Blog Datacenter Efficiency Corner: Hoe kun je capaciteitsplanning verbeteren met een PDU?

Hoe kun je capaciteitsplanning verbeteren met een PDU

Intelligente power distribution units (PDUs) kunnen een centrale plek innemen als het gaat om de vraag hoeveel je weet – en niet weet – over het stroomverbruik van een datacentrum.

Terug in de tijd toen stroomkosten nog een relatief lage kostenpost waren en het beheersen van deze kosten nauwelijks prioriteit had, volstond het voor ICT veelal om te vertrouwen op de specificaties van de fabrikant zoals deze aangeven word op ieder apparaat. Aan de hand van deze gegevens werd het stroomverbruik geschat en was men van mening een redelijk goed beeld te krijgen van de beschikbare capaciteit in het datacentrum. Ook vandaag de dag komt het nog voor dat men capaciteits-beslissingen neemt gebasseerd op ruwe schattingen. Echter, met een veelvoud aan stroomdensiteit van serverkasten de afgelopen 20 jaar (volgens sommige schattingen is het energie verbruik van datacentra iedere 5-7 jaar verdubbeld), deze methode van ‘name plate readings’ komt niet overeen met het daadwerkelijke stroomverbruik.  Als gevolg van deze verkeerde inschattingen zijn er nog organisaties welke bestaande apparatuur niet optimaal gebruiken, teveel betalen bij energieleveranciers en zelfs onnodige CAPEX investeringen doen.

En dan heb je ook nog de datacentra welke stroomuitval ondervinden als gevolg van het overschreiden van de maximaal beschikbare stroomcapaciteit. Wie kent de voorbeelden niet waarbij men dacht (en denkt) er nog wel een extra server bij te kunnen plaatsen en dit dan toch iets teveel van het goede bleek te zijn?  In het huidige tijdperk waarbij men kan kiezen voor intelligente PDUs, zou dit soort ‘vergissingen’ niet meer nodig hoeven zijn.

Intelligente PDUs met outlet metering geven de mogelijkheid om het stroomverbruik van iedere aangesloten apparaat in real-time te meten. Het helpt ICT en facilitair personeel om ongebruikte apparatuur te lokaliseren en (te) hoog consumerende apparatuur te identificeren welke het risico vormen om tot stroomuitval te leiden. Intelligente PDUs kunnen de investering ook dubbel en dwars waard zijn om personeel te waarschuwen op het moment dat een apparaat uitvalt. Door middel van het afgeven van een alarmnotificatie kan het probleem veel sneller hersteld worden.

Als je vervolgens met power monitoring software historische data en trends koppelt, kunnen intelligente PDUs waardevolle informatie verschaffen om hiermee onderbouwde beslissingen te maken omtrend beschikbare capaciteit en energieverbruik.

Raritan hoort graag hoe u vandaag de dag uw beschikbare stroomcapaciteit inzichtelijk maakt en wat een intelligente PDU nog meer zou moeten kunnen om de datacenter efficiency te optimaliseren.

 
Dossiers
Meer over
Lees ook
Vertiv neemt Rack PDU specialist Geist over

Vertiv neemt Rack PDU specialist Geist over

Vertiv neemt de Amerikaanse leverancier van datacenteroplossingen Geist over. Geist levert ondermeer Rack Power Distribution Units (PDU's) en energie-, koelings-, monitorings- en infrastructuurbeheeroplossingen. Door Geist in te lijven wil Vertiv zijn positie op het gebied van Rack PDU's versterken. Vertiv krijgt dankzij de overname de technologi1

Welke besparing levert IP-consolidatie met Secure Array op?

Welke besparing levert IP-consolidatie met Secure Array op?

Chatsworth Products introduceert een rekentool waarmee zij de kostenbesparing kunnen berekenen die de implementatie van de Secure Array IP-consolidatietechnologie oplevert. Deze technologie maakt het mogelijk 32 eConnect PDU's aan één enkel IP-adres te hangen, wat zowel tijd als kosten bespaart. Het configureren van datacenterkasten kan kostbaar1

Anord Critical Power en Mardix Group bundelen krachten

Anord Critical Power en Mardix Group bundelen krachten

Anord Critical Power, een Amerikaanse dochteronderneming van het Ierse Anord Control Systems, fuseert met het Britse Mardix Group. Beide partijen leveren energiesystemen voor kritieke omgevingen zoals datacenters. De partijen gaan verder onder de naam Anord-Mardix Group. De fusie is onderdeel van een investering van de investeringsmaatschappij Be1