<


Iedereen profiteert van Facebooks Formule 1-inspanningen

PrinevilleDataCenter-0264

Het door Facebook geïnitieerde ‘Open Compute Project’ (OCP) drukt een steeds grotere stempel op het ontwerp van het gehele datacenter, vanaf de servers en de storage tot aan de koeling en de stroomvoorziening. “En daar profiteren niet alleen de grote bedrijven zoals Facebook en Microsoft van”, zo is de overtuiging van Loek Wilden, Data Center Lifecycle Consultant bij Schneider Electric.

Na een ‘her-design’ van zijn datacenter in Prineville in de Amerikaanse staat Oregon besloot Facebook in april 2011 om de ontwerpen van de hier toegepaste datacenterproducten openbaar te maken. Door de ‘source’ te delen, hoopte Facebook dat andere datacenterontwerpers de ontwerpen verder zouden aanscherpen om ze nog efficiënter en zuiniger te maken.

Het Open Compute Project - zoals het initiatief werd gedoopt - kon al snel rekenen op de steun van bijvoorbeeld Microsoft en Apple. Deze ‘hyperscale guys’ zijn voor hun cloudplatformen zoals Azure en iCloud altijd op zoek naar efficiëntere hardware waarmee een kostenbesparing kan worden gerealiseerd.

Bredere focus

In eerste instantie lag de focus van het Open Compute Project vooral op het ontwikkelen van specificaties voor zuinige en efficiënte server- en storagehardware. Deze specificaties kunnen door alle hardwarefabrikanten worden opgepakt, ook door relatieve nieuwkomers of door de fabrikanten van zogenaamde ‘white labeled’-apparatuur. Hierdoor ontstaat er voor de consument een grotere keuzevrijheid; zij zijn voor de levering van zuinige en efficiënte server- en storagehardware niet meer gebonden aan de gevestigde spelers.

Na servers en storage kwam de focus van OCP al snel te liggen op de ontwikkeling van efficiënte netwerkapparatuur. Hier is voor de internetgiganten dan ook veel te winnen. Zo kan Google - dat zijn eigen switches maakt - volgens vice-president Alan Weckel van de Dell’Oro Group worden gezien als de grootste switchfabrikant na Cisco. Ook Facebook heeft zijn eigen top-of-rack switch ontworpen, genaamd ‘Wedge’, en het ontwerp overgedragen aan het Open Compute Project.

Op ongeveer hetzelfde moment bracht Big Switch Networks - een specialist op het gebied van Software-Defined Networking - zijn Open Network Linux (ONL) in als een ‘reference’ netwerkbesturingssysteem. Hierdoor wordt het ook voor kleinere bedrijven met kleinere netwerken eenvoudiger om ‘white box switches’ met ONL als besturingssysteem in gebruik te nemen. Het resultaat is ook hier weer een grotere keuzevrijheid; consumenten zijn hierdoor minder gebonden aan de netwerkapparatuur van bijvoorbeeld Cisco en HP.

Datacenterinfrastructuur

Na de inspanningen op het gebied van ‘compute’ en ‘networking’ is het niet verrassend dat OCP ook de datacenterinfrastructuur als aandachtsgebied op de korrel nam en de aanzet gaf tot open ontwerpen voor bijvoorbeeld racks, koeling en stroomvoorziening. Het uitgangspunt van Facebook was dan ook om met het Open Compute Project uiteindelijk de meest efficiënte datacenterinfrastructuur met de grootste operationele kostenbesparing te bouwen, en daar is meer voor nodig dan zuinige servers, switches en storage.

De ‘infrastructurele focus’ van OCP heeft ook betrekking op het beheer van de datacenterinfrastructuur. Onder andere The Green Grid en Schneider Electric hebben inmiddels hun ‘frameworks’ voor datacenterbeheer ingediend. Waar The Green Grid een model heeft opgesteld voor het beheer van zowel de IT als de facilitaire componenten in het datacenter, biedt het Facility Operations Maturity Model (FOMM) van Schneider Electric best practices voor specifiek het beheer van de fysieke infrastructuur in het datacenter. De ‘volwassenheid’ van het datacenterteam kan op zeven verschillende disciplines in kaart worden gebracht, door deze disciplines een score toe te kennen van 1 tot 5.

Niet alleen voor de webgiganten

Het zullen niet alleen grootmachten zoals Facebook, Microsoft en Apple zijn die hun voordeel doen met de datacenterontwerpen en specificaties die nu via OCP naar buiten komen. Implementaties die zijn gebaseerd op de OCP-specificaties en -ontwerpen zullen ook meer en meer opduiken in de datacenters van kleine tot middelgrote bedrijven en bij de providers van co-locatiediensten.

OCP-ontwerpen zullen uiteindelijk hun weg vinden naar de kleinere datacenters, net zoals de technieken die worden toegepast in Formule 1-bolides uiteindelijk opduiken in auto’s uit de middenklasse, zo is ook de overtuiging van Loek Wilden, Data Center Lifecycle Consultant bij Schneider Electric. “Net zoals nieuwe autotechniek zich eerst moet bewijzen in de Formule 1 voordat deze wordt toegepast in gangbare auto’s, zorgt onze samenwerking met de internetgiganten er uiteindelijk voor dat ook de datacenters van andere bedrijven efficiënter en milieuvriendelijker worden.”

Meerwaarde voor mkb

Een voorbeeld van een OCP-initiatief met een duidelijke meerwaarde voor het mkb is de ‘Open Compute Hardware Management’-specificatie. Deze specificatie moet ervoor zorgen dat mkb-bedrijven dezelfde beheersoftware kunnen gebruiken op de hardware van verschillende leveranciers wat uiteindelijk voor minder beheerlast zorgt. Ook heeft OCP speciaal voor colo’s een specificatiedocument opgesteld waarin uiteen wordt gezet hoe OCP-hardware met een afwijkend formaat kan worden ingezet binnen het eigen datacenter. Het document biedt daarvoor drie oplossingsrichtingen: een standaard 19-ich rack aanpassen, gebruikmaken van een Open Rack-ontwerp of van een Open Rack ‘triplet design’. Ook gaat het document in op de vloerbelasting per scenario en de eisen die worden gesteld aan de power distribution units.

Wilden haalt als voorbeeld de modulaire, ‘voorgefabriceerde’ datacentermodules van Schneider Electric aan die kunnen worden geplaatst op een metalen constructie (een ‘skid’). “Die zijn het resultaat van onze samenwerking met de internetgiganten die deze modulaire datacentermodules als eerste omarmden om snel datacentercapaciteit toe te kunnen voegen.” Inmiddels worden deze modules breder toegepast in de markt.

“Onze samenwerking met de internetgiganten heeft een grote invloed op onze research en ontwikkeling”, concludeert Wilden. “De grote spelers dagen ons uit, net zoals wij onszelf uitdagen om nieuwe stappen te zetten op het gebied van efficiëntie en performance. Uiteindelijk heeft iedereen profijt van de ‘Formule 1-technologieën die daaruit voortkomen.”

Ferry Waterkamp is freelance journalist

 
Meer over
Lees ook
Open Compute Project introduceert Root of Trust-specificatie

Open Compute Project introduceert Root of Trust-specificatie

De Open Compute Project Foundation (OCP) heeft versie 1.0 van de Root of Trust (RoT) -specificatie aangekondigd. Dit model is gebaseerd op het concept dat ieder OCP-apparaat eerst een RoT moet hebben die verantwoordelijk is voor het verifiëren van de firmware tijdens het opstarten, het authentiek en veilig houden tijdens updates en het herstellen als...

OCP hardware recyclen basis van een nieuwe samenwerking in Nederland

OCP hardware recyclen basis van een nieuwe samenwerking in Nederland

Het was dit jaar nogal stil rond OCP, maar sinds enige weken weten we dat Circle B, ITRenew en Maincubes samenwerken om datacenters duurzamer te maken waarbij OCP hardware recyclen een belangrijke rol speelt.

Open Compute schoeft  in 20121 eisen verder op

Open Compute schoeft in 20121 eisen verder op

Als deze editie van DatacenterWorks bij u op de mat valt, is de OCP Tech Week net begonnen. Van 9 tot en met 13 november organiseert OCP een week vol online sessies waarin deelnemers worden bijgepraat over de laatste ontwikkelingen rond de specificaties en afspraken die OCP de laatste maanden heeft gelanceerd.