Europa heeft meer dual-use digitale bedrijven nodig

_821038ce-8932-4321-a251-aa5371a7518c

Met dat pleidooi kwam een in Berlijn gevestigde venture capital-firma onlangs naar buiten. Met dual-use start-ups wordt bedoeld dat nieuwe bedrijven technologie ontwikkelen die een dubbel doel kunnen dienen: zowel civiel als militair. Alleen dan, zo betoogt Uwe Horstmann van Project A Ventures, kan Europa de competitie met de VS en China volhouden en kan het Europese continent digitaal zelfstandig blijven. Of wellicht beter gezegd: zelfstandig worden.

Veel technische oplossingen die in Europa voor de digitale infrastructuur worden ontwikkeld, dienen uitsluitend civiele IT-doelen. In andere delen van de wereld is dat heel anders. Daar zijn overheden en dan met name op intelligence of militaire structuren gerichte organisaties niet alleen vaak grote afnemers van technologie-oplossingen, maar vaak ook de geldschieters voor baanbrekend technologisch onderzoek.

Waar Europa notoir slecht in is, is het financieren en opschalen van zijn uitstekende universitaire spin-offs, meent de Duitser. Deze startups kunnen innovatieve technologie vaak niet omzetten in een solide product-market fit. Vaste kosten en de enorme bureaucratie waar oprichters mee te maken hebben, moeten omlaag. Dat is waar investeerders moeten ingrijpen en meer operationele en organisatorische ondersteuning moeten bieden aan onderzoekers die oprichters zijn geworden.

“De oplossing is dat VC's en regeringen hetzelfde doel nastreven: de eerste moeten zichzelf uitdagen om meer te investeren in technologieën voor tweeërlei gebruik, en de laatste moeten die startups een kans geven om Europa te helpen zijn technologische soevereiniteit terug te winnen”, schrijft Horstmann in een blog die hij publiceerde op de website TechEU.

Met meer dual-use digitale bedrijven kan de afhankelijkheid van Europa van bij voorbeeld Amerikaanse cloudbedrijven worden teruggedrongen. Ook kunnen de vaak zeer innovatieve Europese bedrijven op het gebied van bijvoorbeeld open source-software of netwerktechnologie dan in korte tijd een veel grotere afzetmarkt creëren, waardoor hun kansen om wereldwijd succesvol te zijn ook aanzienlijk toenemen. Hetzelfde geldt voor datacenter- en cloudbedrijven die nu vaak relatief groot zijn in hun vaderland, maar daar buiten moeite hebben om voldoende schaalgrootte te ontwikkelen. Een van de initiatieven die hier overigens ook een rol bij kunnen spelen is het regional cloud-idee dat onder andere door de SDIA en Aknostic wordt uitgewerkt.

 

Foto gemaakt met Bing Image Creator

Meer over
Lees ook
Provincie Noord-Holland publiceert nieuwe richtlijnen voor datacenters

Provincie Noord-Holland publiceert nieuwe richtlijnen voor datacenters

In een tijdperk waarin digitalisering een steeds grotere rol speelt in onze maatschappij, heeft de provincie Noord-Holland een belangrijke stap gezet in het sturen van de ontwikkeling en vestiging van datacenters. Recentelijk heeft de provincie nieuwe richtlijnen gepubliceerd die gericht zijn op het verduurzamen en innoveren van deze faciliteiten.1

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

Wat hebben de Rekenkamer en datacenters met elkaar te maken? Wellicht meer dan de bedrijven en toeleveranciers van die sector zich realiseren. Grotendeels onder de radar van de publieke belangstelling is de Rekenkamer namelijk bezig met onderzoek dat over de achillespees van de datacenters gaat: het energieverbruik.

Digitalisering heeft steeds meer invloed op inrichting Nederland

Digitalisering heeft steeds meer invloed op inrichting Nederland

Dat digitalisering invloed heeft op de locaties waar economische activiteiten plaatsvinden, is natuurlijk al langer duidelijk. Jarenlang wilden datacenters dicht bij Amsterdam zijn in verband met de AMS-IX, terwijl al jaren medewerkers van menig bedrijf en overheidsorganisatie makkelijk vanuit de regio kunnen werken vanwege de uitstekende digitale1