Aalsmeers energie-uitwisselingsproject met NLDC datacenter ontvangt subsidie

pixabay-hrpixa-server-1032730_960_720

Het datacenter van NLDC in Aalsmeer neemt deel aan een energie-uitwisselingsproject in de gemeente Aalsmeer. Hierbij wordt op duurzame wijze energie uitgewisseld tussen het datacenter van NLDC en verschillende deelnemende bedrijven en instellingen binnen de gemeente. Onlangs ontving het projectteam van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een eenmalige Demonstratie Energie-innovatiesubsidie van €450.000,-. Deze subsidie wordt aan slechts tien duurzame innovaties in Nederland gegeven.

Het datacenter van NLDC, binnen de gemeente Aalsmeer, produceert veel warmte. Deze warmte wordt doorgaans heel efficiënt als restproduct afgevoerd, waarbij het verloren gaat. Het idee in Aalsmeer is echter om deze warmte volledig te hergebruiken. Hierdoor wordt een belangrijke stap gezet in de verduurzaming van zowel datacenters als de gebouwen die deze warmte afnemen.

School, sporthal, zwembad en bedrijf verwarmen

De gemeente Aalsmeer wil een nieuwe school, een nieuwe sporthal, het zwembad en het bedrijf Fertiplant gaan verwarmen met de warmte uit het NLDC Datacenter. Omdat de gebouwen de warmte benutten, krijgt het datacenter van NLDC daar koude voor terug om de IT-apparatuur te koelen. Wethouder Duurzaamheid Jop Kluis van de gemeente Aalsmeer spreekt van een “prachtig initiatief”. De subsidie is gekregen voor de aanleg van het energie-uitwisselingsnet en aanpassing van de eigen installaties van de deelnemende partijen.

Datacenters vervullen (regionale) hubfuncties voor de digitale economie. Deze positie, middenin de maatschappij, schept wat NLDC betreft verantwoordelijkheden. Paul Driessen, commercial product manager bij NLDC: “Verduurzaming en een zorgvuldige omgang met mens en leefomgeving zijn de natuurlijke vertrekpunten voor al onze activiteiten. Dit gaat veel verder dan bijvoorbeeld het afnemen van groene energie”. Gezien de complexiteit van dit vraagstuk zoekt NLDC hierbij naar partnerships, bij voorkeur in de regio.

Energie-uitwisselingsproject

Het energie-uitwisselingsproject in Aalsmeer past in deze visie. Driessen: “In Eindhoven hebben we een soortgelijke uitwisseling van warmte en koude op de High Tech Campus. We geloven er bij NLDC stellig in dat dit soort samenwerkingen de toekomst heeft. De subsidie voor dit uitwisselingsproject in Aalsmeer is daarbij een bevestiging dat met dit partnership nieuwe paden worden gebaand op het gebied van duurzaamheid.”

Met de toegekende subsidie komt de realisatie van het warmte-koude uitwisselingsproject weer een stap dichterbij. De betrokken partijen gaan nu gezamenlijk het energieplan verder uitwerken om tot een definitief besluit te komen en, als dit besluit positief is, over te gaan tot realisatie.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Brede steun voor maatschappelijk prioriteren, ACM roept netbeheerders op aan de slag te gaan

Brede steun voor maatschappelijk prioriteren, ACM roept netbeheerders op aan de slag te gaan

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft 78 reacties ontvangen op het ontwerp codebesluit prioriteringsruimte transportverzoeken. Uit deze reacties blijkt dat betrokkenen positief zijn over het voorstel om het verlenen van voorrang aan projecten die bijdragen aan belangrijke maatschappelijke doelen vast te leggen in een wettelijke regeling.

Energiehubs en internationale samenwerkingen brengen nieuwe perspectieven in de datacenterindustrie

Energiehubs en internationale samenwerkingen brengen nieuwe perspectieven in de datacenterindustrie

De dringende behoefte om de CO2-uitstoot te verminderen in het licht van de klimaatverandering heeft zowel nationaal als internationaal tot innovatieve initiatieven geleid. Een recent Nederlands onderzoek en een Amerikaanse samenwerking tussen grote ondernemingen onderstrepen het potentieel van collectieve actie voor duurzame bedrijfsvoering, met1

IBM's ontwikkelt processor die compute en memory integreert en energieverbruik drastisch vermindert

IBM's ontwikkelt processor die compute en memory integreert en energieverbruik drastisch vermindert

Kunstmatige intelligentie (AI) zou wel eens een nieuwe sprong kunnen maken dankzij IBM’s NorthPole-processor. Ontwikkeld door onderzoekers in San Jose, Californië, belooft deze chip enorme verbeteringen in rekensnelheid en energie-efficiëntie. De geavanceerde chip integreert geheugen en verwerking, waardoor een significante versnelling in taken zo1