Nederlandse startup ontwikkeld batterij die tevens groene waterstof produceert

Conradstraat+Battolyser600425

Battolyser Systems, een spin-off van de TU Delft, heeft een batterij ontwikkeld die tevens in staat is groene waterstof te produceren. Het gaat om een geïntegreerd batterij- en elektrolysesysteem dat zowel energie opslaat als waterstof produceert uit hernieuwbare energie.

Interessant aan het nieuwe systeem is dat het gebaseerd is op een technologie die allesbehalve nieuw te noemen is. De basis vormt namelijk een ijzer-nikkelbatterij, ontwikkeld door Thomas Edison aan het begin van de vorige eeuw. Edison stelde toen vast dat deze batterij waterstof produceert als hij eenmaal volledig verzadigd is. Dat was in die tijd een nadeel, maar tegenwoordig is dat juist een voordeel. Onder leiding van professor Fokko Mulder van de TU Delft is dit idee verder ontwikkeld.

De batterijfunctie is een bekende: opladen als elektriciteit goedkoop is, leveren als de prijs juist hoog is. Of als er behoefte is aan extra elektriciteit. De waterstof die tevens wordt geproduceerd, kan geïntegreerd worden in - bijvoorbeeld - een groter systeem voor  energieopslag in datacenters en andere grootschalige faciliteiten. Deze kan echter ook worden geleverd aan industriële ondernemingen. De batterij kan direct omschakelen van waterstofproductie naar het ontladen van de batterij.

Het systeem is inmiddels in een pilotproject in de Eemshaven opgenomen. In 2025 hoopt Battolyser Systems klaar te zijn om de batterij op grote schaal te produceren voor de markt.

Pieter Levecque van Battolyser Systems spreekt tijdens het Power Electronics & Energy Storage event, op 27 juni in ’s-Hertogenbosch, over het ontwikkelproces van de Battolyser.

Lees ook
‘Nederland heeft kleinere projecten voor groene waterstof nodig’

‘Nederland heeft kleinere projecten voor groene waterstof nodig’

Waterstof wordt steeds meer gezien als een belangrijk onderdeel van de toekomst van onze energievoorziening - ook voor datacenters. De belangstelling voor met name groene waterstof - waterstof die met groene elektriciteit wordt gerealiseerd - is enorm. Toch zien we dat de elektrolyseprojecten die hiervoor nodig zijn, lastig van de grond komen.

Waterstof-gemeenschap zet eigen branchevereniging op

Waterstof-gemeenschap zet eigen branchevereniging op

Nederland is een branchevereniging rijker die belangrijk kan worden voor de datacentersector. NLHydrogen is de branchevereniging die de waterstofsector wil verbinden, versterken en vertegenwoordigen. “Samen gaan we voorop in de realisatie van een CO₂-vrije samenleving.

‘De energietransitie moet sneller’

‘De energietransitie moet sneller’

Dat zegt prof.dr. Kornelis Blok in zijn afscheidsrede. Blok was jarenlang verbonden aan de Universiteit Utrecht en later de TU-Delft. Hij heeft zich zijn leven lang bezig gehouden met de energietransitie. Hij leverde onder andere een bijdrage aan het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Ook was hij oprichter van adviesbureau Ecofys.