CyrusOne heeft de plannen voor Nederlandse markt drastisch gewijzigd

CyrusOne

In 2018 betrad CyrusOne de Nederlandse markt. Tussen Amsterdam en Haarlem werd een eerste datacenter gebouwd, in de kop van Noord Holland werd 33 hectare grond gereserveerd. Eind april is door een melding van de gemeente Hollands Kroon duidelijk geworden dat de businessplannen van het bedrijf grondig zijn gewijzigd.

Het datacenter langs de A9 ten westen van Amsterdam is, met de nodige vertraging, opgeleverd. Op papier zou deze faciliteit in totaal 320.000 vierkante meter aan technische ruimte en een totaal vermogen van 72 MW kunnen krijgen. Een bijzonder groot datacenter dus.

Wie kijkt naar de laatste cijfers die CyrusOne heeft gepubliceerd ziet dat die capaciteit niet is gerealiseerd (het bedrijf is in 2022 van de beurs gehaald) . Nu is dat op zich bij datacenters gebruikelijk, er wordt opgeschaald in vierkante meters en vermogen als er klanten zijn gevonden die dat afnemen. Die klanten zijn er tot nu toe niet gekomen. In de wandelgangen van de sector heet het dat deze locatie mede is neergezet op een hyperscaler te huisvesten, maar die partij heeft niet toegehapt.

Restwarmte

Dat is niet alleen vervelend voor CyrusOne, maar ook voor de gemeente Haarlem. Onderdeel van de vergunning is namelijk een onderzoek naar het gebruik van restwarmte. Bestemming daarvan zouden 15.000 woningen moeten zijn. Als een datacenter niet de volle 72 MW verbruikt kan er nooit voldoende restwarmte vrijkomen om dat plan te realiseren.

Agriport

In de gemeente Hollands Kroon heeft men dan weer een andere ervaring met dit bedrijf. In 2019 deed het bedrijf de aanvraag om 33 hectare grond bij Agriport te mogen gebruiken voor datacenters. Ook dit was dus duidelijk bedoeld voor een hyperscaler.

Eind april van dit jaar maakte de gemeente bekend “de ruimtelijke procedures voor de realisatie van twee datacenters, Luna en Cyrus One bij Agriport” te beëindigen. “Ondanks al die voorbereiding zijn de plannen in 2020 stil komen te liggen, volgens het college omdat de initiatiefnemers geen vervolgstappen zetten.”

De melding van de gemeente is buiten het eigen gebied amper opgevallen. Toch is dit wel bijzonder. Wat we namelijk zien is dat nog voor de ophef over Zeewolde – Facebook de kop op stak een partij de plannen heeft gewijzigd. Door het gedoe in Zeewolde is de rijksoverheid gekomen met regels voor de komst van hyperscalers, maar daarvan was in 2019 en 2020 echt nog geen sprake.

Prioriteit

De lezer die denkt dat er een link is met de pandemie zou gelijk kunnen hebben, want sinds 2020 hebben de hyperscalers de plannen allemaal flink gewijzigd. Maar in dit geval speelt er echt wel iets meer. CyrusOne heeft na 2019 namelijk bouwplannen onthuld voor zowel Londen als Frankfurt. Het zou zo maar kunnen dat daar wel de schop in de grond gaat en dat de Nederlandse markt een lagere prioriteit heeft gekregen.

 

Lees ook
Eurofiber neemt datacenters Bytesnet over

Eurofiber neemt datacenters Bytesnet over

Eurofiber neemt de datacenteractiviteiten van de Nederlandse IT infrastructuur dienstverlener Bytesnet over. Met de overname versterkt Eurofiber zijn positie in het zogeheten regional edge datacenter segment en geeft het verder invulling aan zijn groeidoelstellingen in open access infrastructuur.

Datacenters in Ierland gebruiken inmiddels meer elektriciteit dan alle Ierse huishoudens gecombineerd

Datacenters in Ierland gebruiken inmiddels meer elektriciteit dan alle Ierse huishoudens gecombineerd

Volgens The Guardian hebben de datacenters in Ierland vorig jaar meer elektriciteit verbruikt dan alle stedelijke huishoudens samen. Het groeiende aantal datacenters in het land gebruikte 21% van de totale elektriciteit, een stijging van 20% ten opzichte van 2022

Penta Infra en Polderwarmte tekenen intentieverklaring voor restwarmtebenutting

Penta Infra en Polderwarmte tekenen intentieverklaring voor restwarmtebenutting

Datacenterbedrijf Penta Infra en warmtebedrijf Polderwarmte hebben een intentieverklaring getekend om samen te werken aan de duurzame inzet van restwarmte van het datacenter van Penta Infra in de Waarderpolder.