Aqua Cooling pakt hotspots aan met kleine koelinstallatie

Hotspots in datacenters kunnen een groot probleem zijn. Indien warmte bij bepaalde apparatuur te hoog oploopt kan deze apparatuur problemen geven. Het koelen van deze hotspots is dan ook van groot belang. Het Britse Aqua Cooling speelt hierop in met een nieuwe koelinstallatie die specifiek is ontworpen om dergelijke hotspots aan te pakken.

aqua-cooling-leak-prevention-system Aqua Cooling introduceert een kleine koelinstallatie die specifiek is ontworpen om hotspots in datacenters gericht te koelen. De koeling wordt aan de onderzijde van een rack geplaatst of onder een verhoogde vloer van 300mm hoog geïnstalleerd, en kan maximaal 40kW aan koelcapaciteit leveren. De koeling maakt gebruik van water dat langs IT-apparatuur wordt gepompt om warmte af te voeren. Dankzij temperatuursensoren kan dit koelwater gericht naar specifieke hotspots in het datacenter worden gestuurd om deze extra te koelen. Het systeem kan samenwerken met bestaande koelinstallaties.

Lekkage voorkomen

Het gebruik van water in een datacenter is uiteraard niet zonder risico. Lekkage kan leiden tot grote schade en uitval van IT-apparatuur of zelfs het gehele datacenter. Aqua Cooling combineert het koelsysteem daarom met haar Leak Prevention System (LPS). Met dit systeem biedt Aqua Cooling de garantie dat er geen lekkage zal optreden in het datacenter. Dankzij dit systeem is het mogelijk werk te verrichten aan eventuele beschadigde leidingen, terwijl aan eventuele beschadigde leidingen wordt gewerkt.

Het LPS maakt gebruik van een Venturi leiding, dat de waterdruk van positief kan omzetten in negatief om waterlekkage te voorkomen indien een leiding of aansluiting wordt beschadigd. Het water wordt hierbij altijd met een negatieve waterdruk door het systeem gepompt. Indien schade optreedt in een leiding of aansluiting wordt dankzij de negatieve druk lucht in de leiding gezogen, wat voorkomt water kan ontsnappen. De waterdruk wordt vervolgens in de LPS unit omgezet van negatieve naar positieve druk, waarna de lucht van het water wordt gescheiden. Dit water wordt vervolgens met een negatieve waterdruk opnieuw door het systeem gepompt.

Dossiers
Lees ook
Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Datacenterworks bestaat tien jaar. Reden om de website onderhanden te nemen en stil te staan bij de vraag wat er in die periode zoal is veranderd. Daarvoor is gesproken met Dennis Snijder van NDIX.

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

In een recent rapport van de Universiteit van Cambridge wordt gepleit voor het reguleren van de uitlevering van highend AI-chips. Het gaat onder meer om een voorstel om deze chips te taggen en te registreren, wat implicaties kan hebben voor de werking en toegankelijkheid van datacenters wereldwijd. Het rapport, getiteld "Computing Power and the Go1