<


Nieuwe datahal Switch Datacenters gebaseerd op OCP

Switch

Switch Datacenters heeft de zojuist opgeleverde nieuwe colocatie-datahal in Switch AMS1 ingericht volgens OCP-standaarden. Het betekent dat de nieuwe colocatie-faciliteit in Amsterdam geschikt is voor het huisvesten van Open Rack-systemen die volgens Open Compute Project (OCP) principes zijn ontwikkeld.

Switch Datacenters is een Europese leverancier van build-to-suit corporate datacenters en colocatie services. Het beschikt over eigen datacenters in Amsterdam en Woerden. Open Compute Project (OCP) is oorspronkelijk door Facebook geïnitieerd, terwijl Intel, Rackspace en Microsoft eveneens in een vroeg stadium in OCP zijn gestapt. Alle datacenters van Facebook zijn inmiddels 100 procent OCP-ready. Ook andere tech-reuzen - waaronder Google, Cisco, IBM, Ericsson, NetApp, AT&T en Lenovo – zijn officieel toegetreden tot het Open Compute Project.

Het feit dat Switch AMS1 geschikt is voor het huisvesten van Open Rack-systemen betekent dat het datacenter op zo’n manier is ingericht dat ook OCP-gespecificeerde apparatuur gehuisvest kan worden. Steeds meer fabrikanten brengen apparatuur op de markt die volgens OCP-principes is ontwikkeld en gebaseerd op open standaarden. Deze principes zorgen volgens de leden van OCP voor verhoogde energie-efficiëntie en een verlaging van operationele kosten, terwijl ook sprake is van agility ten behoeve van veeleisende applicaties.

Online gaming, IoT, cloud

“Switch Datacenters heeft als doelstelling om innovatieve en toekomstbestendige datacenters te ontwikkelen”, zegt Gregor Snip, CEO en oprichter van Switch Datacenters, officieel member van de OCP community. “Met onze innovatieve aanpak hopen wij toekomstige verwachtingen waar te kunnen maken, van zowel nieuwe als onze bestaande datacenter-klanten - waaronder IBM, 3W Infra, PWC en PCextreme.”

“Al heel wat telecompartijen hebben de OCP-standaarden inmiddels geïntegreerd in hun oplossingen”, zegt Snip. “Als colocatie provider zijn wij op dit moment weliswaar een van de eerste in Europa, maar ik verwacht dat andere colocatie-aanbieders binnenkort zullen volgen. De vraag vanuit enterprise-organisaties naar OCP-gespecificeerde datacenters voor het huisvesten van hun IT-infrastructuren zal namelijk toenemen. Colocatie-datacenters die zijn gebaseerd op OCP-principes zijn specifiek ontworpen voor hoge energie-efficiëntie en schaalbaarheid, terwijl de operationele complexiteit wordt gereduceerd. Het is dé manier om agile te kunnen opereren en mee te gaan met ontwikkelingen zoals Internet-of-Things (IoT), cloud computing en online gaming. Voor een augmented virtual reality game bijvoorbeeld, is het echt belangrijk om end-to-end een agile IT-infrastructuur te hebben - vanaf het datacenter tot en met de server en netwerkinfrastructuur.”

Expansie Switch AMS1

2017-03-15-Switch-DC-OCP-Rack-inside-Switch-AMS1_615x461-300x225 De nieuwe datahal van Switch Datacenters in Switch AMS1 is gevestigd op het internetknooppunt in Amsterdam Zuidoost. Het voegt 1.000 vierkante meter colocatie-ruimte toe aan dit datacenter. Het datacenter biedt voor de 1.000 vierkante meter extra vloeroppervlak een power-capaciteit van 2 MW en een redundant uitgevoerde (2N) power-configuratie.

In lijn met de richtlijnen vanuit Open Compute Project (OCP) heeft Switch Datacenters een modulair, energie-efficiënt en simpel te onderhouden datacenter lay-out ontwikkeld met een gecalculeerde pPUE van 1,04. Een integraal onderdeel van deze OCP gebaseerde lay-out is de sterk schaalbare, indirect adiabatische koeling met directe terugwinning van warmte middels een door Switch Datacenters ontwikkelde en gepatenteerde technologie voor warmtewisseling. Ook de UPS-technologie en stroomdistributie in Switch AMS1 zijn uitgevoerd volgens OCP-standaarden.

Belangrijkste features OCP gespecificeerde datahal in Switch AMS1:

 • Open Rack V2 apparatuur onsite beschikbaar - racks met een hoge energie-efficiëntie die zijn uitgevoerd volgens OCP-standaarden
 • Hot-aisle containment - deze setup resulteert in een thermische warmteopslag die 20 procent efficiënter is dan een cold corridor lay-out
 • Lithium-ion batterijen beschikbaar op rackniveau - dit maakt het gebruik van een gecentraliseerde UPS overbodig, wat significante energiebesparingen kan opleveren. Het energieverlies bij een traditionele UPS met dubbele conversie is doorgaans 4 à 5 procent
 • Bekabeling aan de voorzijde van de racks - op deze manier kunnen engineers hun onderhoudswerkzaamheden uitvoeren aan de koude zijde van de hot aisle containment setup
 • Private suite-mogelijkheid, met een capaciteit van 50 racks - POD’s van 48 racks gebaseerd op OCP-standaarden, en twee 19” racks (rijen van 24+1)
 • Optie voor uitschakelen UPS - UPS power is onsite beschikbaar, maar het is mogelijk om de UPS-functie uit te zetten, in lijn met OCP-standaarden
 • Top-of-rack connectiviteits- en elektriciteitsbekabeling - om het gebruik van top-of-rack switch technologie te faciliteren, in lijn met OCP standaarden
 • Geen drempels in de datahal corridors - dit zorgt ervoor dat OCP racks geen obstakels tegenkomen wanneer deze naar hun plek in de datahal worden gebracht
 • Een lift geschikt voor 21” OCP racks met voorgeïnstalleerde apparatuur - Switch Datacenters heeft een lift ingebouwd die een belasting aan kan van 1.450 kg
 • Toegangshoogte hoger dan 2.40 meter - dit maakt het datacenter geschikt voor Open Rack systemen inclusief pallets
 • Hoge vloerbelasting mogelijk - in lijn met OCP-standaarden

Europees demonstratiecentrum

Switch Datacenters heeft het plan om in Switch AMS1 een demonstratiecentrum in te richten, in partnership met partnerorganisatie Circle B. Hier kunnen Europese enterprises, cloud, hosting en service providers met eigen ogen zien wat het gebruik van OCP-standaarden mogelijk voor hen kan betekenen. Circle B is een Nederlandse leverancier van OCP-gebaseerde oplossingen, nauw verbonden met Wiwynn - de leverancier van Facebook van op OCP gebaseerde server- en storage-apparatuur. Circle B zal in het demonstratiecentrum een op OCP-standaarden gebaseerde end-to-end totaaloplossing inrichten, in het verlengde van Switch Datacenters’ colocatie services.

OCP en telecom

Aanbieders van telecommunicatiediensten kiezen steeds vaker voor een aanpak die gebaseerd is op open source-principes. Met de komst van 5G kiezen zij steeds meer voor initiatieven zoals OpenCORD en MANO, het OCP Telecom Infra Project in plaats van traditionele appliances. Hierbij maken zij gebruik van virtuele netwerkfuncties in een eigen cloud op basis van op OCP gebaseerde hardware. Deze eigen cloud kunnen zij gemakkelijk opbouwen in een regionaal datacenter.

Meer over
Lees ook
Immersie koeling technologie van Asperitas voldoet als eerste aan eisen van Open Compute Project

Immersie koeling technologie van Asperitas voldoet als eerste aan eisen van Open Compute Project

De Nederlandse datacenter immersie koeling specialist Asperitas voldoet met haar AIC24 oplossing aan de kwaliteits- en veiligheidskwalificatie van de wereldwijde technologie gemeenschap OCP behaald. Open Compute Project (OCP) erkent de oplossing als de eerste immersie koeling technologie die gevalideerd is voor gebruik in het OCP-domein.

Circle B kondigt strategisch partnerschap met DCspine aan

Circle B kondigt strategisch partnerschap met DCspine aan

Circle B, toonaangevende leverancier van OCP-oplossingen in Nederland, kondigde onlangs een strategisch partnerschap met DCspine aan. DCspine is provider van digitale connectiviteitsnetwerken met een netwerk van darkfiber om hybride colocaties met elkaar te verbinden.

OCP richt zich op veilige operatie binnen datacenters

OCP richt zich op veilige operatie binnen datacenters

Open Compute Project heeft een nieuw project opgezet gericht op Datacenter Facilities Operation Technology Security. Dit kortweg DCF-OTS genoemde subproject is gericht op de industrial control systems die gebruikt worden voor het besturen van datacenters.