ITU’s World Radiocommunication Conference maakt afspraken over breedbandconnectiviteit en 6G

david-arrowsmith-SsAFdirwkXc-unsplash

De World Radiocommunication Conference 2023 (WRC-23) heeft onlangs haar deuren gesloten met een belangrijke overeenkomst tussen de lidstaten van de Internationale Telecommunicatie-unie (ITU). De bijgewerkte verdragen voorzien onder andere in de toewijzing van nieuw spectrum voor breedbandconnectiviteit, cruciaal voor datacenters en edge-faciliteiten.

De herziening van het wereldwijde verdrag dat het gebruik van het radiospectrum, zowel op aarde als in de ruimte, regelt, markeert een significante stap voorwaarts. Het akkoord identificeert nieuwe spectrumbronnen ter ondersteuning van onder andere technologische innovatie, verbetering van wereldwijde connectiviteit, verhoogde toegang tot en billijk gebruik van in de ruimte geplaatste radiobronnen.

Belangrijke besluiten

  • Identificatie van spectrum voor IMT: Belangrijke besluiten omvatten de identificatie van spectrum voor Internationale Mobiele Telecommunicaties (IMT), cruciaal voor de uitbreiding van breedbandconnectiviteit en de ontwikkeling van mobiele IMT-diensten (4G, 5G en toekomstige 6G). Nieuw toegewezen frequentiebanden omvatten 3 300-3 400 MHz, 3 600-3 800 MHz, 4 800-4 990 MHz en 6 425-7 125 MHz in diverse landen en regio’
  • HIBS-technologie: Er is ook spectrum geïdentificeerd voor het gebruik van high-altitude platform stations als IMT-basisstations (HIBS), met nieuwe regelgeving voor hun operaties. Deze technologie biedt een nieuw platform voor mobiele breedband met minimale infrastructuur.
  • Satellietdiensten voor ESIM’s: Voor niet-geostationaire vaste-satellietdienst Earth Stations in Motion (ESIMs) werden nieuwe frequenties toegewezen om breedband aan boord van vliegtuigen, schepen, treinen en voertuigen te leveren.
  • Modernisering van GMDSS: Om het Global Maritime Distress and Safety System (GMDSS) te moderniseren, nam WRC-23 regelgevende acties, waaronder de implementatie van e-navigatiesystemen.

Mario Maniewicz, directeur van het ITU Radiocommunicatie-bureau, benadrukte de geest van samenwerking en compromis onder alle leden, wat essentieel is voor het creëren van een stabiele, voorspelbare regelgevende omgeving voor de ontwikkeling van innovatieve radiocommunicatiediensten.

Een van de beslissingen is dat WRC-23 spectrum heeft geïdentificeerd voor Internationale Mobiele Telecommunicaties (IMT), wat cruciaal zal zijn voor de uitbreiding van breedbandconnectiviteit en de ontwikkeling van IMT mobiele diensten, ook bekend als 4G, 5G en, in de toekomst, 6G. Dit nieuwe spectrum omvat de frequentiebanden van 3 300-3 400 megahertz (MHz), 3 600-3 800 MHz, 4 800-4 990 MHz en 6 425-7 125 MHz in verschillende landen en regio's.

WRC-23 identificeerde verder de 2 GHz en 2.6 GHz banden voor het gebruik van high-altitude platformstations als IMT-basisstations (HIBS) en stelde regelgeving op voor hun werking. Deze technologie biedt een nieuw platform om mobiele breedband te leveren met minimale infrastructuur, gebruikmakend van dezelfde frequenties en apparaten als IMT mobiele netwerken. HIBS kan bijdragen aan het overbruggen van de digitale kloof in afgelegen en landelijke gebieden en de connectiviteit behouden tijdens rampen.

Voor niet-geostationaire vaste-satellietdienst Earth Stations in Motion (ESIMs) identificeerde de conferentie nieuwe frequenties om breedband met hoge snelheid aan boord van vliegtuigen, schepen, treinen en voertuigen te leveren. Deze satellietdiensten zijn ook cruciaal na rampen waar de lokale communicatie-infrastructuur beschadigd of vernietigd is.

Lees ook
‘Op het gebied van connectiviteit alles afgedekt’

‘Op het gebied van connectiviteit alles afgedekt’

Het is ondenkbaar dat een gebouw wordt opgeleverd zonder voorzieningen voor water en elektriciteit. Ook gas is bijna altijd aanwezig. Daar is in rap tempo een ‘vierde utiliteit’ bij gekomen: connectiviteit. “ICT gaat in gebouwen en gebouwde omgevingen het verschil maken”, aldus CEO Lei Ummels van de ‘multi-technische dienstverlener’ SPIE Nederland1

Capaciteitsuitbreiding van meet-me-rooms bij ITB2 Datacenter afgerond

Capaciteitsuitbreiding van meet-me-rooms bij ITB2 Datacenter afgerond

De capaciteitsuitbreiding van de twee meet-me-rooms (MMR) in het datacenter van ITB2 Datacenters in Apeldoorn is afgerond. De beschikbare capaciteit is verdubbeld. Deze stap is genomen met het oog op de uitbreiding van de connectiviteit van het datacenter, die voor de komende maanden op de planning staat. “De capaciteitsuitbreiding in de meet-me-1