Een kijkje in de ontwikkeling van mobiele netwerkdekking

vodafone-logo

Het was een tijdje in het nieuws: 5G-zendmasten die in brand werden gestoken. Anti-5G-activisten stelden dat er gezondheidsrisico’s verbonden waren aan de 5G-techniek. Maar hoe en waaruit is deze techniek eigenlijk ontstaan? Lees hieronder een beknopte geschiedenis van de ontwikkeling van mobiele netwerkdekking in Nederland.

Het begin: mobiele telefoons in auto's

Het beginpunt van de mobiele telefonie ligt verder terug dan veel mensen denken. In maart 1980 werd namelijk de eerste mobiele telefoon in auto's in gebruik genomen, de zogeheten ATF (ATF = autotelefoon). Deze telefoons kregen in 1985 en 1990 belangrijke updates en verbeteringen, zoals een eigen ondersteunend netwerksysteem.

Eerste netwerken voor mobiele telefonie

In de jaren 1992 tot 1994 werden in ons land (en ook elders in de wereld) de eerste netwerken aangelegd om het gebruik van GSM te ondersteunen. De datum 1 juli 1994 was erg belangrijk, want toen kwam het eerste openbare GSM-netwerk in ons land beschikbaar en kon er op bepaalde locaties mobiel gebeld worden. Deze netwerken waren van de tweede generatie (2G). Uniek aan deze nieuwe netwerken was dat er extra mogelijkheden bijkwamen, namelijk digitale spraakherkenning. Hierdoor werd de geluidskwaliteit een stuk hoger en werd het mogelijk om sneller spraakgeluiden te verzenden.

Een nieuwe doorbraak: er komt 3G beschikbaar!

Een volgende stap in de ontwikkeling van de mobiele telefonie in Nederland vond plaats in 2001. In dat jaar kwam voor het eerst een 3G-netwerk in ons land tot stand. Dit netwerk, ook wel bekend onder de naam UMTS (Universal Mobile Telecommunications System), biedt nieuwe mogelijkheden voor gebruikers van mobiele telefonie. Het systeem biedt een aanzienlijk grotere capaciteit en maakt het mogelijk om beter te kunnen bellen, sms'en en sneller gebruik te maken van mobiele data.

En toen kwam 4G op de markt

De introductie van 4G betekende een verdere ontwikkeling van de capaciteit, snelheid en mogelijkheden die smartphones te bieden hebben. 4G is de vierde generatie in de mobiele telefonie en wordt in vakjargon ook wel LTE genoemd: Long Term Evolution. LTE is een doorontwikkeling van UMTS ofwel 3G. Het accent bij LTE lag op snelle dataverbindingen: meer kunnen internetten met je mobiel, sneller downloaden en sneller uploaden.

De meest recente ontwikkeling: 5G wordt beschikbaar

De laatste voorlopige stap in de ontwikkeling van mobiele netwerkdekking is 5G. De ontwikkeling draait om nóg snellere data transactie. Van verzendingen van 50 milliseconden (4G) naar 1 milliseconde. Het betekent dat er nog sneller op internet gesurfd kan worden en dat er veel meer data beschikbaar zijn dan ooit tevoren!

 

Meer over
Lees ook
GSMA en ESA gaan samenwerken aan nieuwe 5G/6G-technologieën

GSMA en ESA gaan samenwerken aan nieuwe 5G/6G-technologieën

Nu de GSMA en de European Space Agency (ESA) een samenwerkingsovereenkomst gesloten hebben om de mobiele en satellietindustrie dichter bij elkaar te brengen, kunnen datacenters zich opmaken voor een forse toename van het netwerkverkeer via mobiele en satellietverbindingen.

Fins bedrijf maakt van telecomnetwerk een virtueel energiesysteem

Fins bedrijf maakt van telecomnetwerk een virtueel energiesysteem

Finland behoort tot de meest innovatieve leden ter wereld. Lanceerde het land onlangs nog een zandbatterij voor de opslag van renewable energie, deze week heeft een telco in het Scandinavische land besloten een ‘virtual power plant’ op basis van batterijen te installeren.

Op weg naar 6G - staat de opvolger van 5G-technologie al klaar?

Op weg naar 6G - staat de opvolger van 5G-technologie al klaar?

5G is nog maar nauwelijks ingevoerd of de datacenterindustrie mag zich al gaan voorbereiden op 6G. Larry Goldman, head of networks and software research van Analysys Mason, publiceerde onlangs een interessant overzicht van de mogelijkheden die 6G straks te bieden gaat hebben. Ook gaf hij aan hoe de roadmap in grote lijnen in elkaar zit. Zodat de d1