ECO-Qube test smart cooling-aanpak in Zwitsers datacenter

Het Europese ECO-Qube innovatieproject voert momenteel een testproject uit met zijn nieuwe koelaanpak in NEST, op de EMPA-campus in Dübendorf, Zwitserland. Eerder al werd een pilot uitgevoerd bij een Turkse partnerorganisatie.

ECO-Qube OCP rack at NEST

Het slimme koelsysteem dat ECO-Qube ontwikkelt, maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Doel van de nieuwe manier van werken is het optimaliseren van de koelaanpak door IT-workloads op basis van de thermische belasting te verdelen over servers en racks. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Computational Fluid Dynamics (CFD)-simulaties om het koelsysteem en IT-apparaten optimaal op elkaar af te stemmen.

De NEST-faciliteit is geopend in 2016 en is gelegen op de EMPA-campus in Dübendorf. Het biedt onderdak aan meer dan 150 partners uit de wereld van research, industrie en de publieke sector. Centraal thema is: bijdragen aan een duurzamer en meer circulair gebruik van hulpbronnen en energie in de IT. Een van de deelnemers is het Nederlandse Blockheating. Ook de Sustainable Digital Infrastructure Alliance (SDIA) neemt deel aan dit project.

Interessant aan NEST is dat geïnstalleerde onderzoekssystemen geen geïsoleerde laboratoriumomgevingen zijn, maar echte woon- en werkomgevingen, waardoor het een vruchtbare voedingsbodem is voor duurzame innovaties.

ECO-Qube's smart workload orchestration-software optimaliseert het plaatsen van IT-workloads via een systeem van wachtrijen. Deze wachtrijen worden gevuld op basis van de beschikbaarheid van  hernieuwbare energie. Een workload wordt daar geplaatst waar voldoende hernieuwbare energie voor de verwerking van die IT-taken beschikbaar is. Een van de doelstellingen in het geval van EMPA NEST is dan ook minder elektriciteit afnemen van het reguliere elektriciteitsnet. Hierbij gebruikt men een zonaal koelsysteem om de inlaattemperatuur en de luchtstroom door het microdatacenter te verbeteren, wat de koelefficiëntie en de valorisatiecapaciteit van de restwarmte zal verbeteren.

EMPA NEST gebruikt een open source Open Compute-rack met een IT-belasting van 12 kW en een koelsysteem van 12 kW. De IT-infrastructuur bestaat uit 32 servers, 762 nodes, 6,6 TB geheugen en 21,3 TB opslag.

 

Meer over
Lees ook
Nieuw 10 megawatt datacenter in Zweden gaat uitsluitend bitcoins minen

Nieuw 10 megawatt datacenter in Zweden gaat uitsluitend bitcoins minen

Een datacenter in Zweden moet op grote schaal de digitale valuta bitcoins gaan minen. Het datacenter krijgt een capaciteit van 10 megawatt, die volledig ingezet zal worden voor het minen van bitcoins. KnC Miner, een leverancier van apparatuur om bitcoins te minen, is begonnen met de bouw van het datacenter. Het datacenter wordt gebouwd in het Zwee1

App houdt gebruikers op de hoogte nieuwe NEN-normen

App houdt gebruikers op de hoogte nieuwe NEN-normen

Het NEN publiceert standaarden en normen voor allerlei vakgebieden, waaronder de datacenterindustrie. Wie met datacenters werkt is er dan ook bij gebaat op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rond deze normen. Een nieuwe app van het NEN helpt hierbij. De Nieuwe Normen-app van het NEN is bedoeld om gebruikers up-to-date te houden over de nieuws1

TelecityGroup gaat AMS 1 uitbreiden

TelecityGroup gaat AMS 1 uitbreiden

TelecityGroup gaat zijn AMS 1 datacenter in Amsterdam uitbreiden. Dit heeft het bedrijf tijdens de bespreking van zijn jaarcijfers over 2013 bekendgemaakt. Het bedrijf stelt de vergunningen voor de uitbreiding inmiddels binnen te hebben en daarnaast contracten te hebben gesloten voor de bouw. Het vernieuwde datacenter moet in 2016 zijn deuren open1