières van 11, 12, 13 en 14 Tbps.

Hoewel 2023 tot nu toe minder piekmomenten kent, is het dataverkeer sinds begin 2022 met bijna 40% toegenomen. Over de afgelopen vijf jaar gezien is er een enorme stijging van 150% in het dataverkeer.

Net als in het verleden hebben bepaalde gebeurtenissen een grote invloed op het dataverkeer. Zo viel de piek op woensdag samen met de start van het UEFA Champions League-seizoen. Het is ook waarschijnlijk dat de nieuwe Apple iOS-release van deze week een bijdrage heeft geleverd aan deze verkeersstijging. Ter illustratie: 15 Tbps staat gelijk aan het gelijktijdig streamen van meer dan 5 miljoen HD-video's. In de analoge wereld, als één bit gelijk zou staan aan één milliliter water, dan zou 15 Tbps elke seconde 400 Olympische zwembaden vullen.

De pieken tijdens echte live-gebeurtenissen laten zien hoe verschillende aspecten van ons leven digitaliseren. Of het nu gaat om werken met videoconferenties of ontspannen met het streamen van sportevenementen of gamen, digitale diensten zijn een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven geworden.

Meer over
Lees ook
De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.