CyrusOne heeft de plannen voor Nederlandse markt drastisch gewijzigd

CyrusOne

In 2018 betrad CyrusOne de Nederlandse markt. Tussen Amsterdam en Haarlem werd een eerste datacenter gebouwd, in de kop van Noord Holland werd 33 hectare grond gereserveerd. Eind april is door een melding van de gemeente Hollands Kroon duidelijk geworden dat de businessplannen van het bedrijf grondig zijn gewijzigd.

Het datacenter langs de A9 ten westen van Amsterdam is, met de nodige vertraging, opgeleverd. Op papier zou deze faciliteit in totaal 320.000 vierkante meter aan technische ruimte en een totaal vermogen van 72 MW kunnen krijgen. Een bijzonder groot datacenter dus.

Wie kijkt naar de laatste cijfers die CyrusOne heeft gepubliceerd ziet dat die capaciteit niet is gerealiseerd (het bedrijf is in 2022 van de beurs gehaald) . Nu is dat op zich bij datacenters gebruikelijk, er wordt opgeschaald in vierkante meters en vermogen als er klanten zijn gevonden die dat afnemen. Die klanten zijn er tot nu toe niet gekomen. In de wandelgangen van de sector heet het dat deze locatie mede is neergezet op een hyperscaler te huisvesten, maar die partij heeft niet toegehapt.

Restwarmte

Dat is niet alleen vervelend voor CyrusOne, maar ook voor de gemeente Haarlem. Onderdeel van de vergunning is namelijk een onderzoek naar het gebruik van restwarmte. Bestemming daarvan zouden 15.000 woningen moeten zijn. Als een datacenter niet de volle 72 MW verbruikt kan er nooit voldoende restwarmte vrijkomen om dat plan te realiseren.

Agriport

In de gemeente Hollands Kroon heeft men dan weer een andere ervaring met dit bedrijf. In 2019 deed het bedrijf de aanvraag om 33 hectare grond bij Agriport te mogen gebruiken voor datacenters. Ook dit was dus duidelijk bedoeld voor een hyperscaler.

Eind april van dit jaar maakte de gemeente bekend “de ruimtelijke procedures voor de realisatie van twee datacenters, Luna en Cyrus One bij Agriport” te beëindigen. “Ondanks al die voorbereiding zijn de plannen in 2020 stil komen te liggen, volgens het college omdat de initiatiefnemers geen vervolgstappen zetten.”

De melding van de gemeente is buiten het eigen gebied amper opgevallen. Toch is dit wel bijzonder. Wat we namelijk zien is dat nog voor de ophef over Zeewolde – Facebook de kop op stak een partij de plannen heeft gewijzigd. Door het gedoe in Zeewolde is de rijksoverheid gekomen met regels voor de komst van hyperscalers, maar daarvan was in 2019 en 2020 echt nog geen sprake.

Prioriteit

De lezer die denkt dat er een link is met de pandemie zou gelijk kunnen hebben, want sinds 2020 hebben de hyperscalers de plannen allemaal flink gewijzigd. Maar in dit geval speelt er echt wel iets meer. CyrusOne heeft na 2019 namelijk bouwplannen onthuld voor zowel Londen als Frankfurt. Het zou zo maar kunnen dat daar wel de schop in de grond gaat en dat de Nederlandse markt een lagere prioriteit heeft gekregen.

 

Lees ook
Electronics & Telematics consolideert patching met HDF3168 Fiber Distributiesysteem

Electronics & Telematics consolideert patching met HDF3168 Fiber Distributiesysteem

Leviton lanceert het HDF3168 Fiber Distributiesysteem, een high-density oplossing die patching consolideert in datacenters. Het HDF3168 systeem wordt gebruikt in de main distribution area (MDA) en doet dienst als hoofd connectieknooppunt. Electronics & Telematics distribueert de oplossing in Nederland. "Leviton heeft het HDF3168 distributiesys1

Nieuw 10 megawatt datacenter in Zweden gaat uitsluitend bitcoins minen

Nieuw 10 megawatt datacenter in Zweden gaat uitsluitend bitcoins minen

Een datacenter in Zweden moet op grote schaal de digitale valuta bitcoins gaan minen. Het datacenter krijgt een capaciteit van 10 megawatt, die volledig ingezet zal worden voor het minen van bitcoins. KnC Miner, een leverancier van apparatuur om bitcoins te minen, is begonnen met de bouw van het datacenter. Het datacenter wordt gebouwd in het Zwee1

App houdt gebruikers op de hoogte nieuwe NEN-normen

App houdt gebruikers op de hoogte nieuwe NEN-normen

Het NEN publiceert standaarden en normen voor allerlei vakgebieden, waaronder de datacenterindustrie. Wie met datacenters werkt is er dan ook bij gebaat op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rond deze normen. Een nieuwe app van het NEN helpt hierbij. De Nieuwe Normen-app van het NEN is bedoeld om gebruikers up-to-date te houden over de nieuws1