Meta brengt openRAN-project onder bij OCP

Evenstar-radio-unit-design

 

Meta heeft besloten zijn Evenstar-project voor openRAN onder te brengen bij Open Compute Project (OCP). Als reden noemt de techreus dat de ontwikkelde openRAN-technologie nu zo volwassen is, dat men deze als open source aan de tech community beschikbaar wil stellen voor verdere ontwikkeling en adoptie.

De afgelopen jaren heeft een groep technici van Meta samen met een aantal techologiepartners  gewerkt aan Evenstar. Dit is een project om de acceptatie van openRAN ofwel open radio access networks te versnellen. Open radio access netwerken maken gebruikt van commodity hardware om 2G-, 3G-, 4G- en 5G-netwerken te faciliteren.

Nu het project in de ogen van Meta zo volwassen is geworden dat de bredere telecomgemeenschap er volledig van kan profiteren, stelt men het ontwerp van Evenstar officieel open voor de bredere open RAN-gemeenschap. Daarbij geeft Meta echter wel aan dat men de  samenwerking met OCP op dit gebied zal voortzetten om het ecosysteem van partners te helpen bij het ontwikkelen en implementeren van nieuwe openRAN-oplossingen. Eerder dit jaar heeft Meta al Open M-Plane overgedragen aan de Linux Foundation. Open M-Plane is de softwarecomponent van Evenstar voor het configureren en beheren van radio access netwerken.

Het voordeel van Evenstar zit ‘m volgens de partners die aan dit project hebben gewerkt vooral in het feit dat het ontwerp is gebaseerd op kant-en-klare hardware-componenten, wat naar verwachting zal resulteren in lagere kosten (Bill of Material). Een bijkomend voordeel is volgens hen dat elk van de zogeheten power amplifier module (PAM's) onafhankelijk kan worden aangestuurd waardoor het energieverbruik drastisch kan worden teruggedrongen.

 

Meer over
Lees ook
Global Switch Amsterdam Oost kan nu 30 kW OCP Open Rack Version 3 faciliteren

Global Switch Amsterdam Oost kan nu 30 kW OCP Open Rack Version 3 faciliteren

Datacenterbedrijf Global Switch heeft de OCP Ready-status bereikt voor hun datacenter Amsterdam East. Deze erkenning plaatst Amsterdam East in een nog altijd vrij selecte groep groep van slechts acht colocatie-datacenters in de EMEA-regio die OCP Ready zijn.

OCP introduceert nieuw lidmaatschapsmodel

OCP introduceert nieuw lidmaatschapsmodel

Het Open Compute Project (OCP) is de afgelopen jaren fors gegroeid. De organisatie telt inmiddels honderden uiteenlopende organisaties, evenals duizenden individuen met verschillende industriële achtergronden en specialisaties als lid. Naar aanleiding van feedback uit diezelfde community heeft OCP besloten een nieuw lidmaatschapsstructuur op te ze1

Open Compute Project annonceert eerste OCP startup-leden

Open Compute Project annonceert eerste OCP startup-leden

Open Compute Project (OCP) heeft bekend gemaakt dat een eerste groep van startups lid is geworden van de open source hardware-organisatie.