‘Hoe Nederland een datacenter hotspot werd’

concurrerende economie nederland

Mooi artikel op Fagen Wasanni Technologies over de opkomst van ons land als hotspot in de wereld van datacenters. Fagen Wasanni is een Engelstalige maar in Polen gevestigde blog die volledig gewijd is aan het verkennen van de wereld van kunstmatige intelligentie (AI) en andere belangrijke technologieën.

Het is een vraag die waarschijnlijk veel Nederlandse datacenter professionals met enige regelmaat gesteld krijgen: hoe kan het toch dat een klein land als Nederland in relatief korte tijd zo groot kon worden in de internationale datacenterwereld? Of zoals de editors van Fagen Wasanni het stellen: “The Netherlands is rapidly emerging as a prime destination for data center colocation, a trend that is reshaping the global digital landscape. This small European nation, known for its tulips, windmills, and canals, is now becoming a hotspot for tech giants and startups alike, seeking to leverage the benefits of data center colocation.”

Hoewel de redenen die de Polen aanvoeren ons allemaal wel bekend zijn, is het toch goed om in een land dat van klagen een kunst lijkt te hebben gemaakt af en toe even stil te staan bij de voorzieningen en kwaliteiten die Nederland de wereld te bieden heeft.

De opkomst van Nederland als voorkeursbestemming voor datacentercolocatie kan aan verschillende factoren worden toegeschreven, aldus de blog.

Allereerst beschikt ons land over een robuuste digitale infrastructuur. Daarbij noemt de blog uiteraard de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), een van 's werelds grootste datatransportknooppunten. “Dit biedt bedrijven snelle, betrouwbare en veilige connectiviteit, wat cruciaal is voor data-intensieve operaties. De strategische ligging van Nederland biedt ook gemakkelijke toegang tot de belangrijkste Europese markten, waardoor het een ideale keuze is voor bedrijven die hun digitale voetafdruk in de regio willen vergroten.”

Maar dat is maar een deel van het verhaal. Als tweede reden voert de blog aan dat het zakelijke beleid van de Nederlandse overheid een belangrijke rol heeft gespeeld bij het aantrekken van aanbieders van datacentercolocatie. “De overheid biedt aantrekkelijke prikkels voor bedrijven die investeren in digitale infrastructuur, waaronder fiscale voordelen en subsidies. Bovendien heeft Nederland een stabiel politiek klimaat en een transparant rechtssysteem, wat een gunstig klimaat biedt voor de bedrijfsvoering."

Ten derde zet Nederland in op duurzaamheid, een factor die - ook volgens Fagen Wasanni - steeds belangrijker wordt in de datacenterbranche. "Het land heeft ambitieuze doelen gesteld voor hernieuwbare energie en is een leider op het gebied van groene technologieën. Veel datacenters in Nederland krijgen hun energie uit hernieuwbare energiebronnen en de industrie innoveert voortdurend om de energie-efficiëntie te verbeteren.” Dit sluit, aldus de blog, goed aan bij de duurzaamheidsdoelstellingen van veel bedrijven, waardoor Nederland een aantrekkelijke keuze is voor datacentercolocatie.

Ten slotte heeft Nederland een hoogopgeleide beroepsbevolking, zo stelt de Poolse blog. Waarbij de nadruk sterk ligt op technologie en innovatie. “Het onderwijssysteem van het land behoort tot de beste ter wereld en levert een gestage stroom van talent op gebieden als datawetenschap, cyberbeveiliging en kunstmatige intelligentie. Dit zorgt ervoor dat bedrijven toegang hebben tot de expertise die ze nodig hebben om hun datacenteractiviteiten te beheren en te optimaliseren.”

Meer over
Lees ook
De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.