AWS beschrijft hergebruik hardware in acht stappen

aws

Amazon Web Services (AWS) beschrijft in een blogpost hoe ze de levensduur van hun enorme aantallen servers verlengen.

Net als bij iedereen heeft AWS te maken met de vervanging van hardware, en puur door de grote schaal moeten ze ook daarin creatief zijn, aldus het bedrijf. Om de levensduur van de hardware in datacenters te verlengen, stuurt AWS functionele, gesaneerde, afgedankte serverracks en componenten naar zijn reversed logistics hubs. Daar worden de serverracks gedemonteerd en de componenten gerepareerd en getest voor hergebruik in de datacenters. Het moet mede toewerken naar het doel van net-zero CO2-uitstoot in 2040.

Het proces stoelt naar eigen zeggen op drie principes van de circulaire economie: ontwerpen voor herbruikbaarheid, zorgen dat apparatuur efficiënt blijft werken, en waarde halen uit veilig buiten gebruik gestelde apparatuur door middel van hergebruik, reparatie en recycling. “Op deze manier kan AWS de waarde van de bronnen zo lang mogelijk behouden, afval minimaliseren en het gebruik van grondstoffen en koolstofemissies in de hele toeleveringsketen verminderen”, zo schrijft het bedrijf.

Acht stappen voor hergebruik AWS-hardware

Er worden acht stappen gevolgd om het hergebruik te faciliteren:

Stap 1: Gedemonteerde serverracks worden gewiped. Voordat serverracks worden gedemonteerd in een reversed logistics hub van AWS, worden alle datadragende media ontdaan van klantgegevens, en worden functionaliteitstests uitgevoerd.

Stap 2: “De reversed logistics hubs ontvangen gedemonteerde serverracks en hardwarecomponenten. AWS-technici verwerken individuele componenten in het IT Asset Disposition (ITAD) Center voordat ze gerepareerd en getest worden. AWS heeft momenteel omgekeerde logistieke centra in belangrijke regio’s over de hele wereld die hardware verwerken van lokale datacenters. Elke hub bestaat uit een ITAD- Center dat serverracks en individuele componenten ontvangt van datacenters, en een Failure Analysis Lab (FA-lab) dat gebruikte componenten test en repareert. Beveiliging blijft gedurende elke fase van het omgekeerde logistieke proces een topprioriteit.”

Stap 3: “Serverracks worden zorgvuldig gedemonteerd tot individuele componenten. Tijdens het demontageproces worden serverracks uit elkaar gehaald in individuele componenten. AWS-technici verwerken en evalueren vervolgens elk component om het hoogste hergebruikpotentieel te bepalen. Componenten zoals AWS Nitro-kaarten, voedingseenheden, grafische processoreenheden, switches, geheugeneenheden en glasvezels hebben prioriteit voor hergebruik.”

Stap 4: Afzonderlijke componenten worden naar het FA-lab gestuurd voor reparatie en testen. “Het FA-lab is het middelpunt van een reversed logistics hub van AWS en bestaat uit een reparatielaboratorium en een testlaboratorium. Technici inspecteren componenten op fysieke schade en voeren indien nodig kleine reparaties uit en reinigen de componenten voordat ze worden getest.”

Stap 5: Failure analysis tests moeten de functionaliteit van de componenten garanderen. “In het FA-lab worden verschillende serverracks gedurende de dag getest terwijl technici verschillende aspecten van de prestaties evalueren. Technici voeren tests uit op glasvezelkabels om ervoor te zorgen dat de gegevenslevering sterk blijft. Andere tests simuleren de operationele belasting van een datacenter of gebruiken softwarescripts om de functionaliteit van componenten te bepalen.”

Stap 6: “Nitro-kaarten worden getest in een omgeving die de omstandigheden van een datacenter nabootst. AWS Nitro-kaarten en hun testomgevingen worden vervaardigd door Amazon’s Annapurna Labs. Nadat een kaart in een testomgeving is geplaatst, voeren technici een reeks softwarescripts uit om ervoor te zorgen dat de kaart voldoet aan dezelfde hoge kwaliteitsnormen als een nieuw vervaardigde kaart. Nitro-kaarten maken deel uit van het AWS Nitro System dat verbeterde beveiliging, vertrouwelijkheid en prestaties biedt, waardoor innovatieve technologieën snel kunnen worden geleverd aan klanten van Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2).”

Stap 7: “Testresultaten worden naar de hardware engineeringteams van AWS gestuurd, waar ze worden geanalyseerd en gebruikt om toekomstige ontwerpen te verbeteren. De gegevens die worden verzameld uit de test van Nitro-kaarten worden rechtstreeks naar Amazon’s Annapurna Labs gestuurd. Dit proces helpt bij het identificeren van hardware- of softwarewijzigingen om de ontwikkeling van nieuwe producten te verbeteren en de levensduur van bestaande kaarten verder te verlengen.”

Stap 8: “Functionele componenten worden teruggebracht naar de voorraad voor hergebruik in een AWS-datacenter. Als laatste stap worden functionele componenten verwerkt en teruggestuurd naar de datacenters.”

(Dit bericht verscheen eerder op Circulaire-IT.nl)

Lees ook
Hierom is persbericht over nieuw datacenter bij Berlijn voor Nederland interessant

Hierom is persbericht over nieuw datacenter bij Berlijn voor Nederland interessant

Als in Duitsland de pers schrijft over een nieuw en groot datacenter is dat in principe geen nieuws voor de Nederlandse markt. Anders wordt het als het persbericht, waar iedereen naar verwijst, een paar punten bevat die juist elke Nederlander met kennis van de lokale datacentermarkt direct opvalt.

Project RePlanIT krijgt subsidie KIA-CE

Project RePlanIT krijgt subsidie KIA-CE

AMS Institute, Aliter Networks, IDEAL&CO Explore, WcooliT, KPN, TU Delft, STichting Green IT Amsterdam, Amsterdam Economic Board ontvangen met dit project subsidie vanuit de regeling TSE Industrie CE 2021: Circulaire Economie van de KIA CE en RVO.

CyrusOne heeft de plannen voor Nederlandse markt drastisch gewijzigd

CyrusOne heeft de plannen voor Nederlandse markt drastisch gewijzigd

In 2018 betrad CyrusOne de Nederlandse markt. Tussen Amsterdam en Haarlem werd een eerste datacenter gebouwd, in de kop van Noord Holland werd 33 hectare grond gereserveerd. Eind april is door een melding van de gemeente Hollands Kroon duidelijk geworden dat de businessplannen van het bedrijf grondig zijn gewijzigd.