Deense colo bespaart 90% op energiegebruik via submerged cooling

global connect

Terwijl in Nederland het aantal vierkante meters waar immersive of submerged cooling wordt aangeboden nog erg beperkt is, kiest een Deense colocatie provider wél voor het creëren van een aanzienlijke aantal meters whitespace op basis van deze vorm van vloeistofkoeling.

GlobalConnect heeft samen met GRC eigen tanks voor submerged cooling ontwikkeld. Het bedrijf  claimt dat hierdoor het stroomverbruik voor koeling met 90% wordt verminderd ten opzichte van klassieke koeling. De tanks zijn onlangs geïnstalleerd in het datacenter van GlobalConnect in Kopenhagen en zal op basis van de vraag van klanten verder worden uitgerold naar andere datacenters van het bedrijf.

De nieuwe technologie voor submerged cooling kan het stroomverbruik van datacenters drastisch verminderen, stelt het bedrijf dus. De servers kunnen bovendien op een hogere temperatuur werken, waardoor het mogelijk is om met een 25% hogere efficiëntie te presteren zonder risico op oververhitting.

De samen met GRC ontwikkelde tanks vereisen slechts 20 procent van de ruimte in vergelijking met traditionele luchtkoelingstechnologie, stellen de Denen. Dit betekent dat de vier koeltanks die momenteel in het datacenter in Kopenhagen zijn geïnstalleerd een rekenkracht hebben die overeenkomt met ongeveer 120 vierkante meter datacenterruimte met luchtkoeling.

Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.