Geen Google datacenter in Brandenburg door gebrek aan water

Google1

De regionale pers in Duitsland heeft geconstateerd dat alle plekken die Google op het oog heeft voor een datacenter ongeschikt zijn wegens gebrek aan water. Wat zich rond Berlijn afspeelt lijkt op de situatie in de kop van Noord Holland.

Andere strategie

Google heeft net als de andere hyperscalers bewust gekozen voor een andere strategie. In plaats van een paar locaties voor de hele EU, wordt nu per land een datacenterregio opgebouwd. Hoewel de bedrijven op dat punt zwijgen, is die stap niet geheel vrijwillig. Het concept van megahyperscalers is namelijk onhoudbaar gebleken. De AVG is een van de belangrijkste hordes gebleken en ondertussen willen ook steeds meer burgers en bedrijven dat hun data binnen de landsgrenzen blijft.

Secundaire markten

Daarom zijn Google en co de afgelopen twee jaar in een hoger tempo gaan kijken naar bouwruimte in de secundaire markten. Dat zijn in Europa alle gebieden buiten de FLAP. Prettige bijkomstigheid daarvan zou kunnen zijn dat het de bedrijven helpt via een lokale lobby het ingrijpen van Brussel op de business lastiger te maken.

Weerstand in de regio’s

Bij de zoektocht naar secundaire locaties doet zich echter iets voor waar de bedrijven te weinig rekening mee hebben gehouden. Voor het eerst, en in toenemende mate, is er weerstand tegen deze bedrijvigheid in een regio. In Noord Holland zagen we dat al ruim een jaar geleden. Ook al ging het daar niet om een “secundaire markt” of “regionaal datacenter”.

De bevolking, de lokale pers en een deel van de politiek zijn vragen gaan stellen over de wenselijkheid van dit type bebouwing. In Noord Holland is het vermeende verbruik van water de knuppel geworden waarmee de bouwplannen zijn bestreden. Dat is weliswaar niet helemaal gelukt. Microsoft kan en wil immers gewoon doorgaan met bouwen. Maar Google steekt daar geen spade meer in de grond. Te lastig allemaal en bovendien zijn de secundaire markten om bovengenoemde redenen belangrijker.

Neuenhagen

Een van die secundaire markten die Google op hef oog heeft is de streek rond Berlijn. Daar wonen miljoenen mensen en het is de politieke hoofdstad. Neuenhagen lijkt hoog op de lijst staan, ook en vooral door de aanwezigheid van voldoende stroom. Die infra was ook de reden waarom Tesla daar is gaan bouwen.

Naast stroom heeft een datacenter ook water nodig. En daar gaat het in dit geval mis voor Google. Het gebied dat men op het oog heeft is voornamelijk heide. Dat zegt al het nodig over het grondwater. Rivieren of kanalen kent het gebied niet. Door de klimaatveranderingen is de regenval over de afgelopen jaren ook onvoorspelbaar geworden. Vooral in de zomer is het er te lang te droog. Bewoners weten daar alles van. De combinatie van droogte en te weinig oppervlakte water zorgt voor steeds meer en fellere heidebranden.

Het is daarom ook niet zo verwonderlijk dat de plannen van Google daar goed zijn bekeken. De conclusie van de tv zender RBB24 is dat in het hele gebied de komst van een datacenter direct de watervoorziening van 170.000 huishoudens in gevaar brengt. Het bericht komt enkele dagen nadat het regionale waterbedrijf heeft aangekondigd dat voor het hele gebied het waterverbruik wordt gerantsoeneerd.

Google heeft de factor water in Brandenburg vooraf niet goed ingeschat of gedacht dat de lokale politiek de regels zou aanpassen. De oproep van SDIA aan datacenters beter te communiceren over het watergebruik is daarom om meerdere redenen terecht. Als ze er meer over communiceren kan het de bedrijven ook helpen te komen tot een meer realistische shortlist voor nieuwe locaties.

 

Meer over
Lees ook
Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google heeft aangekondigd dat het zijn eerste op maat gemaakte ARM-gebaseerde processor voor datacenters, Axion, heeft ontwikkeld. Deze nieuwe processor is gebaseerd op Neoverse V2 processor-cores

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit heeft zijn intelligente PDU (iPDU) geïntegreerd met het Cisco Nexus Dashboard. Deze integratie geeft datacentermanagers een beter inzicht in het energieverbruik, de CO2-voetafdruk en de totale kosten (TCO)