Facebook gaat woningen verwarmen met restwarmte

lulea-foto-zuckerberg1

Facebook kondigt aan woningen te gaan verwarmen met restwarmte uit zijn datacenters. Concreet heeft het bedrijf aangekondigd dat restwarmte uit zijn nieuwe datacenters in de Deense stad Odense ingezet zal worden voor het verwarmen van 6.900 Deense woningen.

Dit melden verschillende Deense media en ondermeer DatacenterFrontier. Het hergebruik van restwarmte uit datacenters helpt datacenters hun impact op het milieu te verminderen en zorgt dat energie niet verloren gaat door restwarmte wordt afgegeven aan de omgeving. Steeds meer bedrijven zetten in op het hergebruik van restwarmte.

Andere projecten

Zo kondigde onlangs Borderlight aan restwarmte van een nieuw 5MW datacenter te zullen inzetten voor de verwarming van woningen in de Zweedse hoofdstad Stockholm. In 2016 maakte TeliaSonera daarnaast bekend een samenwerking aan te gaan met de Finse energiemaatschappij Fortum om met restwarmte woningen in de Finse hoofdstad Helsinki te verwarmen. In Nederland kondigde de datacenters die zich hebben verenigd in de Dutch Datacenter Association in mei aan restwarmte gratis beschikbaar te willen stellen om het kabinet te helpen de in het Akkoord van Parijs gestelde klimaatdoelen sneller te realiseren.

Nu kondigt dus ook Facebook aan restwarmte te willen gebruiken voor het verwarmen van woningen. Het bedrijf bouwt in de Deense stad Odense een nieuw datacenter, dat in 2020 gereed moet zijn. Restwarmte uit dit datacenter zal worden ingezet voor het verwarmen van 6.900 woningen. De restwarmte wordt hierbij afgevangen via waterspoelen, waarmee water wordt opgewarmd. De temperatuur van dit water wordt vervolgens met behulp van warmtepompen verder verhoogd om deze geschikt te maken voor de lokale stadsverwarming van het utiliteitsbedrijf Fjernvarme Fyn.

Plannen in andere steden

De plannen van Facebook beperken zich overigens niet tot Denemarken. Het bedrijf heeft ook plannen om restwarmte uit datacenters in Stockholm en enkele Europese steden die gebruik maken van stadsverwarming in te zetten voor het verwarmen van woningen.

Foto: Het datacenter van Facebook in het Zweedse Luleå (foto door Mark Zuckerberg)

Dossiers
Meer over
Lees ook
Switch Datacenters stelt ruimte beschikbaar voor testdoeleinden met iXora apparatuur

Switch Datacenters stelt ruimte beschikbaar voor testdoeleinden met iXora apparatuur

Switch Datacenters stelt ruimte beschikbaar voor testdoeleinden met iXora apparatuur. In nauwe samenwerking met hun klanten werkt Switch aan een energiezuinigere toekomst. Door gebruik te maken van de restwarmte van de servers kan Switch warm water leveren aan het naburige gebouw. De noodzakelijke infrastructuur om dit te realiseren is al aanwezig1

Edgar van Essen van Switch Datacenters: ‘Ideale locatie voor datacenter is niet de polder maar bij een warmtenet’

Edgar van Essen van Switch Datacenters: ‘Ideale locatie voor datacenter is niet de polder maar bij een warmtenet’

Een eigen mening over datacenters en de datacenterindustrie kan een speler als Switch Datacenters niet ontzegd worden. Zo is Edgar van Essen, managing director en partner bij het bedrijf, er van overtuigd dat we aan de vooravond van de start van het tijdperk van hybride koeling die uiteindelijk naar vloeistofkoeling zal verschuiven.

Dublin en Frankfurt op slot voor nieuwe datacenters

Dublin en Frankfurt op slot voor nieuwe datacenters

Het jaar 2022 begint slecht voor investeerders en exploitanten van datacenters in de regio’s Dublin en Frankfurt. De eerste regio gaat op slot voor nieuwbouw. In de tweede regio is de maatschappelijke en politieke druk verder toegenomen. Een bouwstop zal ook daar onafwendbaar zijn.