Facebook opent deuren van modulair datacenter in Altoona, Iowa

090716_datacenter

De eerste fase van Facebook’s modulaire luchtgekoelde datacenter in Altoona, Iowa heeft zijn deuren geopend. Het wordt het eerste datacenter van het sociale netwerk dat volledig met duurzame energie wordt aangedreven.

Het datacenter maakt gebruik van wat Facebook de ‘data center fabric’ noemt. Het gaat om de derde generatie van Facebook’s ontwerp voor een schaalbare netwerkarchitectuur waarbij traditionele clusters worden vervangen voor 48 rack servers pods. Het datacenter in Altoona is het eerste datacenter van de deze ‘data center fabric’ gebruikt maakt.

Eerste fase

De eerste fase van het datacenter heeft in totaal 300 miljoen dollar gekocht en werd in april 2013 aangekondigd. Het project bestaat uit een gebouw van ruim 44.000 vierkante meter met vier datahallen. De locatie wordt aangedreven met energie afkomstig van windmolens in het Amerikaanse Wellburgs. Deze windmolens produceren 140 megawatt aan energie, wat ook in de toekomst voldoende moet zijn om het datacenter aan te drijven. Het datacenter draait dan ook volledig op duurzame energie.

De bouw van de tweede fase van het datacenter is inmiddels van start gegaan. Facebook verwacht dat deze fase tegen het eind van 2015 wordt opgeleverd.

Dossiers
Lees ook
Dutch Datacenter Index september 2020

Dutch Datacenter Index september 2020

Gedurende de zomer is de indruk bevestigd dat de impact van Covid-19 op de datacenteractiviteit beperkt blijft. Toch zien we dat er aanhoudende zorgen zijn over de liquiditeit van klanten, en houden single tenant-datacenters de hand op de knip.

Vertiv lanceert monitoringoplossing met krachtige mogelijkheden voor kleine en middelgrote edge-datacenters

Vertiv lanceert monitoringoplossing met krachtige mogelijkheden voor kleine en middelgrote edge-datacenters

Vertiv, wereldwijd leverancier van kritieke digitale infrastructuur- en continuïteitsoplossingen, lanceert Vertiv™ Environet™ Alert. Deze nieuwe softwareoplossing biedt grootzakelijke infrastructuurmonitoring- en beheer-mogelijkheden voor kleine datacenters en edge-omgevingen. Vertiv™ Environet™ Alert is wereldwijd beschikbaar

Shell en Microsoft vormen alliantie om CO2-emissies aan te pakken

Shell en Microsoft vormen alliantie om CO2-emissies aan te pakken

Shell International Petroleum Company Limited en Microsoft Corporation, bouwen voort op een al drie decennia durende samenwerking en beginnen aan een nieuw strategisch alliantie. De alliantie is opgezet ter ondersteuning van de ontwikkelingen in de richting van een uitstootvrije wereld en bouwt voort op de sterke basis van tientallen jaren technologische...