ASHRAE publiceert ASHRAE 90.4 standaard

ASHRAE publiceert de definitieve versie van haar standaard voor datacenterefficiëntie: ASHRAE 90.4.

In de standaard wordt geen gebruik gemaakt van de bekende Power Usage Effectiveness (PUE). In plaats daarvan heeft ASHRAE gekozen voor twee meetwaarden die meer details moeten bieden over de energie-efficiëntie van datacenters: de Mechanical Load Component (MLC) en Electrical Loss Component (ELC). Het is mogelijk de MLC en ELC met elkaar te compenseren. Dit kan bijvoorbeeld in een situatie waarin een datacenter een dusdanig efficiënt koelsysteem gebruikt dat dit de werking van een minder efficiënt elektrisch systeem kan compenseren.

ASHRAE 90.4 is overigens niet steeds in ontwikkeling en blijft dit ook. ASHRAE spreekt van een ‘continu onderhoudsproces’ waarbij de standaard kan worden gewijzigd op basis van nieuwe ontwikkelingen en inzichten. De standaard is voor 89 dollar beschikbaar voor ASHRAE leden, terwijl niet-leden 105 dollar kwijt zijn.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

De komst van nieuwe datacentra wordt moeilijker. Het is ‘Nee, tenzij’. Datacentra nemen veel ruimte in beslag en gebruiken veel elektriciteit. De gemeente wil daarom strenger zijn bij de komst van nieuwe datacentra. Het voorstel voor nieuw beleid ligt vanaf 28 december ter inzage.

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Op vrijdag 1 december is in Virginia, Verenigde Staten, een belangrijke stap gezet op weg naar wat moet leiden tot meer regulering van datacenters. Op die dag is officieel een coalitie van twintig milieu- en klimaatgroeperingen, genaamd de 'Virginia Data Center Reform Coalition', van start gegaan. Deze coalitie heeft als doel de groei van datacent1

AI-startups hebben behoefte aan meer datacenters; Frankrijk gaat ze bouwen

AI-startups hebben behoefte aan meer datacenters; Frankrijk gaat ze bouwen

AI-startups kunnen in 2023 wel veel venture capital-geld opstrijken, maar ze zijn nog meer geïnteresseerd in compute power en datacenters. Door het toenemen van de concurrentie is deze infrastructuur cruciaal, maar lastig te krijgen. Frankrijk springt in dit gat.