‘Duurzame energie stelt Noordse landen in staat een gigantische Europese Data Hub te worden’

windmolens

De Noordse landen zijn zich aan het positioneren als een gigantische Europese Data Hub. Vooral de aanwezigheid van een grote hoeveelheid groene energie in combinatie met een lage belasting op energie speelt hierbij een belangrijke rol.

Dit meldt consultancybureau BroadGroup in het rapport ‘Datacenter Nordics II’. BroadGroup voorspelt dat het aantal m2 aan datacenterruimte dit jaar verdubbelt ten opzichte van 2015. De hoeveelheid beschikbare duurzame energie maakt naar verwachting een vergelijkbare groei door.

Noorwegen

Noorwegen gaat van de Noordse landen aan kop als het gaat om duurzame energie. In het land worden verschillende grootschalige projecten rond duurzame energie uitgevoerd, die ieder een forse hoeveelheid duurzame energie opleveren. Zo levert één project naar verwachting 2,2 GW aan duurzame energie op. Wel merkt BroadGroup op dat Noorwegen fors zal moeten investeren in connectiviteit indien het een leidende rol wil spelen.

BroadGroup wijst erop dat klanten in de Noordse landen in korte tijd duurzame energie tot hun beschikking kunnen krijgen. Zo kan aan een verzoek om 1 MW aan energie af te nemen in slechts enkele dagen worden voldaan. Ook wijst BroadGroup op de lage buitentemperaturen in de Noordse landen. Gebruikers kunnen hierdoor gebruik maken van vrije koeling, wat ten opzichte van traditionele vormen van koeling aanzienlijk energie-efficiënter is.

Grootste markt

Zweden is op dit moment de grootste markt als het gaat om bestaande datacenters, met ruim 35% van alle datacenterruimte in de Noordse landen. Noorwegen loopt de achterstand echter snel in.

Lees ook
'Datacenters gaan tussen nu en 2025 grote veranderingen door'

'Datacenters gaan tussen nu en 2025 grote veranderingen door'

Datacenters gaan de komende jaren grote veranderingen door. Data Center Infrastructure Management (DCIM) gaat een cruciale rol spelen in datacenters, terwijl ook de wijze waarop datacenters worden aangedreven totaal gaat veranderen. Dit voorspelt Emerson Network Power in het rapport 'Data Center 2025: Exploring the Possibilities'. Emerson Network1

Greenpeace: 'Apple, Facebook en Google hebben de schoonste datacenters'

Greenpeace: 'Apple, Facebook en Google hebben de schoonste datacenters'

Apple, Facebook en Google gaan in de IT-sector aan de leiding als het gaat om vergroening van hun energieverbruik. De datacenters van de IT-bedrijven draaien in toenemende mate op schone energie. Greenpeace stelt dat Apple, Facebook en Google in twee jaar tijd een grote ommezwaai hebben gemaakt in hun energiebeleid. Greenpeace vergelijkt het energ1

Apple breidt datacentercampus in Reno, Californië uit

Apple breidt datacentercampus in Reno, Californië uit

Apple wil zijn datacentercampus in Reno, Californië in de Verenigde Staten uitbreiden. De locatie moet worden voorzien van vier nieuwe gebouwen met een vloeroppervlak van in totaal ruim 9.500 vierkante meter. Dit meldt de Reno Gazette-Journal op basis van aanvragen die Apple bij de lokale overheid heeft ingediend. Het datacenter in Reno wordt in f1