MWC19 onderzoek: 90 procent van operators vreest voor hogere energiekosten

Vertiv en onderzoeksbureau 451 Research maken de resultaten bekend van een uitgebreide studie over 5G-diensten. Het onderzoek laat het nodige optimisme zien over deze diensten en de relatie ervan met edge computing. Het merendeel van de deelnemende telecomoperators gelooft dat het 5G-tijdperk in alle regio’s pas echt van start gaat in 2021. 88 procent van de respondenten plant de inzet van 5G in de periode 2021-2022.

Web Tegelijkertijd gelooft meer dan 90 procent dat 5G zal leiden tot hogere energiekosten. Operators zijn geïnteresseerd in technologieën en diensten die de efficiency verbeteren. Dat is in lijn met interne analyses van Vertiv, die aangeven dat de stap naar 5G het totale energieverbruik met wel 150 tot 170 procent kan laten toenemen. De grootste toename vindt plaats in macro-, node- en netwerkdatacentergebieden.

Voor het onderzoek ondervroegen Vertiv en 451 Research meer dan honderd wereldwijde telecomoperators over de kansen en potentiële obstakels van de inzet van 5G-services en de impact op de adoptie van edge computing.

Giordano Albertazzi, president Europa, Midden-Oosten en Afrika van Vertiv: “De uitdaging voor operators die 5G overwegen, is het kiezen van de meest volwassen use cases, zakelijke sectoren en ecosystemen waar ze een betekenisvolle en duurzame rol kunnen vervullen. De research die Vertiv heeft uitgevoerd op het gebied van edge-computing-usecases en -archetypes, en de resultaten van de meest recente studie met 451, helpen onze operatorklanten en telecompartners bij het ontwikkelen van robuustere businesscases voor 5G-investeringen en de bijbehorende edge-computing-inzet.”

Met betrekking tot edge computing – en meer specifiek 5G – laat het onderzoek zien dat een grote meerderheid van de operators (37 procent) al edge computing inzet of dit in de planning heeft (47 procent). Dat gebeurt in lijn met de mobiele infrastructuur – ook bekend als multi-access edge computing (MEC).

“Dit onderzoek biedt inzicht in de hoop en angst van telecomoperators rond de inzet van 5G en edge computing”, zegt Brian Partridge, research vice president bij 451 Research. “De twee lastigste uitdagingen op connectiviteitsgebied voor de ondersteuning van 5G-topologieën bleken het upgraden van de access- en aggregatielaag-netwerken en het toevoegen van nieuwe backhaul-links te zijn. De respondenten gaven verder aan dat de beschikbaarheid van hoogwaardige connectiviteit naar gedistribueerde POP’s en gemakkelijke acquisitie van sites de meest kritische factoren zijn voor 5G-succes. Wij waren eerlijk gezegd verrast door sommige resultaten en denken dat ze meer helderheid scheppen in de mate van transformatie van de sector op dit moment.”

Naast deze nieuwste studie heeft Vertiv nog veel meer onderzoek gedaan, waaronder een analyse van meer dan honderd usecases voor het bepalen van vier belangrijke edge-computing-archetypes. Ook publiceerde Vertiv onlangs de paper Turning on 5G: Using Edge Archetypes to Identify the Most Mature Cases, waarmee de potentiële impact van specifieke 5G-implementaties te bepalen is.

Naast belangrijke overeenkomsten tussen 5G en edge computing beschrijft de studie van 451 Research en Vertiv ook verschillende potentiële obstakels voor 5G-adoptie en manieren waarop deze te vermijden zijn, zoals Energy Savings-as-a-Service (ESaaS). Meer dan 90 procent van de respondenten was ‘bijzonder’ of ‘enigszins’ geïnteresseerd in ESaaS.

Tijdens de vorige editie van MWC sloot Vertiv een wereldwijd ESaaS-contract met Telefónica, waarin alle facetten – van initiële site-assessment tot complete onderhoudsdiensten en op maat gemaakte infrastructuuroplossingen voor core- en access sites – waren opgenomen.

Vertiv werkt nauw samen met partners en klanten aan de ontwikkeling van nieuwe infrastructuren, software en services die helpen bij het beheren van de energie-eisen van 5G en die het energieverbruik proactief optimaliseren.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Dutch Datacenter Index Februari 2021

Dutch Datacenter Index Februari 2021

Midden in de inmiddels derde Coronagolf blaken de Nederlandse datacenters van het vertrouwen. De angst voor vraaguitval is vrijwel geheel verdwenen, terwijl het einde van de Corona-crisis binnen bereik ligt. De vraag naar datacentercapaciteit blijft groeien. En we zien dat de investeringsbereidheid ook eindelijk terugveert.   Met de Dut1

Techleap.nl lanceert Energy Rapport: Groot potentieel aan duurzame energie-startups, maar investeringen blijven achter

Techleap.nl lanceert Energy Rapport: Groot potentieel aan duurzame energie-startups, maar investeringen blijven achter

Nederland heeft een enorm potentieel aan duurzame energie-startups, maar een gebrek aan financiering in een later stadium belemmert vaak hun groei. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde Flattening the Climate Curve: Startup Report 2020 van Techleap.nl.

Dutch Datacenter Index september 2020

Dutch Datacenter Index september 2020

Gedurende de zomer is de indruk bevestigd dat de impact van Covid-19 op de datacenteractiviteit beperkt blijft. Toch zien we dat er aanhoudende zorgen zijn over de liquiditeit van klanten, en houden single tenant-datacenters de hand op de knip.