Nieuw onafhankelijk beveiligingskeurmerk voor panden met hoog risico als datacenters

datacenter

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft een nieuw keurmerk, BORG-A, ontwikkeld, gericht op de beveiliging van panden met een hoog risico. Ook datacenters vallen volgens het CCV in deze categorie. Dit certificatieschema is het resultaat van uitgebreide pilots en praktijkproeven bij beveiligingsbedrijven en is nu klaar voor publicatie.

BORG-A dient als een essentieel instrument voor eigenaren van zogeheten ‘hoogrisicogebouwen’ en verzekeraars, waarbij de standaard beveiliging volgens de Verbeterde Risicoklassenindeling (VRKI) 2.0 niet voldoet. Het keurmerk focust op uitgebreide beveiligingsplannen voor gebouwen met een zeer hoog inbraakrisico, zoals musea, veilinghuizen, diamantairs en - zoals gezegd - datacenters. De meeste Nederlandse objecten vallen onder de VRKI-risicoklassen 1 tot en met 3 en kunnen adequaat beveiligd worden door gecertificeerde BORG-beveiligingsbedrijven. In complexe gevallen is echter een op maat gemaakt beveiligingsplan noodzakelijk.

Het certificeren van een beveiligingsplan onder BORG-A vindt plaats volgens de NEN-EN-ISO/IEC 17065 norm. BORG-A-adviseurs kunnen afwijken van de VRKI bij het opstellen van een plan. Het keurmerk waarborgt een combinatie van diverse beveiligingsmaatregelen, bekend als OBESCAR, wat staat voor organisatorisch, bouwkundig, compartimenterend, elektronisch, alarmerend, reactief en diefstalbeperkend.

Voor verzekeraars en opdrachtgevers is BORG-A van groot belang, aldus het CCV. Het biedt een onafhankelijk instrument voor het beheersen van complexe risico's. Het CCV onderhoudt het certificatieschema, terwijl certificatie-instellingen de kwaliteit van de beveiligingsplannen en de kwalificaties van personeel controleren. Het keurmerk garandeert dat het beveiligingsplan voldoet aan de strenge eisen die passen bij het risiconiveau.

BORG-B- en BORG-E-gecertificeerde beveiligingsbedrijven kunnen op basis van een BORG-A-beveiligingsplan direct starten met de implementatie van bouwkundige en elektronische beveiligingsmaatregelen. Een aparte risicoanalyse gebaseerd op de VRKI 2.0 is dan niet meer nodig.

De markt heeft enthousiast gereageerd op BORG-A, stelt CCV vast, dat aansluit op de waardering voor de huidige BORG-keurmerken (bouwkundige en elektronische beveiliging). De ontwikkeling van BORG-A werd ondersteund door verschillende stakeholders, waaronder Federatie Veilig Nederland, de politie, VNO-NCW/MKB-Nederland, en diverse andere organisaties.

In de eerste helft van 2023 zijn er pilots uitgevoerd bij zowel grote als kleine beveiligingsbedrijven, waarbij het BORG-A-certificatieschema uitgebreid getest en verbeterd is. Techniek Nederland en het CCV hebben hun samenwerking op het gebied van inbraakpreventie geïntensiveerd.

Het BORG-A-certificatieschema zal officieel ingaan op 2 januari 2024.    

 

 

 

Lees ook
Google verdubbelde in 2013 zijn uitgaven aan datacenters

Google verdubbelde in 2013 zijn uitgaven aan datacenters

Google heeft vorig jaar maar liefst ruim 5,3 miljard euro uitgegeven aan zijn datacenters. De uitgaven zijn maar liefst twee keer zo hoog dan in 2012. Het bedrijf heeft zijn wereldwijde netwerk met datacenters in 2013 dan ook flink uitgebreid. De organisatie meldt in het vierde kwartaal van 2013 ruim 1,65 miljard euro te hebben uitgegeven aan capi1

Groei in elektriciteitsverbruik vlakt af

Groei in elektriciteitsverbruik vlakt af

DCD Intelligence - de onderzoekstak van DatacenterDynamics - heeft een rapport geschreven over de historische ontwikkeling van het energieverbruik van datacenters. Hun conclusie? De groei vlakt af. Anders gezegd: het energieverbruik van datacenters neemt - ook in Europa - nog wel toe, maar met een veel kleiner percentage dan we de afgelopen jaren1

'Veiligheid in het datacenter zorgt voor een betere beschikbaarheid'

'Veiligheid in het datacenter zorgt voor een betere beschikbaarheid'

Datacenters herbergen in veel bedrijven de kroonjuwelen: toepassingen waarmee geld wordt verdiend, gegevens die geld waard zijn. Zijn de eisen en maatregelen op het gebied van veiligheid (niet beschikbaarheid) de laatste jaren veranderd? En zo ja, hoe? Een interview met Elbert Raben van Rittal. De afgelopen jaren nam de hoeveelheid gegevens wereld1