Microsoft neemt alle energie af uit nieuw Nederland windmolenpark Nuon en Vattenfall

nuon-vattenfall-wieringermeerpolder

Nuon en het Zweedse moederbedrijf Vattenfall ontwikkelen in de Wieringermeerpolder een windmolenpark om het datacenter van Microsoft in de polder te voorzien van energie. Microsoft neemt voor een periode van 10 jaar alle energie af die wordt opgewerkt met dit nieuwe windmolenpark. De bouw zal in 2018 beginnen en dit windpark zal vanaf 2019 elektriciteit produceren.

"We willen graag hernieuwbare energie afnemen voor ons datacenter in Middenmeer", aldus Ernst-Jan Stigter, algemeen directeur van Microsoft, Nederland. "Deze investering in Nederland toont het potentieel aan van Nederland als icoon op het gebied van digitale transformatie en helpt bij het creëren van een virtuele cyclus waarmee de partners van Microsoft Cloud hun impact op het milieu verminderen."

Groene IT

"Nederland is een aantrekkelijke vestigingsplaats voor grote technologiebedrijven, zoals Microsoft, omdat de energievoorziening betrouwbaar is en Nederland een belangrijke hub is in het internetverkeer. We maken klimaat slimmer leven mogelijk en leveren data centers lokaal geproduceerde hernieuwbare energie," zegt Peter Smink, CEO van Nuon. "Daarom was onze investeringsbeslissing om dit windpark te bouwen in samenwerking met een datacenter operator ook zo belangrijk. Het is niet alleen een investering in Nederlandse duurzame energie, maar ook een nieuwe stap in het vergroenen van IT in Nederland."

Vattenfall heeft als ambitie binnen één generatie vrij van fossiele brandstoffen te zijn. Windenergie is één van de middelen waarmee het bedrijf dit wil realiseren. Vattenfall kondigt aan in de komende vijf jaar ongeveer vijf miljard euro te investeren in windenergie in verschillende delen van Europa. Nederland is een belangrijke markt voor het bedrijf. "Dit is een belangrijke stap in onze strategie om te investeren in de productie van hernieuwbare energie", aldus Smink.

370.000 huishoudens

Het Windpark Wieringermeer zal uiteindelijk 100 windmolens omvatten. Samen produceren zij ongeveer 1,3 miljard kWh duurzame elektriciteit, vergelijkbaar met het gebruik van ongeveer 370.000 huishoudens.

nuon-vattenfall-wieringermeerpolder2

Nuon en het Zweedse moederbedrijf Vattenfall ontwikkelen in de Wieringermeerpolder een windmolenpark (bron: Nuon/Vattenfall)

Dossiers
Meer over
Lees ook
Greenpeace: 'Apple, Facebook en Google hebben de schoonste datacenters'

Greenpeace: 'Apple, Facebook en Google hebben de schoonste datacenters'

Apple, Facebook en Google gaan in de IT-sector aan de leiding als het gaat om vergroening van hun energieverbruik. De datacenters van de IT-bedrijven draaien in toenemende mate op schone energie. Greenpeace stelt dat Apple, Facebook en Google in twee jaar tijd een grote ommezwaai hebben gemaakt in hun energiebeleid. Greenpeace vergelijkt het energ1

Minkels lanceert modulaire Busbar systemen met Smart Tap-off Boxes

Minkels lanceert modulaire Busbar systemen met Smart Tap-off Boxes

Leverancier van datacenteroplossingen Minkels lanceert de modulaire Busbar systemen. De systemen zijn uitgerust Smart Tap-off Boxes en en kunnen naadloos worden geïntegreerd met Cold Corridor. De Busbar systemen kunnen worden aangepast op de klantspecifieke Cold Corridor inrichting in datacenters. Het geïntegreerde Busbar Systeem is geschikt voor1

Onderzoekers van HvA zoeken MKB-bedrijven die hun clouddiensten willen laten testen op energie-efficiëntie

Onderzoekers van HvA zoeken MKB-bedrijven die hun clouddiensten willen laten testen op energie-efficiëntie

Het energieverbruik van datacenter is hoog. Wie cloudapplicaties in een datacenter host is er dan ook bij gebaat deze applicaties zo energie-efficiënt te laten opereren. Het onderzoeksprogramma CleanTech van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is op zoek naar bedrijven die deze energie-efficiëntie willen laten testen. De onderzoekers van de HvA bere1