Nederlandse startup ontwikkeld batterij die tevens groene waterstof produceert

Conradstraat+Battolyser600425

Battolyser Systems, een spin-off van de TU Delft, heeft een batterij ontwikkeld die tevens in staat is groene waterstof te produceren. Het gaat om een geïntegreerd batterij- en elektrolysesysteem dat zowel energie opslaat als waterstof produceert uit hernieuwbare energie.

Interessant aan het nieuwe systeem is dat het gebaseerd is op een technologie die allesbehalve nieuw te noemen is. De basis vormt namelijk een ijzer-nikkelbatterij, ontwikkeld door Thomas Edison aan het begin van de vorige eeuw. Edison stelde toen vast dat deze batterij waterstof produceert als hij eenmaal volledig verzadigd is. Dat was in die tijd een nadeel, maar tegenwoordig is dat juist een voordeel. Onder leiding van professor Fokko Mulder van de TU Delft is dit idee verder ontwikkeld.

De batterijfunctie is een bekende: opladen als elektriciteit goedkoop is, leveren als de prijs juist hoog is. Of als er behoefte is aan extra elektriciteit. De waterstof die tevens wordt geproduceerd, kan geïntegreerd worden in - bijvoorbeeld - een groter systeem voor  energieopslag in datacenters en andere grootschalige faciliteiten. Deze kan echter ook worden geleverd aan industriële ondernemingen. De batterij kan direct omschakelen van waterstofproductie naar het ontladen van de batterij.

Het systeem is inmiddels in een pilotproject in de Eemshaven opgenomen. In 2025 hoopt Battolyser Systems klaar te zijn om de batterij op grote schaal te produceren voor de markt.

Pieter Levecque van Battolyser Systems spreekt tijdens het Power Electronics & Energy Storage event, op 27 juni in ’s-Hertogenbosch, over het ontwikkelproces van de Battolyser.

Lees ook
Vodafone past AI toe om infrastructuur energiezuiniger te maken

Vodafone past AI toe om infrastructuur energiezuiniger te maken

Er lijkt geen dag voorbij te gaan of er wordt en nieuwe doorbraak op het gebied van kunstmatige intelligentie bekend gemaakt. Gelukkig blijken bedrijven in staat veel van deze technologische ontwikkelingen snel te absorberen. Zo heeft Vodafone bekend gemaakt dat het inmiddels AI-oplossingen gebruikt om het energieverbruik van zijn communicatie-inf1

Nederland wil groene waterstof gaan produceren op zee

Nederland wil groene waterstof gaan produceren op zee

In het windenergiegebied ten noorden van de Waddeneilanden komt als het aan de Nederlandse overheid ligt de eerste grootschalige waterstofproductie op zee. Dat is goed nieuws voor de datacentersector waar al langer plannen en projecten bestaan rond groene waterstof.

Grootste batterijopslagsysteem van ons land staat niet in Amsterdam maar in Vlissingen

Grootste batterijopslagsysteem van ons land staat niet in Amsterdam maar in Vlissingen

Als datacenterindustrie zijn we soms zo druk aan het discussiëren over onze eigen nieuwe trends en ontwikkelingen, dat we wel eens vergeten naar andere branches en sectoren te kijken. Zo lijkt het ook te gaan met batterijsystemen voor energieopslag.