Deense colo bespaart 90% op energiegebruik via submerged cooling

global connect

Terwijl in Nederland het aantal vierkante meters waar immersive of submerged cooling wordt aangeboden nog erg beperkt is, kiest een Deense colocatie provider wél voor het creëren van een aanzienlijke aantal meters whitespace op basis van deze vorm van vloeistofkoeling.

GlobalConnect heeft samen met GRC eigen tanks voor submerged cooling ontwikkeld. Het bedrijf  claimt dat hierdoor het stroomverbruik voor koeling met 90% wordt verminderd ten opzichte van klassieke koeling. De tanks zijn onlangs geïnstalleerd in het datacenter van GlobalConnect in Kopenhagen en zal op basis van de vraag van klanten verder worden uitgerold naar andere datacenters van het bedrijf.

De nieuwe technologie voor submerged cooling kan het stroomverbruik van datacenters drastisch verminderen, stelt het bedrijf dus. De servers kunnen bovendien op een hogere temperatuur werken, waardoor het mogelijk is om met een 25% hogere efficiëntie te presteren zonder risico op oververhitting.

De samen met GRC ontwikkelde tanks vereisen slechts 20 procent van de ruimte in vergelijking met traditionele luchtkoelingstechnologie, stellen de Denen. Dit betekent dat de vier koeltanks die momenteel in het datacenter in Kopenhagen zijn geïnstalleerd een rekenkracht hebben die overeenkomt met ongeveer 120 vierkante meter datacenterruimte met luchtkoeling.

Lees ook
Betere infrastructuurdocumentatie maken

Betere infrastructuurdocumentatie maken

In de wereld van IT-systemen en infrastructuurdocumentatie worden vaak termen als 'single pane of glass', 'single source of truth', 'golden source' en 'zero touch documentation' gebruikt., schrijft David Cuthbertson in een artikel op LinkedIn. Cuthbertson is een specialist op het gebied van het documenteren en visualiseren van onder andere IT- en bekabelingsinfrastructuren.

China begint productie van onderwaterdatacenters

China begint productie van onderwaterdatacenters

Zoeken naar duurzame en efficiënte manieren om datacenters te huisvesten is in veel landen een prioriteit geworden. China heeft recentelijk een significante stap gezet op dit gebied door te starten met de bouw van onderwaterdatacenters (UDC), een concept dat voor het eerst werd geïntroduceerd door Microsoft's Project Natick in 2014.

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Recent heeft de Europese Unie een belangrijke stap gezet in de richting van schone energie door €4 miljard beschikbaar te stellen voor schone energieprojecten, waaronder energieopslag. Dit initiatief, dat voortkomt uit de EU's Innovation Fund, biedt niet alleen een impuls voor milieuvriendelijke technologieën, maar biedt ook kansen voor datacenters...