NEN zoekt experts voor normen die helpen datacenters duurzamer te maken

nen-logo500300

Duurzaamheidsnormen zorgen voor efficiëntere datacenters. Dat zegt Niek van der Pas, voorzitter van de NEN Normcommissie 381039 'Computerruimtes en datacenters’ in een interview op de website van deze standaardisatieorganisatie. ‘Datacenters hebben nogal een slechte reputatie als het om duurzaamheid gaat die alle groene stroom wegkapen voor de neus van Nederlandse huishoudens. Niets is minder waar’, aldus Van der Pas. De sector doet het in zijn ogen juist heel goed en werkt hard aan verbeteringen. Normen helpen daarbij.

Er zijn verschillende duurzaamheidsnormen voor datacenters, stelt Van der Pas vast. Zo zijn er normen over het totale energieverbruik, normen over welk gedeelte van het verbruik hergebruikt wordt en normen over welk deel van het energieverbruik duurzaam is. Er zijn ook normen die aangeven hoe efficiënt de apparatuur in een datacenter gebruikt wordt, zoals de Server Idle Coefficient: staat een server bijvoorbeeld niks te doen of is hij aan het werk?

Voor al die normen wordt op Europees en mondiaal niveau gesproken in verschillende werkgroepen. Nederland is nu voorzitter van de internationale werkgroep die normen voor duurzaamheidsparameters voor datacenters (zoals energiegebruik en watergebruik) ontwikkelt.

Van der Pas geeft aan dat voor het meten van de efficiëntie van apparatuur in datacenters expertise nodig is. ‘Die expertise kan komen van mensen vanuit onderzoeksinstellingen, universiteiten, het bedrijfsleven of de overheid. En het is echt nodig dat dit onderwerp goed wordt aangepakt want in de toekomst krijgen we te maken met steeds meer vraag naar datacenterdiensten. De informatiebehoefte zal alleen maar verder stijgen en daarom zijn normen en onderzoek naar efficiëntievraagstukken erg belangrijk. Anders kan alles in de soep lopen en dat wil je als samenleving natuurlijk niet.’

Ook is een werkgroep in voorbereiding voor het meten van het energieverbruik van software, meldt Van der Pas. Neem een clouddienst of een andere toepassing. Die draait op een server en andere andere IT-apparatuur in een datacenter, maar we hebben, zo stelt Van der Pas, eigenlijk geen idee hoeveel energie die applicatie gebruikt. Van der Pas” ‘Misschien is het wel energiezuiniger dat ik met de auto naar iemand toe ga in plaats van via bijvoorbeeld Teams te bellen. Dat is zijn nog niet onderzocht en daar zoeken we nog experts voor. Het moeten mensen zijn met kennis van het meten van het energieverbruik van softwarediensten. Nu gaat het nog vaak over kwaliteit, maar met de nieuwe werkgroep willen we focussen op het eco-gedeelte van een dienst. We willen gaan zoeken naar best practices om zo de weg te plaveien voor een norm op dat gebied.’

Lees ook
RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.

Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy is gestart met de productie van natrium-ion batterijen in de Verenigde Staten. Deze batterijen zijn vooral interessant voor opslag van elektriciteit in windparken en datacenters. Het bedrijf onderstreept dat deze batterijen een hogere vermogensdichtheid en langere levensduur bieden en bovendien veiliger zijn dan bestaande batterijtec1

BICSI publiceert update van ANSI/BICSI 002-2024

BICSI publiceert update van ANSI/BICSI 002-2024

BICSI heeft onlangs ‘ANSI/BICSI 002-2024, Data Center Design and Implementation Best Practices’ en ‘Essentials of Data Center Projects, Second Edition’ uitgebracht. Beide documenten spelen al jaren een belangrijke rol bij het plannen, ontwerpen, bouwen en beheren van datacenterfaciliteiten.