Fins bedrijf maakt van telecomnetwerk een virtueel energiesysteem

Elisa 5G

Finland behoort tot de meest innovatieve leden ter wereld. Lanceerde het land onlangs nog een zandbatterij voor de opslag van renewable energie, deze week heeft een telco in het Scandinavische land besloten een ‘virtual power plant’ op basis van batterijen te installeren.

Het telecommunicatiebedrijf Elisa heeft daartoe een subsidie van € 3,9 miljoen van de Finse overheid ontvangen. Het bedrijf zal de financiering gebruiken voor de uitrol van een Distributed Energy Storage (DES)-oplossing over zijn netwerk met een verwachte totale energieopslagcapaciteit van 150 MWh.

Telecommunicatienetwerken hebben een grote behoefte aan backup-stroom. De vele miljoenen componenten in het netwerk hebben allemaal (nood)stroomvoorzieningen nodig om de bedrijfskritische infrastructuur goed te laten functioneren. Installaties voor energieopslag in batterijen kunnen hierin voorzien. Doordat de netwerken bovendien sterk decentraal zijn, bieden ze ook kansen om de relatief kleine energieopslagsystemen van individuele locaties samen te voegen tot een veel groter virtueel geheel.

Elisa gebruikt het DES-systeem om haar radio access-netwerk effectief om te zetten in een gedistribueerde virtuele energiecentrale (VPP) met behulp van batterijen. Hierdoor kan het de energie-inkoop van zijn duizenden basisstations optimaliseren en diensten voor het balanceren van het elektriciteitsnet aanbieden aan transmissiesysteembeheerders (TSO’s).

De financiering voor dit project werd toegekend door het Finse ministerie van Economische Zaken en Werkgelegenheid en maakt deel uit van het Finland Recovery and Resilience Plan, het EU-brede post-pandemische financieringspakket dat regelmatig naar energieopslagprojecten over het hele continent gaat. Een deel van het Finse deel is naar andere technologiegebieden voor energieopslag gegaan, zoals opslag van hydro-energie en batterijopslag naast wind.

Meer over
Lees ook
CyrusOne heeft de plannen voor Nederlandse markt drastisch gewijzigd

CyrusOne heeft de plannen voor Nederlandse markt drastisch gewijzigd

In 2018 betrad CyrusOne de Nederlandse markt. Tussen Amsterdam en Haarlem werd een eerste datacenter gebouwd, in de kop van Noord Holland werd 33 hectare grond gereserveerd. Eind april is door een melding van de gemeente Hollands Kroon duidelijk geworden dat de businessplannen van het bedrijf grondig zijn gewijzigd.

Digital Realty werkt aan datacenter met maar liefst 13 verdiepingen

Digital Realty werkt aan datacenter met maar liefst 13 verdiepingen

Er is altijd nog hoop voor oude, leegstaande kantoorgebouwen of verloederde parkeerplaatsen in het centrum aan een stad. Een dochteronderneming van Digital Realty heeft namelijk plannen ingediend om een datacenter van niet minder dan 13 verdiepingen te bouwen in downtown Los Angeles.

Eerste chip-naar-chip 224G-interconnect voor high-performance computing in datacenters geïntroduceerd

Eerste chip-naar-chip 224G-interconnect voor high-performance computing in datacenters geïntroduceerd

De nieuwe interconnect omvat een nieuwe generatie bekabeling, backplanes, board-to-board-connectoren en near-ASIC connector-naar-kabeloplossingen die werken met snelheden tot 224 Gbps-PAM4. Om dit soort snelheden te realiseren was een nieuwe systeemarchitectuur nodig met meerdere chip-naar-chip-verbindingensschema’s.