NEN zoekt experts voor normen die helpen datacenters duurzamer te maken

nen-logo500300

Duurzaamheidsnormen zorgen voor efficiëntere datacenters. Dat zegt Niek van der Pas, voorzitter van de NEN Normcommissie 381039 'Computerruimtes en datacenters’ in een interview op de website van deze standaardisatieorganisatie. ‘Datacenters hebben nogal een slechte reputatie als het om duurzaamheid gaat die alle groene stroom wegkapen voor de neus van Nederlandse huishoudens. Niets is minder waar’, aldus Van der Pas. De sector doet het in zijn ogen juist heel goed en werkt hard aan verbeteringen. Normen helpen daarbij.

Er zijn verschillende duurzaamheidsnormen voor datacenters, stelt Van der Pas vast. Zo zijn er normen over het totale energieverbruik, normen over welk gedeelte van het verbruik hergebruikt wordt en normen over welk deel van het energieverbruik duurzaam is. Er zijn ook normen die aangeven hoe efficiënt de apparatuur in een datacenter gebruikt wordt, zoals de Server Idle Coefficient: staat een server bijvoorbeeld niks te doen of is hij aan het werk?

Voor al die normen wordt op Europees en mondiaal niveau gesproken in verschillende werkgroepen. Nederland is nu voorzitter van de internationale werkgroep die normen voor duurzaamheidsparameters voor datacenters (zoals energiegebruik en watergebruik) ontwikkelt.

Van der Pas geeft aan dat voor het meten van de efficiëntie van apparatuur in datacenters expertise nodig is. ‘Die expertise kan komen van mensen vanuit onderzoeksinstellingen, universiteiten, het bedrijfsleven of de overheid. En het is echt nodig dat dit onderwerp goed wordt aangepakt want in de toekomst krijgen we te maken met steeds meer vraag naar datacenterdiensten. De informatiebehoefte zal alleen maar verder stijgen en daarom zijn normen en onderzoek naar efficiëntievraagstukken erg belangrijk. Anders kan alles in de soep lopen en dat wil je als samenleving natuurlijk niet.’

Ook is een werkgroep in voorbereiding voor het meten van het energieverbruik van software, meldt Van der Pas. Neem een clouddienst of een andere toepassing. Die draait op een server en andere andere IT-apparatuur in een datacenter, maar we hebben, zo stelt Van der Pas, eigenlijk geen idee hoeveel energie die applicatie gebruikt. Van der Pas” ‘Misschien is het wel energiezuiniger dat ik met de auto naar iemand toe ga in plaats van via bijvoorbeeld Teams te bellen. Dat is zijn nog niet onderzocht en daar zoeken we nog experts voor. Het moeten mensen zijn met kennis van het meten van het energieverbruik van softwarediensten. Nu gaat het nog vaak over kwaliteit, maar met de nieuwe werkgroep willen we focussen op het eco-gedeelte van een dienst. We willen gaan zoeken naar best practices om zo de weg te plaveien voor een norm op dat gebied.’

Lees ook
Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden...

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Een nieuwe Europese hyperscale datacenterfirma is van start gegaan - Apto genaamd. Het bedrijf wil meeliften op de volgende golf van de digitale economie. Daartoe zoekt Apto samenwerking met cloud service providers om hun uitbreiding over het Europese continent te faciliteren.

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag (20 september 2023) het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' van de gemeente Zeewolde vernietigd. Het bestemmingsplan maakte de komst van een zogenoemd hyperscale datacenter mogelijk.