‘Hoe Nederland een datacenter hotspot werd’

concurrerende economie nederland

Mooi artikel op Fagen Wasanni Technologies over de opkomst van ons land als hotspot in de wereld van datacenters. Fagen Wasanni is een Engelstalige maar in Polen gevestigde blog die volledig gewijd is aan het verkennen van de wereld van kunstmatige intelligentie (AI) en andere belangrijke technologieën.

Het is een vraag die waarschijnlijk veel Nederlandse datacenter professionals met enige regelmaat gesteld krijgen: hoe kan het toch dat een klein land als Nederland in relatief korte tijd zo groot kon worden in de internationale datacenterwereld? Of zoals de editors van Fagen Wasanni het stellen: “The Netherlands is rapidly emerging as a prime destination for data center colocation, a trend that is reshaping the global digital landscape. This small European nation, known for its tulips, windmills, and canals, is now becoming a hotspot for tech giants and startups alike, seeking to leverage the benefits of data center colocation.”

Hoewel de redenen die de Polen aanvoeren ons allemaal wel bekend zijn, is het toch goed om in een land dat van klagen een kunst lijkt te hebben gemaakt af en toe even stil te staan bij de voorzieningen en kwaliteiten die Nederland de wereld te bieden heeft.

De opkomst van Nederland als voorkeursbestemming voor datacentercolocatie kan aan verschillende factoren worden toegeschreven, aldus de blog.

Allereerst beschikt ons land over een robuuste digitale infrastructuur. Daarbij noemt de blog uiteraard de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), een van 's werelds grootste datatransportknooppunten. “Dit biedt bedrijven snelle, betrouwbare en veilige connectiviteit, wat cruciaal is voor data-intensieve operaties. De strategische ligging van Nederland biedt ook gemakkelijke toegang tot de belangrijkste Europese markten, waardoor het een ideale keuze is voor bedrijven die hun digitale voetafdruk in de regio willen vergroten.”

Maar dat is maar een deel van het verhaal. Als tweede reden voert de blog aan dat het zakelijke beleid van de Nederlandse overheid een belangrijke rol heeft gespeeld bij het aantrekken van aanbieders van datacentercolocatie. “De overheid biedt aantrekkelijke prikkels voor bedrijven die investeren in digitale infrastructuur, waaronder fiscale voordelen en subsidies. Bovendien heeft Nederland een stabiel politiek klimaat en een transparant rechtssysteem, wat een gunstig klimaat biedt voor de bedrijfsvoering."

Ten derde zet Nederland in op duurzaamheid, een factor die - ook volgens Fagen Wasanni - steeds belangrijker wordt in de datacenterbranche. "Het land heeft ambitieuze doelen gesteld voor hernieuwbare energie en is een leider op het gebied van groene technologieën. Veel datacenters in Nederland krijgen hun energie uit hernieuwbare energiebronnen en de industrie innoveert voortdurend om de energie-efficiëntie te verbeteren.” Dit sluit, aldus de blog, goed aan bij de duurzaamheidsdoelstellingen van veel bedrijven, waardoor Nederland een aantrekkelijke keuze is voor datacentercolocatie.

Ten slotte heeft Nederland een hoogopgeleide beroepsbevolking, zo stelt de Poolse blog. Waarbij de nadruk sterk ligt op technologie en innovatie. “Het onderwijssysteem van het land behoort tot de beste ter wereld en levert een gestage stroom van talent op gebieden als datawetenschap, cyberbeveiliging en kunstmatige intelligentie. Dit zorgt ervoor dat bedrijven toegang hebben tot de expertise die ze nodig hebben om hun datacenteractiviteiten te beheren en te optimaliseren.”

Meer over
Lees ook
Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Netbeheerder Liander heeft in de regio Amsterdam te maken met meer vraag naar capaciteit dan er aanbod is. Bestaande grootgebruikers kunnen niet uitbreiden. Nieuwe grootgebruikers, waaronder datacenters, zijn mede daarom niet welkom in de regio.

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google heeft bekendgemaakt dat de CO2-uitstoot van het bedrijf bijna 50% is gestegen ten opzichte van 2019. Dit blijkt uit het milieuverslag van 2024 dat het bedrijf onlangs heeft gepubliceerd. Deze stijging vormt een aanzienlijke tegenslag in de ambitie van Google om tegen 2030 netto nul emissies te bereiken.

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Volgens een recente studie van het Duitse Borderstep Institute kan het hergebruiken van restwarmte uit datacenters in de toekomst jaarlijks tot 400.000 ton aan broeikasgassen besparen. Deze bevinding komt voort uit het DC2HEAT-project, dat de mogelijkheden en effecten van restwarmtebenutting in datacenters onderzoekt.