Meer Innovatie

Omslag-DCW-02-2021-2-325425

Er is steeds meer aandacht voor de milieuimpact van datacenters. De cijfers die daarbij gehanteerd worden, variëren sterk. Dat is natuurlijk ook niet verwonderlijk, want de belangen zijn groot en waar de een vooral kijkt naar het milieu-aspect, ziet de ander vooral een bedreiging voor een economisch sterk product.

Toch denken wij dat iedereen het er over eens is dat datacenters impact hebben op onze leefomgeving. Hoe gaan we die belasting verminderen? Door het aantal datacenters terug te brengen? Of niet verder te laten groeien? Lijkt ons een slecht plan. Nederland verdient nu eenmaal veel geld met zijn digitale infrastructuur. Bovendien beschikken we in ons land over de kennis en (jawel) het geld om te laten zien dat de impact van datacenters op het milieu wel degelijk omlaag kan worden gebracht. Hoe? Door slimmere technologie toe te passen. En door bestaande technologie slimmer toe te passen. Laat ik een paar voorbeelden noemen.

Van de hyperscalers weten we dat zij veel hebben geïnvesteerd in AI. Die technologie gebruiken ze ook voor - bijvoorbeeld - het optimaliseren van hun digitale infrastructuur. Als ik een datacenter van iets bescheidener schaal binnen loop zie ik echter nauwelijks AI die wordt toegepast om bijvoorbeeld koelinstallaties te optimaliseren. Toch wordt daar via een project als Eco-Qube al veel onderzoek naar gedaan. Hier is een digitaal model van een datacenter ontwikkeld dat gebuikt kan worden voor het trainen van een AI engine. Die wordt gevoed met monitoringdata, met als idee dat deze engine hierin allebei patronen gaat vinden. Patronen die vervolgens gebruikt kunnen worden om de koeling van het datacenter verder te verbeteren.

Dat digitale model van een datacenter is ook zo’n innovatiethema. Digital twins bestaan al de nodige jaren. Het gaat om een digitaal model van een installatie of een gebouw. Vervolgens kunnen we dat model gebruiken om wijzigingen in die installatie vooraf te simuleren. Om te kijken wat de impact daarvan zal zijn. We kunnen het model ook gebruiken om de operatie beter te voorspellen en bijvoorbeeld onderhoud beter te plannen. De technologie is er, de toepassingen laten in onze datacenters nog op zich wachten. DatacenterWorks werkt overigens aan een Expert Sessie over dit onderwerp.

Laatste voorbeeld. Er wordt veel tijd en energie gestoken in circulaire modellen voor datacenters. Vaak wordt dan bedoeld: kunnen we eWaste voorkomen en bijvoorbeeld hergebruik van apparatuur bevorderen? Punt hierbij is dat veel IT-afdelingen maar weinig inzicht hebben in alle apparatuur die zij hebben staan, laat staan dat zij een uitputtend overzicht hebben van alle specs van die systemen. Kunnen we daar geen smart contracts voor gebruiken? Blockchain dus. Dan kunnen we vanaf het moment dat de eerste boutjes in de kast van een server worden gedraaid alles van dat systeem vastleggen. En weten we precies wat er in dat apparaat aan materialen en componenten zit. En hebben we meteen een goed overzicht van alle materialen en specificaties.

Lijkt ons een goed idee: meer investeren in innovatie zodat we de milieu-impact van onze datacenter flink kunnen terugdringen.

 

Robbert Hoeffnagel

Lees ook
Microsoft claimt aanzienlijke vooruitgang bij efficiënter watergebruik in datacenters

Microsoft claimt aanzienlijke vooruitgang bij efficiënter watergebruik in datacenters

Microsoft stelt aanzienlijke vooruitgang te boeken in duurzaam waterbeheer voor hun datacenters. Deze inspanningen zijn een onderdeel van hun bredere duurzaamheidsinitiatieven, met een sterke focus op innovatieve technologieën zoals cold plates.

Wat doe je met een leeg datacenter of lege serverruimte?

Wat doe je met een leeg datacenter of lege serverruimte?

In reactie op het recente artikel over de EED maatregel is de vraag gesteld wat de toekomst is van oudere datacenters en serverruimtes. Deze vraag zal vaker gesteld gaan worden en het antwoord zal evenzo niet zijn wat men hoopte.

Eurofiber neemt datacenters Bytesnet over

Eurofiber neemt datacenters Bytesnet over

Eurofiber neemt de datacenteractiviteiten van de Nederlandse IT infrastructuur dienstverlener Bytesnet over. Met de overname versterkt Eurofiber zijn positie in het zogeheten regional edge datacenter segment en geeft het verder invulling aan zijn groeidoelstellingen in open access infrastructuur.