Facebook opent deuren van modulair datacenter in Altoona, Iowa

090716_datacenter

De eerste fase van Facebook’s modulaire luchtgekoelde datacenter in Altoona, Iowa heeft zijn deuren geopend. Het wordt het eerste datacenter van het sociale netwerk dat volledig met duurzame energie wordt aangedreven.

Het datacenter maakt gebruik van wat Facebook de ‘data center fabric’ noemt. Het gaat om de derde generatie van Facebook’s ontwerp voor een schaalbare netwerkarchitectuur waarbij traditionele clusters worden vervangen voor 48 rack servers pods. Het datacenter in Altoona is het eerste datacenter van de deze ‘data center fabric’ gebruikt maakt.

Eerste fase

De eerste fase van het datacenter heeft in totaal 300 miljoen dollar gekocht en werd in april 2013 aangekondigd. Het project bestaat uit een gebouw van ruim 44.000 vierkante meter met vier datahallen. De locatie wordt aangedreven met energie afkomstig van windmolens in het Amerikaanse Wellburgs. Deze windmolens produceren 140 megawatt aan energie, wat ook in de toekomst voldoende moet zijn om het datacenter aan te drijven. Het datacenter draait dan ook volledig op duurzame energie.

De bouw van de tweede fase van het datacenter is inmiddels van start gegaan. Facebook verwacht dat deze fase tegen het eind van 2015 wordt opgeleverd.

Dossiers
Lees ook
Eigen energiehub helpt bedrijfsterrein aan lokaal opgewekte groene stroom

Eigen energiehub helpt bedrijfsterrein aan lokaal opgewekte groene stroom

Acht bedrijven die zich de komende jaren gaan vestigen op een van de kavels van Medel II sluiten zich aan bij een nieuw energiesysteem, een initiatief van energie-infrastructuurspecialist Joulz in samenwerking met regionale netbeheerder Liander.

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Skygard introduceert een interessant datacenter in Hovinbyen in Oslo, dat technisch interessant is maar bovendien ook milieuvriendelijk is.

CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

AI-hyperscaler CoreWeave kondigt aan dat het $2,2 miljard zal investeren om drie nieuwe datacenters te openen in continentaal Europa tegen eind 2025. Deze nieuwe datacenters zullen worden gevestigd in Noorwegen, Zweden en Spanje.