Gemeente mag datacenter niet dwingen vrije koeling te gebruiken

hamer-rechter-rechtszaak-300x199

De gemeente Amsterdam heeft een rechtszaak verloren die het had aangespannen tegen een groot datacenter in de gemeente. De gemeente mag een datacenter niet verplichten een bepaalde vorm van koeling te gebruiken. De gemeente Amsterdam stelt dat de uitspraak aantoont dat lokale overheden niet over de juiste wettelijke middelen beschikken om voortvarend energiebesparing bij bedrijven te bevorderen.

Het datacenter, waarvan de naam in het midden wordt gelaten, kreeg door de gemeente de verplichting opgelegd gebruik te maken van vrije koeling in plaats van mechanische koeling. Het bedrijf stapte hierop naar de rechter. De rechter stelt het datacenter nu dus in het gelijk en is van mening dat deze verplichting niet opgelegd had mogen worden. Een soortgelijke zaak tegen de gemeente Amsterdam door een ander bedrijf loopt nog.

‘De juiste handvatten ontbreken’

Wethouder duurzaamheid Abdeluheb Choho: “Het blijkt wederom dat de gemeente niet de juiste handvatten heeft om daadkrachtig op te treden tegen energieverspilling. Ik heb dit al eerder aangekaart bij het Rijk. Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu is nu aan zet om de regels aan te passen, want Amsterdam werkt er enorm hard aan bij te dragen aan een duurzame toekomst en daarvoor hebben we juridische ruggensteun van het Rijk nodig.”

De gemeente Amsterdam stelt dat energiebesparing één van de onderdelen van het Energieakkoord is waar te weinig voortgang wordt geboekt. De gemeente wijst erop dat het niet zeker is of de Nederlandse doelstelling voor 2023 ook maar voor de helft gehaald zal worden. Amsterdam wil in 2020 per inwoner 20% minder energie verbruiken. Gemeenten zijn volgens de gemeente Amsterdam het bevoegd gezag om bedrijven te verplichten energiebesparende maatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Dit was volgens de gemeente ook in deze specifieke casus het geval. Lokale overheden zouden echter onvoldoende juridische middelen van het Rijk tot hun beschikking hebben gekregen om deze verplichtingen daadwerkelijk op te leggen.

Vervolgstappen

De gemeente beraadt zich overigens nog op vervolgstappen naar aanleiding van de uitspraak.

Meer over
Lees ook
CyrusOne heeft de plannen voor Nederlandse markt drastisch gewijzigd

CyrusOne heeft de plannen voor Nederlandse markt drastisch gewijzigd

In 2018 betrad CyrusOne de Nederlandse markt. Tussen Amsterdam en Haarlem werd een eerste datacenter gebouwd, in de kop van Noord Holland werd 33 hectare grond gereserveerd. Eind april is door een melding van de gemeente Hollands Kroon duidelijk geworden dat de businessplannen van het bedrijf grondig zijn gewijzigd.

Digital Realty werkt aan datacenter met maar liefst 13 verdiepingen

Digital Realty werkt aan datacenter met maar liefst 13 verdiepingen

Er is altijd nog hoop voor oude, leegstaande kantoorgebouwen of verloederde parkeerplaatsen in het centrum aan een stad. Een dochteronderneming van Digital Realty heeft namelijk plannen ingediend om een datacenter van niet minder dan 13 verdiepingen te bouwen in downtown Los Angeles.

Eerste chip-naar-chip 224G-interconnect voor high-performance computing in datacenters geïntroduceerd

Eerste chip-naar-chip 224G-interconnect voor high-performance computing in datacenters geïntroduceerd

De nieuwe interconnect omvat een nieuwe generatie bekabeling, backplanes, board-to-board-connectoren en near-ASIC connector-naar-kabeloplossingen die werken met snelheden tot 224 Gbps-PAM4. Om dit soort snelheden te realiseren was een nieuwe systeemarchitectuur nodig met meerdere chip-naar-chip-verbindingensschema’s.