'Data-opslag in de VS is minder populair door onthullingen over NSA-spionage'

spionage

Goed nieuws voor datacenterbeheerders en -eigenaren. IT-beslissingsnemers in zowel Canada als het Verenigd Koninkrijk blijken massaal te overwegen hun data niet langer in de Verenigde Staten op te slaan. Zij reageren hiermee op de spionagepraktijken van de NSA die de afgelopen maanden naar buiten zijn gekomen.

Dit blijkt uit onderzoek van Peer 1 Hosting. Ondanks dat de NSA-schandalen voor veel IT-beslissingsnemers dus reden zijn data niet langer in de VS te willen opslaan geeft maar liefst 81 procent aan niet verrast te zijn door de onthullingen. De berichten over de spionage door de inlichtingendienst blijken dan ook vooral een bevestiging van eerdere vermoedens te zijn. IT-beslissingsnemers geven aan dat de patriot act voor hen al reden was kritisch te kijken naar dataopslag in de VS. De patriot act stelt de Amerikaanse overheid in staat data van bedrijven op te vragen zonder tussenkomst van een rechter.

Sceptisch ten opzichte van hostingproviders

Ondanks dat de onthullingen niet als een verrassing komen is dit voor 69 procent van de respondenten wel reden sceptischer naar hostingproviders in het algemeen te kijken. 57 procent van de IT-beslissingsnemers geeft aan minder snel voor de publieke cloud te zullen kiezen. Bedrijven blijken veel over te hebben voor de veiligheid van hun data. Zo vindt maar liefst 69 procent van de respondenten het geen probleem als de verbinding met hun data langzamer wordt, als dit betekent dat de data veiliger wordt opgeslagen.

Security is voor maar liefst 96 procent dan ook de belangrijkste overweging bij de keuze voor een hostingprovider. 82 procent selecteert vooral op privacy, terwijl 81 procent vooral precies wil weten in welk datacenter en land zijn data is opgeslagen.

 
Meer over
Lees ook
Datacenters tellen is appels met peren vergelijken

Datacenters tellen is appels met peren vergelijken

Tijdens een recente MRA bijeenkomst werd aan de zaal gevraagd hoeveel datacenters er in Nederland zijn. Er waren vier antwoorden mogelijk. Elk van die antwoorden was het aantal datacenters dat door verschillende instanties en organisaties wordt gehanteerd. Deze vraag maakte op speelse wijze iets duidelijk. Niemand weet precies hoeveel datacenters1

Nieuwe supercomputer van Jules Verne consortium biedt ongekende rekencapaciteit

Nieuwe supercomputer van Jules Verne consortium biedt ongekende rekencapaciteit

Het Jules Verne consortium ( GENCI en CEA in Frankrijk en SURF in Nederland) maakt bekend dat GENCI begin 2026 een nieuwe Europese supercomputer zal huisvesten en exploiteren in Frankrijk. De supercomputer zal worden gebaseerd op Europese hardware- en softwaretechnologieën.

TU Delft en TenneT presenteren plan voor energiesnelwegen

TU Delft en TenneT presenteren plan voor energiesnelwegen

Nu datacenters meer en meer de ambitie lijken te hebben om een rol te spelen in de energietransitie, wordt het steeds belangrijker om de ontwikkelingen rond de grote netwerken in ons land te volgen. Daarom was een symposium dat onlangs werd georganiseerd door TenneT en de TU-Delf zeker de moeite van een bezoek waard.