Nieuw investeringsfonds wil snelgroeiende tech- en datacenterbedrijven in Europa houden

EU vlag markus-spiske-wIUxLHndcLw-unsplash-2-

Veel Europese tech startups hebben vaak moeite om daadwerkelijk door te stoten naar een operatie op wereldschaal. Dat geldt zeker ook voor Europese datacenterbedrijven en hun toeleveranciers.

 Een belangrijke reden hiervoor is een gebrek aan mogelijkheden om de financiering rond te krijgen die voor de groei naar deze schaalgrootte nodig is. Investeringen van 50 miljoen euro of meer zijn in Europa lastig te realiseren. Met als gevolg dat veel Europese scale-ups na verloop van tijd uitwijken naar - met name - de Verenigde Staten, waar wel voldoende mogelijkheden voor dit soort investeringen bestaan. Het European Tech Champions Initiative (ETCI) wil nu dit gat gaan dichten.

Het European Tech Champions Initiative is een nieuw fonds dat 3,5 miljard euro tot zijn beschikking krijgt voor investeringen in Europese tech scale-ups. Het zal worden beheerd door het Europees Investeringsfonds en kan werken met toezeggingen van Spanje (€ 1 miljard), Duitsland (€ 1 miljard), Frankrijk (€ 1 miljard), Italië (€ 150 miljoen) en België (€ 100 miljoen) tijdens de eerste inschrijvingsperiode. De European Investment Bank heeft nog eens € 500 miljoen aan het fonds toegevoegd.

Het ETCI-fonds zal helpen bij het creëren van een mogelijkheid voor Europese institutionele beleggers om hun portefeuilles te diversifiëren door een financieringsstroom naar Europese scale-ups te bieden die tot nu toe ontbrak. Voor Europa geldt dat het dichten van deze schaalvergrotingskloof een groot aantal hooggekwalificeerde banen kan opleveren en de economische groei stimuleren. Ook gaat de initiatiefnemers uit van een positieve impact van de investeringen op duurzaamheid en milieubescherming.

De EU wordt steeds actiever met het stimuleren van hightech-industrieën, onder andere op het gebied van chips, datacenters, AI, telecom, IoT en ruimtevaarttechnologie. De lancering van het EITC-fonds volgt op een eerder gelanceerd financieringsfonds van € 10 miljard van de European Innovation Council (EIC). Dit fonds investeert rechtstreeks in startups.

 

Meer over
Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.