Nogmaals: het belang van goede nationale en internationale verbindingen

FCA

 

De online wereld heeft steeds meer betrekking op de offline wereld. De digitale economie blijft in rap tempo versnellen. Om die ontwikkeling te ondersteunen zijn snelle en betrouwbare verbindingen noodzakelijk. Digitaal vergaderen via een conference call is nu de normaalste zaak van de wereld en online shoppen is de standaard. En toch blijft persoonlijk contact onmisbaar.

Bij elkaar komen, zien, horen en de mimiek bij face-to-face contact wordt niet vervangen door digitale bijeenkomsten. In het artikel van 4 maart ‘Het belang van nationale en internationale glasvezel’ schreef ik over hoe de aanwezige glasvezelnetwerken tijdens de pandemie zorgen dat we in contact met elkaar blijven. Of de mensen waarmee je contact hebt nu om de hoek wonen, of aan de andere kant van de wereld. In dit artikel wil ik inzoomen op internationale ontwikkeling van glasvezelnetwerken.

International Uitbreiding

Afgelopen maand is op het gebied van internationale glasvezelverbindingen een grote mijlpaal behaald. Europa en Zuid-Amerika zijn direct verbonden via de EllaLink. Een onderzeese kabel directe kabel die het Europese en Zuid-Amerikaanse continent met elkaar verbindt.

De verbinding is voor Europa belangrijk, omdat het dataverkeer niet meer via de Verenigde Staten hoeft te lopen. Hierdoor is de afstand van de Europa naar Zuid-Amerika flink verkort en de kans op redundantie vergroot. De Ellalink is buiten soevereiniteit van data ook belangrijk vanwege snelheid van data overdracht. In 60 milliseconden ben je van Portugal naar Brazilië en terug.

Vorige maand, tijdens het vastlopen van het containerschip Ever Given in het Suez kanaal, hield ik mijn hart vast. Niet vanwege de spullen die ik op AliExpress had besteld. Nee, vanwege de belangrijke glasve-  zelverbindingen die op de bodem van het Suez kanaal lopen. Bijna alle belangrijke glasvezelverbindingen richting Azië lopen via de bodem van het kanaal. Een beschadiging van die verbindingen zou tot een nóg grotere impact hebben geleden dan alleen het vastgelopen schip. Een ander belangrijke nieuwe samenwerking is NLIX met Tampanet. Tampanet, met het hoofdkantoor in Noorwegen, is onder meer bekend van de connectiviteit op de Noordzee samen met KPN en 4G dekking. De NLIX gaat via de Cobrakabel tussen Eemshaven naar Endrup Denemarken naar Kopenhagen. Met deze nieuwe verbinding komt veel extra capaciteit vrij voor connectiviteit naar Scandinavië.

Impact op de Nederlandse Economie

Wat is het economisch belang van deze nieuwe ontwikkelingen voor Nederland? Op de eerste plaats is dat niet gelijk zichtbaar. Het internet voor thuis wordt niet sneller. De bestellingen die we in het buitenland worden ook niet sneller verwerkt.

Toch is deze verbinding ook van belang voor Nederland. Met de EllaL  Ink is de connectiviteit tussen datacenters op beide continenten verder geoptimaliseerd. Dit kan voor organisaties grote voordelen bieden. De EllaLink is doorgetrokken naar datacenters in Madrid en op diverse pop-locaties kunnen organisaties makkelijk aansluiten. Met 72Tib/s over 4 fiberparen en Dense Wavelength Division Multiplexing (DWDM) techniek is er voor de toekomst genoeg capaciteit.

Groot Voordeel

De EllaLink-verbinding heeft nog een groot voordeel. Tijdens het aanleggen is een aftakking gemaakt naar Frans-Guyana.

Frans-Guyana is waar ESA de raketten lanceert. Het Nederlandse bedrijfsleven levert en ontwikkelt veel technologie voor ESA. Met deze verbinding wordt het leveren en ontwikkelen een stuk makkelijker. Afgelopen april was er nog een succesvolle lancering van Vega VV18 die 5 satellieten in een baan om de aarde brengt. Mede door het Nederlandse bedrijfsleven is deze lancering een succes geweest. Ook voor buurland Suriname is dit een mooie kans om aan te sluiten.

Kortom, de nieuwe EllaLink verbinding kan voor veel landen van toegevoegde waarde zijn. Met het voltooien van deze toekomstbestendige glasvezelverbinding kan het bedrijfsleven van Nederland, Europa en Zuid-Amerika profiteren en is een nieuwe stap gezet richting een globaal solide glasvezelnetwerk. Naast een intercontinentale glasvezel verbinding met Europa zou ook Nederland zich hard moeten maken voor een directe glasvezel verbinding met Zuid-Amerika. De FCA is in staat om als kennisorgaan en gesprekspartner hierin op te treden.

 

Andrew van der Haar is directeur van de FCA

Meer over
Lees ook
Mis het niet! Kom naar de Fiber Vakdag en versterk je connecties!

Mis het niet! Kom naar de Fiber Vakdag en versterk je connecties!

De zevende editie van de Fiber Vakdag vindt plaats op 6 november 2024 in de Jaarbeurs Utrecht. Dit evenement is dé gelegenheid voor iedereen in de IT-branche om de nieuwste innovaties op het gebied van glasvezeltechnologie te ontdekken en waardevolle connecties te leggen.

euNetworks introduceert nieuwe Amsterdam-Frankfurt route

euNetworks introduceert nieuwe Amsterdam-Frankfurt route

euNetworks, een Europese leverancier van bandbreedte-infrastructuur, lanceert zijn nieuwste zogeheten 'Super Highway', een nieuwe langeafstandsglasvezelroute die Amsterdam en Frankfurt met elkaar verbindt. Deze route is ontworpen om te voldoen aan de groeiende vraag naar hoge-capaciteitsbandbreedte

RDI inspecties bij aanbieders van internetdiensten en netwerken

RDI inspecties bij aanbieders van internetdiensten en netwerken

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) houdt toezicht op aanbieders van vaste internetdiensten en netwerken aan consumenten en gaat deze vanaf eind 2024 inspecteren. Het gaat hierbij om diensten en netwerken via xDSL, kabel of glasvezel.