Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Fortinet Sustainability Report 2023

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.

De druk op IT-providers en datacenters om circulariteit te introduceren wordt alleen maar groter. Tijdens het event, deze keer in De Matriarch van Eurofiber in Maarssen, gaat het er eigenlijk meteen over de tegenstellingen waar organisaties mee te maken hebben. Aan de ene kant wil iedereen dat je bijvoorbeeld een harde schijf opnieuw gebruikt, aan de andere kant is het vaak goedkoper om een opslagmedium te shredden dan te wipen.

 

 

Scope 3 en eindklanten

Na het welkomswoord van Eric Luteijn, eigenaar en uitgever van LuteijnMedia, is het ESG-manager Jeroen Kanselaar van Eurofiber die zijn visie op Sustainable IT geeft. Eurofiber opereert meerdere datacenters in heel Europa en biedt diensten voor onder meer verschillende overheden. Zoals voor ieder groot bedrijf die onder de CSRD moet rapporteren over dit jaar, is Scope 3 een cruciale factor.

Tot nu toe zijn het vooral de toeleveranciers die daarin worden meegenomen. Maar aan de colocatie-klantzijde is dat uitdagender. “Hun apparatuur is immers niet van ons”, zegt Jeroen. Desgevraagd zegt hij dat het aanmoedigen van klanten om meer circulariteit te betrachten wel degelijk een punt van aandacht is.

 

 

 

De duurzaamheidsdoelen -50 procent CO2-reductie in 2025 ten opzicht van 2021- worden onder meer ondersteund met een programma om Customer Premises Equipment (CPE) zoveel mogelijk mee te laten nemen door vertrekkende klanten voor hergebruik. Onder meer met een boeteclausule worden klanten aangemoedigd om deze ondersteunende apparatuur mee te nemen en te hergebruiken. Verder vertelt Jeroen over de aandacht die Eurofiber legt op het plaatsen van hun faciliteiten in de buurt van duurzame energiebronnen.

(klik hier om verder te lezen)

Lees ook
Nieuw 10 megawatt datacenter in Zweden gaat uitsluitend bitcoins minen

Nieuw 10 megawatt datacenter in Zweden gaat uitsluitend bitcoins minen

Een datacenter in Zweden moet op grote schaal de digitale valuta bitcoins gaan minen. Het datacenter krijgt een capaciteit van 10 megawatt, die volledig ingezet zal worden voor het minen van bitcoins. KnC Miner, een leverancier van apparatuur om bitcoins te minen, is begonnen met de bouw van het datacenter. Het datacenter wordt gebouwd in het Zwee1

App houdt gebruikers op de hoogte nieuwe NEN-normen

App houdt gebruikers op de hoogte nieuwe NEN-normen

Het NEN publiceert standaarden en normen voor allerlei vakgebieden, waaronder de datacenterindustrie. Wie met datacenters werkt is er dan ook bij gebaat op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rond deze normen. Een nieuwe app van het NEN helpt hierbij. De Nieuwe Normen-app van het NEN is bedoeld om gebruikers up-to-date te houden over de nieuws1

TelecityGroup gaat AMS 1 uitbreiden

TelecityGroup gaat AMS 1 uitbreiden

TelecityGroup gaat zijn AMS 1 datacenter in Amsterdam uitbreiden. Dit heeft het bedrijf tijdens de bespreking van zijn jaarcijfers over 2013 bekendgemaakt. Het bedrijf stelt de vergunningen voor de uitbreiding inmiddels binnen te hebben en daarnaast contracten te hebben gesloten voor de bouw. Het vernieuwde datacenter moet in 2016 zijn deuren open1