EIA 2016 op energiebesparende koelsystemen van 41,5% naar 58%

LCP_Hybrid _Rack (1)

De energie-investeringsaftrek (EIA) is verhoogd. Hierdoor is 2016 voor ICT managers een aantrekkelijk moment om te investering in energiezuinige apparatuur.

Dit stelt Rittal, systeemaanbieder voor behuizings- en kasttechniek, stroomverdelingssystemen, systeemklimatisering, IT-Infrastructuur en software & service. Ook de koelsystemen van Rittal voor IT- en industrietoepassingen komen in 2016 in aanmerking voor de energie-investeringsaftrek (EIA).

EIA verhoogd

Sinds 1 januari 2016 is de nieuwe Energielijst EIA van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland van kracht (voorheen AgentschapNL). Met betrekking tot nieuwe investeringen in energiezuinige koelsystemen bevat de actuele lijst geen wijzigingen ten opzichte van de Energielijst 2015. Wel is in 2016 in de EIA-regeling het percentage verhoogd dat ten laste van de fiscus van het totale investeringsbedrag mag worden afgetrokken.

Elbert Raben, Manager IT Infrastructuur bij Rittal: “De verhoging van het aftrekpercentage van 41,5 naar 58% resulteert in een extra netto kostenreductie op de totale kosten voor de aanschaf en de installatie van energiezuinige koelsystemen. Met de verhoging van de investeringsaftrek loopt het gemiddelde netto EIA voordeel op van 10% naar 14% van de investeringskosten (zie onderstaand rekenvoorbeeld en pagina 65 in de EIA Energielijst).”

Rekenvoorbeeld

Rittal geeft ook een rekenvoorbeeld: Bij een fiscale winst van € 500.000,- in 2015 en een investering van € 300.000,- in nieuwe energiezuinige oplossingen was het fiscale voordeel € 31.125,- en in 2016 is dit € 43.500,-

Als we kijken naar de producten van Rittal komen onder andere de Rittal 3-phase UPS, de Rittal LCP, het CooledRack, de IT-chillers die voorzien zijn van interne of externe drogekoeler, de Precisie-airconditioner, de Rittal Cube oplossing en het materiaal voor het scheiden van warme en koude luchtstromen in aanmerking voor de EIA. Voor een overzicht van alle technieken die in aanmerking komen voor EIA, zie onderstaande pagina’s in de Energielijst:

  • Pagina 35 / Artikel 220221: Energiezuinige koeling van serverruimten tot en met 10 m2
  • Pagina 36 / Artikel 220222: Energiezuinige koeling van serverruimten tot en met 100 m2
  • Pagina 43 / Artikel 220912: Energiezuinige UPS
  • Pagina 3, 4 en 65 / Rekenvoorbeeld en wijzigingen ten opzichte van 2015
Lees ook
Netbeheer Nederland, ACM en het Ministerie van EZK benadrukken prioriteiten voor Europese energie-infrastructuur

Netbeheer Nederland, ACM en het Ministerie van EZK benadrukken prioriteiten voor Europese energie-infrastructuur

Netbeheer Nederland heeft samen met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een document gepubliceerd waarin gedeelde prioriteiten voor een robuuste Europese energie-infrastructuur worden belicht.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten