37 partijen ondertekenen samenwerkingsovereenkomst rond warmtenetten

Vorige week hebben 37 partijen een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om de komende 3 jaar baanbrekende stappen te zetten in het verduurzamen en aardgasvrij verwarmen van gebouwen met warmtenetten. Deze overeenkomst sluit goed aan op de initiatieven binnen de datacenterindustrie om restwarmte te hergebruiken.

Binnen het Warmte & Koude-programma voor de Metropoolregio Amsterdam komen de vraagstukken en belangen van de verschillende partijen bij elkaar en werkt men gezamenlijk aan het toepasbaar maken van nieuwe ontwikkelingen en het stimuleren van duurzame warmtenetten.

Onderzoek en aanleg

Met het programma werken overheid en marktpartijen in de Metropoolregio Amsterdam samen aan de ontwikkeling van duurzame warmtenetten tegen zo laag mogelijke kosten. Deze samenwerking startte in 2015 en wordt nu met drie jaar verlengd. Het aanleggen van warmtenetten vraagt om nauwe afstemming tussen vele partijen. Binnen het programma wordt onderzoek en toepassing van duurzame warmtebonnen gestimuleerd, initiëren de deelnemers de aanleg van warmtenetten en zorgen zij voor verbindingen tussen die netten voor leveringszekerheid van duurzame warmte.

Een warmtenet is een ondergronds buizenstelsel met warm water waarmee gebouwen verwarmd worden. Warmtenetten bieden een belangrijk alternatief voor de levering van warmte op basis van aardgas, zoals het verwarmen van huizen, gebouwen en glastuinbouw. Met de aanleg van warmtenetten zullen de komende jaren vele gebouwen en woningen ‘aardgasvrij’ verwarmd worden. Warmtenetten bieden in steden een duurzaam alternatief voor bestaande woningen en gebouwen. Voor nieuw te ontwikkelen woongebieden zijn lage temperatuur warmtenetten kansrijk. Naast ‘all electric’ oplossingen om te verwarmen.

Bestaande warmtenetten

Warmtenetten binnen de MRA worden gevoed met warmte vanuit een afvalverbrander of elektriciteitscentrale (Amsterdam, Almere, Amstelveen) of een aparte biomassaketel (Purmerend en Lelystad). Dat is duurzaam ‘dubbelgebruik’ van energie. We staan met elkaar voor de grote opgave om de warmtenetten te voeden met duurzame warmtebronnen. Dit zijn relevante stappen op weg naar een CO2-neutrale en fossiel-vrije leefomgeving. Verduurzamen van warmtenetten kan door toepassing van biomassa (op de korte termijn), geothermie en lage temperatuur warmtebronnen zoals aquathermie en datacenters.

Kijk hier voor meer informatie.

 
Dossiers
Meer over
Lees ook
Switch Datacenters stelt ruimte beschikbaar voor testdoeleinden met iXora apparatuur

Switch Datacenters stelt ruimte beschikbaar voor testdoeleinden met iXora apparatuur

Switch Datacenters stelt ruimte beschikbaar voor testdoeleinden met iXora apparatuur. In nauwe samenwerking met hun klanten werkt Switch aan een energiezuinigere toekomst. Door gebruik te maken van de restwarmte van de servers kan Switch warm water leveren aan het naburige gebouw. De noodzakelijke infrastructuur om dit te realiseren is al aanwezig1

Edgar van Essen van Switch Datacenters: ‘Ideale locatie voor datacenter is niet de polder maar bij een warmtenet’

Edgar van Essen van Switch Datacenters: ‘Ideale locatie voor datacenter is niet de polder maar bij een warmtenet’

Een eigen mening over datacenters en de datacenterindustrie kan een speler als Switch Datacenters niet ontzegd worden. Zo is Edgar van Essen, managing director en partner bij het bedrijf, er van overtuigd dat we aan de vooravond van de start van het tijdperk van hybride koeling die uiteindelijk naar vloeistofkoeling zal verschuiven.

Dublin en Frankfurt op slot voor nieuwe datacenters

Dublin en Frankfurt op slot voor nieuwe datacenters

Het jaar 2022 begint slecht voor investeerders en exploitanten van datacenters in de regio’s Dublin en Frankfurt. De eerste regio gaat op slot voor nieuwbouw. In de tweede regio is de maatschappelijke en politieke druk verder toegenomen. Een bouwstop zal ook daar onafwendbaar zijn.