Nederlandse startup ontwikkeld batterij die tevens groene waterstof produceert

Conradstraat+Battolyser600425

Battolyser Systems, een spin-off van de TU Delft, heeft een batterij ontwikkeld die tevens in staat is groene waterstof te produceren. Het gaat om een geïntegreerd batterij- en elektrolysesysteem dat zowel energie opslaat als waterstof produceert uit hernieuwbare energie.

Interessant aan het nieuwe systeem is dat het gebaseerd is op een technologie die allesbehalve nieuw te noemen is. De basis vormt namelijk een ijzer-nikkelbatterij, ontwikkeld door Thomas Edison aan het begin van de vorige eeuw. Edison stelde toen vast dat deze batterij waterstof produceert als hij eenmaal volledig verzadigd is. Dat was in die tijd een nadeel, maar tegenwoordig is dat juist een voordeel. Onder leiding van professor Fokko Mulder van de TU Delft is dit idee verder ontwikkeld.

De batterijfunctie is een bekende: opladen als elektriciteit goedkoop is, leveren als de prijs juist hoog is. Of als er behoefte is aan extra elektriciteit. De waterstof die tevens wordt geproduceerd, kan geïntegreerd worden in - bijvoorbeeld - een groter systeem voor  energieopslag in datacenters en andere grootschalige faciliteiten. Deze kan echter ook worden geleverd aan industriële ondernemingen. De batterij kan direct omschakelen van waterstofproductie naar het ontladen van de batterij.

Het systeem is inmiddels in een pilotproject in de Eemshaven opgenomen. In 2025 hoopt Battolyser Systems klaar te zijn om de batterij op grote schaal te produceren voor de markt.

Pieter Levecque van Battolyser Systems spreekt tijdens het Power Electronics & Energy Storage event, op 27 juni in ’s-Hertogenbosch, over het ontwikkelproces van de Battolyser.

Lees ook
RenewIT helpt energiegebruik en CO2-emissies terug te dringen met gratis tools

RenewIT helpt energiegebruik en CO2-emissies terug te dringen met gratis tools

RenewIT, een onderzoeksproject van de Europese Commissie, lanceert een reeks gratis softwaretools. De tools helpen datacenterbeheerders datacenters te ontwerpen die worden aangedreven met duurzame energie. Ook helpen de tools de energie-efficiëntie van bestaande datacenters en apparatuur te vergroten. Daarnaast stelt RenewIT ook een reeks document1

Greenpeace prijst Apple om gebruik van duurzame energie

Greenpeace prijst Apple om gebruik van duurzame energie

Greenpeace is zeer te spreken over de wijze waarop Apple in haar datacenters omspringt met energie. Het bedrijf scoort 100% op de Clean Energy Index van Greenpeace en is het enige internet met een dergelijke score. Sinds 2010 beoordeelt Greenpeace ieder jaar in het Clicking Clean rapport de wijze waarop internetbedrijven omspringen met duurzame en1

Facebook opent deuren van modulair datacenter in Altoona, Iowa

Facebook opent deuren van modulair datacenter in Altoona, Iowa

De eerste fase van Facebook’s modulaire luchtgekoelde datacenter in Altoona, Iowa heeft zijn deuren geopend. Het wordt het eerste datacenter van het sociale netwerk dat volledig met duurzame energie wordt aangedreven. Het datacenter maakt gebruik van wat Facebook de ‘data center fabric’ noemt. Het gaat om de derde generatie van Facebook’s ontwerp1