Facebook bespaart op energieverbruik door workloads slim over servers te verdelen

Server rack, men x 2

Facebook zet Autoscale in om het energieverbruik van zijn datacenters terug te dringen. Autoscale is een tool die is ontworpen om samen te werken met load balancers, die zorgen dat de workload wordt verdeeld over servers in clusters. Autoscale zorgt dat deze load balancers tijdens deze verdeling energie-efficiëntie in het oog houden, wat voor een flinke energiebesparing zorgt.

Qiang Wu, infrastructure software engineer bij Facebook, beschrijft het gebruik van Autoscale in een blogpost. Het systeem is op dit moment al in gebruik in de datacenters van het social media-bedrijf. Facebook heeft veel te maken met fluctuaties in belasting. Autoscale speelt hier op in en pakt de inefficiëntie van load balancers aan.

Belasting efficiënt verdelen over servers

Load balancers verdeelde voorheen iedere workload, ongeacht de omvang, over alle servers in het cluster dat de balancer beheerd. De CPU's van deze servers werden hierdoor tijdens daluren nauwelijks belast, terwijl een minimale belasting wel veel energie verbruikt. Dit is niet efficiënt. Als voorbeeld noemt Wu een server die in standby-stand 60 watts verbruikt, bij minimale CPU-belasting 130 watts en bij medium CPU-belasting 150 watts. Het verschil in energieverbruik tussen een server die standby staat en minimaal wordt belast is groot, terwijl het verschil tussen een server met minimale CPU-belasting of medium CPU-belasting veel kleiner is.

Hier speelt Facebook met Autoscale op in. De tool zorgt ervoor dat load balancers workloads op een andere wijze verdelen, wat voorkomt dat servers met een minimale CPU-belasting draaien. Sommige servers worden hierdoor zwaarder belast, terwijl andere standby kunnen blijven staan. Het aantal actieve servers in een cluster wordt hierdoor dus aanzienlijk teruggedrongen, wat ook terug te zien is in het energieverbruik van het datacenter. Per cluster zou de inzet van Autoscale tussen de 10 en 15% minder energie verbruiken.

Dossiers
Lees ook
Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

Datacenters worden steeds meer erkend voor hun potentiële rol bij het stabiliseren van elektriciteitsnetwerken. In Denemarken laat Aeven zien hoe dat voor het Deense netwerk mogelijk is gebleken.

CEDaCI Circular Economy-ready Server opgenomen in OCP-database

CEDaCI Circular Economy-ready Server opgenomen in OCP-database

Het CEDaCI-project waaraan onder andere Green IT Amsterdam en later SDIA deelnamen, begint een stevige impact op de verduurzaming van datacenters te krijgen. Het Circular Economy-ready Server-ontwerp van het CEDaCI-project is deze zomer namelijk opgenomen in de bekende Open Compute Project (OCP) database.

Bescheiden groei Europese datacentersector in tweede kwartaal

Bescheiden groei Europese datacentersector in tweede kwartaal

Dat meldt Kevin Restivo van CBRE op LinkedIn. “In het tweede kwartaal was er een bescheiden stijging in de opname (54 MW) en het nieuwe aanbod (33 MW) op de primaire en secundaire colocatiedatacentermarkten van Europa”, schrijft hij.