Netbeheer Nederland onderzoekt of inzet van batterijen geformaliseerd kan worden

Nieuwsbericht Netbeheer400240

Netbeheer Nederland onderzoekt in het kader van het Landelijk Actieprogramma Netcapaciteit of de inzet van batterijen en de inzet van flexibele contracten kan helpen bij het oplossen en voorkomen van netcongestie voor zowel teruglever- als afnameschaarste.

‘Batterijen kunnen echter ook belastend zijn voor het elektriciteitsnet en juist netcongestie veroorzaken’, stelt Netbeheer Nederland. De organisatie heeft dan ook met interesse kennis genomen van het nieuwsbericht van de ACM waarin deze stelt dat een gunstiger transporttarief voor batterijsystemen die congestie vermindert.

Batterijsystemen zijn zeker nodig in het toekomstig energiesysteem, aldus Netbeheer Nederland, om opwek en verbruik op het landelijke net in balans te houden. Daar staat echter tegenover dat  batterijsystemen ook kunnen zorgen voor een onnodig hoge belasting op het lokale elektriciteitsnetwerk. Daarom pleit men voor een slimme inzet van batterijen, die er voor kan zorgen dat ze het elektriciteitsnet niet extra belasten. ‘Door slimme inzet kunnen juist extra aansluit- en transportmogelijkheden gecreëerd worden”, aldus de organisatie.

Netbeheer Nederland onderzoekt nu in het Landelijk Actieprogramma Netcapaciteit of batterijen en de inzet van flexibele contracten geformaliseerd kunnen worden. In het LAN werken overheden en marktpartijen samen om te kijken hoe de nieuwe contractvormen in de praktijk toegepast kunnen worden en welke codewijzigingen hier dan voor nodig zijn. Ook wordt er onderzocht welke tarieven daarbij horen.

Foto gemaakt met AI

Meer over
Lees ook
Hoe gaan we om met 80 kW racks?

Hoe gaan we om met 80 kW racks?

Het ontwikkelen van een datacenter rack dat 80 kW aan elektrisch vermogen nodig heeft, is een ingrijpende technische uitdaging die zowel nieuwe mogelijkheden als beperkingen met zich meebrengt. In Nederland lijkt zo’n rack wellicht (nog?) Ondenkbaar, maar op Reddit wordt hierover een interessante discussie gevoerd, voornamelijk door Amerikaanse da1

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

Wat hebben de Rekenkamer en datacenters met elkaar te maken? Wellicht meer dan de bedrijven en toeleveranciers van die sector zich realiseren. Grotendeels onder de radar van de publieke belangstelling is de Rekenkamer namelijk bezig met onderzoek dat over de achillespees van de datacenters gaat: het energieverbruik.

NEN publiceert richtlijn PGS 37-1 voor energieopslagsystemen

NEN publiceert richtlijn PGS 37-1 voor energieopslagsystemen

Het gebruik van energieopslagsystemen ofwel Energy Storage Systems (ESS) met lithiumbatterijen neemt steeds meer toe. Daarmee groeit ook de noodzaak om dit op een verantwoorde manier te doen. In reactie hierop heeft NEN de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen PGS 37-1 ontwikkeld in samenwerking met een team van experts uit het bedrijfsleven en over1