Load bank testing? Dat kan vaak veel flexibeler, sneller en goedkoper

Vertiv_beeld2

Als in een datacenter de niet-onderbreekbare voeding (uninterruptible power supply, ofwel UPS) wordt getest, wordt daar vaak speciale load bank testing-apparatuur voor ingehuurd. Dat kost tijd en geld, terwijl het veel eenvoudiger kan, betoogt Guido Neijmeijer, Country Manager Benelux bij Vertiv. “Door een UPS met ingebouwde mogelijkheden voor load testing aan te schaffen, zijn datacenters veel flexibeler en kunnen ze sneller operationeel zijn. En deze zogenaamde Safe Capacity Test bespaart nog energie ook.”

Het belang van load bank testing moge duidelijk zijn: het is voor een datacenter van essentieel belang dat er een constante stroomtoevoer is. Als die ook maar op enig moment wegvalt, kunnen de servers immers niet meer draaien, met mogelijk verlies van essentiële klantdata tot gevolg. Met een load bank test is het mogelijk om te testen of een UPS een dergelijke continue toevoer op vol vermogen ook echt aankan. Vertiv ontwerpt, bouwt en onderhoudt bedrijfskritische infrastructuur voor essentiële toepassingen in onder andere datacenters. De organisatie, voorheen bekend als Emerson Network Power, levert daarbij ook UPS’en aan datacenters, waarbij een load bank test meestal onderdeel is van de implementatie.

Opereren onder tijdsdruk

“Bij een aanvraag voor een UPS merken we vaak dat datacenters onder tijdsdruk opereren”, zegt Neijmeijer. “Neem het voorbeeld van een uitbreiding van het aantal servers. Als daarvoor een nieuwe UPS nodig is, kunnen datacenters hun nieuwe servers pas in werking stellen als de UPS operationeel is. De traditionele manier van load bank testing is daarbij dan niet altijd de meest efficiënte. Zo moet je ver van tevoren de benodigde apparatuur reserveren bij een verhuurbedrijf. Dan komt er op een gegeven moment een aanhangwagen voorrijden en is iemand al gauw een dag bezig om kabels te leggen en om de apparatuur aan te sluiten.”

Het traditionele load bank testing is kortom een tijdrovend proces, waarmee het voor datacenters ook nog eens aan flexibiliteit ontbreekt. Neijmeijer: “Omdat je niet van de ene op de andere dag apparatuur voor load bank testing kan laten aanrukken, moet alles perfect in de planning passen. En mocht je dan toch een dag later willen testen, dan levert dat al snel problemen op omdat het dan niet in de planning van de verhuurder past. Bovendien heb je ook te maken met fysieke uitdagingen. Zo moet er ruimte zijn voor de benodigde kabels, en moet de apparatuur vaak ook buiten staan, omdat die anders haar warmte niet kwijt kan.”

Kostenbesparing met een Safe Capacity Test

Het alternatief voor de traditionele vorm van load bank testing heet de Safe Capacity Test. Met deze test kan de UPS zijn eigen capaciteit testen, zonder dat daarvoor een externe load hoeft te worden aangesloten. In een notendop komt het erop neer dat de stroom van de inverter door een gesloten kring via een statische bypass terug naar de gelijkrichter wordt geleid, in plaats van de stroom rechtstreeks uit de dubbele conversieketen te laten stromen. Bij een Safe Capacity Test ontstaat er dus een continue circulatie van stroom die het mogelijk maakt om de omvormers van spanning te voorzien, net als bij een traditionele load bank test.

Vertiv_ServerRoom_1-615x346

Een van de voordelen van een Safe Capacity Test is dat datacenters er kosten mee kunnen besparen. “Bij een traditionele load bank test verstook je al gauw uren lang een megawatt, wat neerkomt op een paar honderd euro”, zegt Neijmeijer. “Maar de echte besparing van een in de UPS ingebouwde functionaliteit voor load bank testing zit hem er natuurlijk in, dat je geen kosten meer hoeft te maken voor de huur en het aansluiten van de load bank.”

Meer flexibiliteit, zonder extra investering

Hoewel er situaties zijn te bedenken waarin een traditionele load bank test nog steeds de voorkeur geniet, vindt Neijmeijer het vooral belangrijk dat datacenters zich bewust zijn van de mogelijkheid van een Safe Capacity Test. “We maken nog wel mee dat datacenters bewust kiezen voor de traditionele load bank test, bijvoorbeeld omdat ze ook randzaken willen testen. Maar als het gaat om de prestaties van de UPS zelf, is een Safe Capacity Test net zo betrouwbaar en biedt deze meer flexibiliteit. Zonder dat daarvoor een extra investering nodig is. Sterker nog, je bespaart er juist tijd en kosten mee.”

Meer weten over de Safe Capacity Test of andere oplossingen van Vertiv? Ontmoet ons tijdens IT Room Infra op 14 november in Den Bosch. Meer informatie hierover is te vinden op www.itroominfra.nl.

Over Vertiv

Vertiv ontwerpt, bouwt en onderhoudt bedrijfskritische infrastructuur voor essentiële toepassingen in datacenters, communicatienetwerken en commerciële en industriële faciliteiten. Vertiv, voorheen bekend onder de naam Emerson Network Power, bedient de groeiende mobiele en cloudcomputing-markten met een portefeuille van elektriciteits-, koelings- en infrastructuurbeheeroplossingen met de merken ASCO, Chloride, Liebert, NetSure en Trellis. De omzet in het boekjaar 2016 bedroeg $ 4,4 mld. Ga voor meer informatie naar Vertiv.nl.

Meer over
Lees ook
Eaton introduceert nieuwe generatie 93E UPS

Eaton introduceert nieuwe generatie 93E UPS

Powermanagementbedrijf Eaton kondigt de introductie aan van de tweede generatie van de 93E UPS (Uninterruptible Power Supplies). De Eaton 93E UPS biedt hogere beschikbaarheid, meer energie-efficiëntie en een compacte footprint voor geavanceerde stroombeveiliging in kleine en middelgrote datacenters en andere toepassingen tegen lagere exploitatiekosten...

Schneider Electric breidt UPS-productlijn uit

Schneider Electric breidt UPS-productlijn uit

Schneider Electric heeft de Galaxy VS geïntroduceerd. Deze zeer efficiënte, modulaire, driefase Uninterruptible Power Supply (UPS) met capaciteiten van 10-100 kW is eenvoudig te installeren. De UPS is ontwikkeld om aan de kritieke vermogensvereisten in IT-, commerciële of industriële omgevingen te voldoen. Met zijn compacte en flexibele design komt...

Slim systeem vergroot betrouwbaarheid van UPS-systemen BIT

Slim systeem vergroot betrouwbaarheid van UPS-systemen BIT

Het Battery Analysis & Care System (BACS) helpt managed hosting-, outsourcing- en colocatiespecialist BIT de betrouwbaarheid van zijn UPS-systemen te waarborgen. Het systeem reguleert de spanning op de verschillende accu’s die aan de UPS-systemen zijn gekoppeld en verlengt hierdoor de levensduur van de batterijen. Daarnaast geeft het systeem in...