Fins bedrijf maakt van telecomnetwerk een virtueel energiesysteem

Elisa 5G

Finland behoort tot de meest innovatieve leden ter wereld. Lanceerde het land onlangs nog een zandbatterij voor de opslag van renewable energie, deze week heeft een telco in het Scandinavische land besloten een ‘virtual power plant’ op basis van batterijen te installeren.

Het telecommunicatiebedrijf Elisa heeft daartoe een subsidie van € 3,9 miljoen van de Finse overheid ontvangen. Het bedrijf zal de financiering gebruiken voor de uitrol van een Distributed Energy Storage (DES)-oplossing over zijn netwerk met een verwachte totale energieopslagcapaciteit van 150 MWh.

Telecommunicatienetwerken hebben een grote behoefte aan backup-stroom. De vele miljoenen componenten in het netwerk hebben allemaal (nood)stroomvoorzieningen nodig om de bedrijfskritische infrastructuur goed te laten functioneren. Installaties voor energieopslag in batterijen kunnen hierin voorzien. Doordat de netwerken bovendien sterk decentraal zijn, bieden ze ook kansen om de relatief kleine energieopslagsystemen van individuele locaties samen te voegen tot een veel groter virtueel geheel.

Elisa gebruikt het DES-systeem om haar radio access-netwerk effectief om te zetten in een gedistribueerde virtuele energiecentrale (VPP) met behulp van batterijen. Hierdoor kan het de energie-inkoop van zijn duizenden basisstations optimaliseren en diensten voor het balanceren van het elektriciteitsnet aanbieden aan transmissiesysteembeheerders (TSO’s).

De financiering voor dit project werd toegekend door het Finse ministerie van Economische Zaken en Werkgelegenheid en maakt deel uit van het Finland Recovery and Resilience Plan, het EU-brede post-pandemische financieringspakket dat regelmatig naar energieopslagprojecten over het hele continent gaat. Een deel van het Finse deel is naar andere technologiegebieden voor energieopslag gegaan, zoals opslag van hydro-energie en batterijopslag naast wind.

Meer over
Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.