LeafCloud lanceert eerste écht groene clouddienst die energieverspilling tegengaat

leafcloud-logo423300

Het Amsterdamse LeafCloud biedt voor het eerst een écht groen alternatief voor cloud- hosting. LeafCloud is de eerste publieke clouddienst die energieverspilling tegengaat door haar servers te verplaatsen naar flatgebouwen en daar lokaal warmte te leveren. Met haar slimme oplossing wordt maar liefst 85% van de restwarmte hergebruikt. LeafCloud is ontstaan om energieverspilling tegen te gaan en zo de carbon footprint van de cloud-industrie tot een minimum terug te brengen.

Datacenters kampioen energieverspilling

Het gebruik van cloud-diensten is in 2020 in een stroomversnelling geraakt. De wereldwijde lockdown en het vele thuiswerken hebben hier sterk aan bijgedragen. Met de gestegen cloud-consumptie is ook de aandacht gegroeid voor de enorme energieverspilling die erachter schuilgaat. Zo staat de CO2-uitstoot van 30 minuten video streamen gelijk aan vijf kilometer auto rijden1. Het energieverbruik van alle datacenters is in Nederland goed voor meer dan 4% van alle elektriciteitsgebruik2. In de praktijk wordt vrijwel alle gebruikte elektriciteit omgezet in warmte, en dan weggegooid. Dat is natuurlijk mega-energieverspilling.

LeafCloud oplossing bespaart 85% energieverspilling

LeafCloud heeft haar infrastructuur radicaal anders ingericht door haar servers op zogenaamde LeafSites te plaatsen. Dit zijn locaties zoals appartementencomplexen en hotels waar de restwarmte

van de servers het hele jaar door gebruikt wordt om o.a. tapwater te verwarmen. Hiermee wordt aardgas, en dus CO2 uitstoot bespaard. Met deze oplossing slaagt LeafCloud erin maar liefst 85% van de restwarmte te recyclen.

Groen én veilig

Nieuw is ook de innovatieve gedistribueerde LeafSite architectuur die LeafCloud introduceert. Tussen de verschillende LeafSites en een centraal datacenter bestaan de verbindingen uit directe glasvezelverbindingen. Omdat licht door glasvezel extreem snel is maakt dat het mogelijk dat klantdata veilig in een datacenter staat opgeslagen, terwijl de servers draaien op een van de LeafSites. En dit zonder dat de gebruiker er wat van merkt. Hierdoor is het systeem niet alleen groener, maar ook veilig en betrouwbaar.

“Restwarmte van conventionele datacenters hergebruiken is ontzettend kostbaar en ingewikkeld. Wij gebruiken daarom het glasvezelnetwerk als warmtenet!” David Kohnstamm, CEO en medeoprichter LeafCloud.

 

 

 

Lees ook
RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.

Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy is gestart met de productie van natrium-ion batterijen in de Verenigde Staten. Deze batterijen zijn vooral interessant voor opslag van elektriciteit in windparken en datacenters. Het bedrijf onderstreept dat deze batterijen een hogere vermogensdichtheid en langere levensduur bieden en bovendien veiliger zijn dan bestaande batterijtec1

BICSI publiceert update van ANSI/BICSI 002-2024

BICSI publiceert update van ANSI/BICSI 002-2024

BICSI heeft onlangs ‘ANSI/BICSI 002-2024, Data Center Design and Implementation Best Practices’ en ‘Essentials of Data Center Projects, Second Edition’ uitgebracht. Beide documenten spelen al jaren een belangrijke rol bij het plannen, ontwerpen, bouwen en beheren van datacenterfaciliteiten.