Fiber Vakdag: Communicatie en automatisering belangrijk bij aanleg zakelijk glasvezel

FCA-2023-10-600400-IMG_4387

Leveranciers van zakelijk glasvezel moeten er hard aan trekken om levertijden van bestelde verbindingen in lijn te krijgen met de verwachtingen van klanten en ICT-partners. Tegelijkertijd is het belangrijk dat wholesale partners en eindklanten een reëel beeld hebben van de aanleg van glasvezel. Dit waren de belangrijkste conclusies van het discussiepanel dat onder de naam ‘Grillige Klantprocessen’ werd gehouden op de Fiber Vakdag van de Fiber Carrier Association.

In het panel onder leiding van FCA-directeur Andrew van der Haar kwamen de kersverse FCA-voorzitter (en directeur van Bright Access) Janarthanan Sundaram, Lex Nicolai van Blue Fiber en Patrick van der Valk van Nextpertise aan het woord. Volgens Sundaram is er met name sinds Corona, toen materialen en arbeid schaarser werden soms te optimistisch te werk gegaan. Het panel vergeleek de situatie met die van de automobielindustrie, waar een langere levertijd een gegeven is, terwijl bij glasvezel nog altijd de verwachting is dat binnen een aantal weken geleverd kan worden.

Oplossingen werden er ook aangedragen, al werd duidelijk dat er niet één Ei van Columbus het probleem zal gaan verhelpen. Van der Valk gaf, met zijn praktijkervaring als wholesale partner, aan dat het verkrijgen van inzicht door een beter geautomatiseerd bestel- en leverproces goed zou zijn om het bewustzijn bij partners en eindklanten te verhogen. Sundaram en Nicolai gaven aan hier ook al in te investeren. Software-ontwikkelaars in de zaal ontvingen de suggestie met enthousiasme. “De technologie is er klaar voor. We staan te springen om hier te helpen.”

Maar er is meer nodig om verwachtingen en levering dichter bij elkaar te brengen. Sundaram denkt hierbij aan het beter trainen van partners en personeel. Het plan van de FCA-Academie, waar zowel Van der Haar, Nicolai als Sundaram zich momenteel hard voor maken, zou hierbij kunnen helpen. De algehele conclusie van het drietal was dat de doorlooptijden van de aanleg van zakelijk glas door eindklanten acceptabel wordt gevonden, zolang er inzicht en communicatie is. Sundaram voegde daar nog aan toe dat partijen in de branche wel ook moeten blijven inzetten op optimalisatie van het proces.

Lees ook
Nieuwe ITU-normen voor optisch transport tot 800 gigabit per seconde

Nieuwe ITU-normen voor optisch transport tot 800 gigabit per seconde

De nieuwe normen van de Internationale Telecommunicatie-unie (ITU) voor het Flexibele Optische Transportnetwerk (FlexO) voorzien in gegevensoverdracht met snelheden van 400 tot 800 gigabit per seconde (Gbit/s). De nieuwe normen bevatten ook functies voor regeneratie om het bereik van FlexO uit te breiden en een nieuwe klasse van Ethernet-geoptimal1

Eindhovense onderzoekers boeken glasvezelrecord

Eindhovense onderzoekers boeken glasvezelrecord

Een team van Japanse, Italiaanse en Nederlandse wetenschappers, waaronder onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven, heeft een opmerkelijke doorbraak bereikt in de wereld van glasvezeltechnologie. Ze hebben een nieuwe mijlpaal gezet door een transmissiesnelheid van 22,9 petabits per seconde te realiseren via een enkele glasvezel. Dit r1

Vereniging NLconnect versterkt platform met zes nieuwe leden

Vereniging NLconnect versterkt platform met zes nieuwe leden

De vereniging NLconnect groeit naar 85 leden en versterkt daarmee haar positie als het samenwerkingsplatform van de breedbandketen.