Fins bedrijf maakt van telecomnetwerk een virtueel energiesysteem

Elisa 5G

Finland behoort tot de meest innovatieve leden ter wereld. Lanceerde het land onlangs nog een zandbatterij voor de opslag van renewable energie, deze week heeft een telco in het Scandinavische land besloten een ‘virtual power plant’ op basis van batterijen te installeren.

Het telecommunicatiebedrijf Elisa heeft daartoe een subsidie van € 3,9 miljoen van de Finse overheid ontvangen. Het bedrijf zal de financiering gebruiken voor de uitrol van een Distributed Energy Storage (DES)-oplossing over zijn netwerk met een verwachte totale energieopslagcapaciteit van 150 MWh.

Telecommunicatienetwerken hebben een grote behoefte aan backup-stroom. De vele miljoenen componenten in het netwerk hebben allemaal (nood)stroomvoorzieningen nodig om de bedrijfskritische infrastructuur goed te laten functioneren. Installaties voor energieopslag in batterijen kunnen hierin voorzien. Doordat de netwerken bovendien sterk decentraal zijn, bieden ze ook kansen om de relatief kleine energieopslagsystemen van individuele locaties samen te voegen tot een veel groter virtueel geheel.

Elisa gebruikt het DES-systeem om haar radio access-netwerk effectief om te zetten in een gedistribueerde virtuele energiecentrale (VPP) met behulp van batterijen. Hierdoor kan het de energie-inkoop van zijn duizenden basisstations optimaliseren en diensten voor het balanceren van het elektriciteitsnet aanbieden aan transmissiesysteembeheerders (TSO’s).

De financiering voor dit project werd toegekend door het Finse ministerie van Economische Zaken en Werkgelegenheid en maakt deel uit van het Finland Recovery and Resilience Plan, het EU-brede post-pandemische financieringspakket dat regelmatig naar energieopslagprojecten over het hele continent gaat. Een deel van het Finse deel is naar andere technologiegebieden voor energieopslag gegaan, zoals opslag van hydro-energie en batterijopslag naast wind.

Meer over
Lees ook
Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Datacenterworks bestaat tien jaar. Reden om de website onderhanden te nemen en stil te staan bij de vraag wat er in die periode zoal is veranderd. Daarvoor is gesproken met Dennis Snijder van NDIX.

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

In een recent rapport van de Universiteit van Cambridge wordt gepleit voor het reguleren van de uitlevering van highend AI-chips. Het gaat onder meer om een voorstel om deze chips te taggen en te registreren, wat implicaties kan hebben voor de werking en toegankelijkheid van datacenters wereldwijd. Het rapport, getiteld "Computing Power and the Go1

NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC is van plan een nieuw datacenter te bouwen in Frankfurt. De aanbieder van colocatie datacenters breidt nu ook zijn managementteam uit. Naast strategie-uitbreiding, groeiversnelling en colocatiediensten wil het bedrijf in de toekomst ook hybride cloud- en connectiviteitsoplossingen kunnen aanbieden.