Europese strategie voor ruimtevaart en veiligheid vereist groot aantal nieuwe edge- en andere faciliteiten

space ruimte heelal

De Europese Commissie heeft onlangs de allereerste EU-ruimtestrategie voor security en defensie ontwikkeld. Dit is een reactie op de identificatie van de ruimte als een strategisch domein in het Europese Strategisch Kompas. Realiseren van de plannen die in deze strategie naar voren komen, is goed nieuws voor de ontwikkelaars en toeleveranciers van datacenters en edge-faciliteiten.

In de huidige geopolitieke omstandigheden onderneemt de EU nu actie om haar hulpmiddelen in de ruimte te beschermen, haar belangen te verdedigen, vijandige activiteiten in de ruimte af te schrikken en haar strategische houding en autonomie te versterken. Dat is de kern van de nu aangekondigde strategie.

De strategie schetst de ruimtevaartcapaciteiten en de belangrijkste bedreigingen in de ruimte die Europese systemen in de ruimte - denk aan satellieten - en hun grondinfrastructuur in gevaar brengen. Om het gemeenschappelijke begrip van dreigingen in alle lidstaten te vergroten, zal de Europese Commissie een geheime jaarlijkse analyse van het dreigingslandschap op EU-niveau opstellen, op basis van de inlichtingen van de lidstaten.

De EU werkt aan een eigen ‘space law’, maar heeft ook de oprichting van een Information Sharing and Analysis Centre (ISAC) in voorbereiding. Ook kijkt men nadrukkelijk naar het versterken van de technologische soevereiniteit van de EU en de zogeheten bevoorradingszekerheid voor ruimtevaart en defensie te waarborgen in nauwe samenwerking met het Europees Defensieagentschap en het Europees Ruimteagentschap (ESA).

De strategie beoogt ook om twee pilots te starten. Deze zullen gericht zijn op het verbeteren van de bewustwording van dreigingen, waarbij zal worden voortgebouwd op de capaciteiten van de lidstaten. Ook komt er een nieuwe overheidsdienst voor aardobservatie, maar dan gericht op het waarnemen en analyseren van dreigingen. Hierbij zal worden voortgeborduurd op projecten als  Copernicus.

Hoewel de plannen nog nadere uitwerking behoeven, is duidelijk dat deze aankondiging goed nieuws is voor leveranciers aan de Europese digitale infrastructuur. Europa wil in de ruimte veel zelfstandiger kunnen opereren dan nu het geval is en heeft daarvoor een drastische uitbreiding van zijn digitale infrastructuur nodig. Of het nu gaat om lanceerfaciliteiten, grondstations, satellietverbindingen of datacenters en edge-faciliteiten voor het verwerken van de enorme hoeveelheden data die moet dit soort projecten gepaard gaan.

Illustraties gemaakt met Bing Image Creator

Lees ook
Google verdubbelde in 2013 zijn uitgaven aan datacenters

Google verdubbelde in 2013 zijn uitgaven aan datacenters

Google heeft vorig jaar maar liefst ruim 5,3 miljard euro uitgegeven aan zijn datacenters. De uitgaven zijn maar liefst twee keer zo hoog dan in 2012. Het bedrijf heeft zijn wereldwijde netwerk met datacenters in 2013 dan ook flink uitgebreid. De organisatie meldt in het vierde kwartaal van 2013 ruim 1,65 miljard euro te hebben uitgegeven aan capi1

Groei in elektriciteitsverbruik vlakt af

Groei in elektriciteitsverbruik vlakt af

DCD Intelligence - de onderzoekstak van DatacenterDynamics - heeft een rapport geschreven over de historische ontwikkeling van het energieverbruik van datacenters. Hun conclusie? De groei vlakt af. Anders gezegd: het energieverbruik van datacenters neemt - ook in Europa - nog wel toe, maar met een veel kleiner percentage dan we de afgelopen jaren1

'Veiligheid in het datacenter zorgt voor een betere beschikbaarheid'

'Veiligheid in het datacenter zorgt voor een betere beschikbaarheid'

Datacenters herbergen in veel bedrijven de kroonjuwelen: toepassingen waarmee geld wordt verdiend, gegevens die geld waard zijn. Zijn de eisen en maatregelen op het gebied van veiligheid (niet beschikbaarheid) de laatste jaren veranderd? En zo ja, hoe? Een interview met Elbert Raben van Rittal. De afgelopen jaren nam de hoeveelheid gegevens wereld1