Fins bedrijf maakt van telecomnetwerk een virtueel energiesysteem

Elisa 5G

Finland behoort tot de meest innovatieve leden ter wereld. Lanceerde het land onlangs nog een zandbatterij voor de opslag van renewable energie, deze week heeft een telco in het Scandinavische land besloten een ‘virtual power plant’ op basis van batterijen te installeren.

Het telecommunicatiebedrijf Elisa heeft daartoe een subsidie van € 3,9 miljoen van de Finse overheid ontvangen. Het bedrijf zal de financiering gebruiken voor de uitrol van een Distributed Energy Storage (DES)-oplossing over zijn netwerk met een verwachte totale energieopslagcapaciteit van 150 MWh.

Telecommunicatienetwerken hebben een grote behoefte aan backup-stroom. De vele miljoenen componenten in het netwerk hebben allemaal (nood)stroomvoorzieningen nodig om de bedrijfskritische infrastructuur goed te laten functioneren. Installaties voor energieopslag in batterijen kunnen hierin voorzien. Doordat de netwerken bovendien sterk decentraal zijn, bieden ze ook kansen om de relatief kleine energieopslagsystemen van individuele locaties samen te voegen tot een veel groter virtueel geheel.

Elisa gebruikt het DES-systeem om haar radio access-netwerk effectief om te zetten in een gedistribueerde virtuele energiecentrale (VPP) met behulp van batterijen. Hierdoor kan het de energie-inkoop van zijn duizenden basisstations optimaliseren en diensten voor het balanceren van het elektriciteitsnet aanbieden aan transmissiesysteembeheerders (TSO’s).

De financiering voor dit project werd toegekend door het Finse ministerie van Economische Zaken en Werkgelegenheid en maakt deel uit van het Finland Recovery and Resilience Plan, het EU-brede post-pandemische financieringspakket dat regelmatig naar energieopslagprojecten over het hele continent gaat. Een deel van het Finse deel is naar andere technologiegebieden voor energieopslag gegaan, zoals opslag van hydro-energie en batterijopslag naast wind.

Meer over
Lees ook
Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft heeft in haar Datacenter Community Pledge zichzelf nieuwe verplichtingen opgelegd op het gebied van duurzaamheid en de gemeenschap in hun datacenteractiviteiten.

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Skygard introduceert een interessant datacenter in Hovinbyen in Oslo, dat technisch interessant is maar bovendien ook milieuvriendelijk is.

CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

AI-hyperscaler CoreWeave kondigt aan dat het $2,2 miljard zal investeren om drie nieuwe datacenters te openen in continentaal Europa tegen eind 2025. Deze nieuwe datacenters zullen worden gevestigd in Noorwegen, Zweden en Spanje.