ASHRAE publiceert ASHRAE 90.4 standaard

ASHRAE publiceert de definitieve versie van haar standaard voor datacenterefficiëntie: ASHRAE 90.4.

In de standaard wordt geen gebruik gemaakt van de bekende Power Usage Effectiveness (PUE). In plaats daarvan heeft ASHRAE gekozen voor twee meetwaarden die meer details moeten bieden over de energie-efficiëntie van datacenters: de Mechanical Load Component (MLC) en Electrical Loss Component (ELC). Het is mogelijk de MLC en ELC met elkaar te compenseren. Dit kan bijvoorbeeld in een situatie waarin een datacenter een dusdanig efficiënt koelsysteem gebruikt dat dit de werking van een minder efficiënt elektrisch systeem kan compenseren.

ASHRAE 90.4 is overigens niet steeds in ontwikkeling en blijft dit ook. ASHRAE spreekt van een ‘continu onderhoudsproces’ waarbij de standaard kan worden gewijzigd op basis van nieuwe ontwikkelingen en inzichten. De standaard is voor 89 dollar beschikbaar voor ASHRAE leden, terwijl niet-leden 105 dollar kwijt zijn.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Onderzoek: gezonde groei voor markt voor structured cabling

Onderzoek: gezonde groei voor markt voor structured cabling

De wereldwijde markt voor structured cabling was volgens onderzoeksbureau Grand View Research in 2021 goed voor een omzet van 9,7 miljard dollar. Naar verwachting groeit deze markt tot 2030 met gemiddeld 10% per jaar. Denk bij structured cabling aan zowel de bekabeling als de hardware die deel uitmaakt van de netwerkinfrastructuur.

Ook in Ashburn is sprake van stroomtekort

Ook in Ashburn is sprake van stroomtekort

De wellicht grootste datacenterhotspot, Ashburn, in Noord-Virginia lijkt met dezelfde problemen als Amsterdam, Dublin en Frankfurt te maken krijgen. De vraag naar stroom is groter dan het aanbod. Nieuwbouw moet mogelijk wachten tot 2026.

Ook datacenters moeten vanaf 2026 Smart Building Ready zijn

Ook datacenters moeten vanaf 2026 Smart Building Ready zijn

Ook datacenters moeten vanaf 2026 Smart Building Ready zijn. Maar wat betekent dat eigenlijk? Bram Schats van Avelution legt het in dit artikel uit.