Integrale turnkey-aanpak van de IT-infrastructuur levert kwaliteit, geld en tijd ruimschoots op

ICP4 TTNoord-270210

Dat datacenters de schakels van de digitale infrastructuur van de wereld zijn, is inmiddels bekend. Toch worden de klant, de carrier, de elektro-installateur en de co-locatie provider vaak nog als losse onderdelen gezien. Gevolg: als het mis gaat is onduidelijk wie de verantwoordelijkheid heeft. TTNoord ziet kansen het aantal schijven te verminderen door turnkey oplossingen te bieden en daardoor een match te maken tussen alle betrokken partijen. Ook lanceert het bedrijf een portal om klanten te helpen van set management voor de whitespace.

Richard Kaak is partner bij TTNoord. “Met 20 jaar ervaring in colo- en hyperscale datacenters mag TTNoord zichzelf inmiddels wel een oudgediende noemen. We zien op dit moment vooral dat onze klanten vragen om de garantie van een optimale installatie. Deze installatie is van zoveel verschillende partijen afhankelijk dat veel projecten niet worden gehaald door tekortkomingen van een van de leveranciers. Dit kost tijd en geld. Wij denken dat dit vraagt om een integraal geleid proces, waarbij wij graag de lead nemen in levering, installatie en communicatie met alle betrokken partijen.” Deze aanpak wordt nog eens extra relevant nu steeds meer datacenters serieuze pogingen ondernemen om hun infrastructuur te verduurzamen.

Kaak: “We zien tegenwoordig een duidelijk andere houding ten aanzien van vergroening van IT. Voorheen leefde het niet echt, maar tegenwoordig merken we dat meer en meer klanten zelfs bereid zijn om iets meer te betalen als daarmee een duidelijk positief resultaat ten aanzien van verduurzaming kan worden gerealiseerd. Het is sowieso interessant om te zien hoe de wereld aan het veranderen is. Wie had enkele jaren terug kunnen denken dat we op bouwplaatsen betonmolens zouden tegenkomen die draaien op batterijpakketten in plaats van een dieselgenerator?”

Groene Infrastructeur

Samen met de klanten werken we aan standaardisatie van hun inrichting, die natuurlijk naar wens van de klant kan worden aangepast. Waarom in elk datacenter het wiel uitvinden als je het ook repliceerbaar kunt maken? We maken het in onze industrie met elkaar te vaak ingewikkelder dan de werkelijkheid is, wat de betrouwbaarheid van de services niet ten goede komt.” Daarnaast vragen dus steeds meer datacenters om één partij die de regie op zich neemt. “Voorheen zag je dat wij bijvoor beeld de bekabeling deden en een andere partij de racks. Nu zie je dat men zoekt naar een aanpak waarbij al dat soort zaken in één hand worden gelegd. Daarom hebben we een aantal partners om ons heen verzameld, zodat we die regiefunctie voor onze klanten kunnen vervullen. De voordelen zijn zeker in de huidige tijd met zijn leveringsproblemen ook groot. Het levert voordelen op ten aanzien van kwaliteit, kosten, beschikbaarheid mensen en de snelheid waarmee kan worden gewerkt. Dat laatste punt heeft natuurlijk ook te maken met levertijdrisico’s. Iedereen heeft daar mee te maken, maar als één partij de regie heeft, kunnen eventuele vertragingen bij een Integrale turnkeyIT-infrastructuur le geld en tijd ruimschbepaald product veel beter in de planning verwerkt worden, zodat de klant er veel minder last van heeft.”

Infrastructure Portal

Als onderdeel van deze regievoering heeft TTNoord een eigen portal ontwikkeld waarin tal van gegevens over de infrastructuur van klanten wordt vastgelegd. Kaak: “In het verleden kwamen wij situaties tegen waarin een klant zei: we willen dezelfde bekabeling als in dat vorige project. Maar dan blijkt dat er geen goede administratie is van wat er nu precies in dat vorige project is gebruikt. Wij hebben nu Connectys ontwikkeld - wat staat voor TTNoord Infrastructure Portal.

Hierin leggen wij als regiepartij alle relevante gegevens voor de klant vast. Dat gaat zover dat de klant zelfs zijn eigen PO-nummers in deze portal terug kan vinden. Hierdoor kan de klant direct zien wat er in dat vorige project is gebruikt en kunnen wij als partner veel makkelijker de klant helpen om snel en efficient zijn infrastructuur te beheren en bijvoorbeeld uit te breiden.”

TIP draait nu op proef bij een aantal klanten. Kaak: “Wij zien Connectys als een asset management tool voor de whitespace van een datacenter of server room. De resultaten van de proeven die we nu met klanten doen, zijn erg positief. Daarom hebben we al besloten om de functionaliteit van Connectys stap voor stap verder uit te breiden, onder andere richting patches voor bekabeling.”

In de 20 jaar dat TTNoord bestaat, is de organisatie, van origine specialist in databekabeling, qua geïnstalleerde meters al minstens acht keer rond de wereld gegaan. De afgelopen jaren is het productportfolio flink uitgebreid en de dienstverlening aangepast om de veeleisende vragen vanuit de markt te blijven beantwoorden. Dit ging gepaard met een groei in medewerkers. Daarom kiest TTNoord voor een nieuwe vestiging in Amsterdam. De keuze voor een nieuwe vestiging in Amsterdam is een logische, zegt Niels Nieland, Business Developer bij TTNoord.

“We zitten als infrastructuurspecialist graag dicht op de plekken waar het in ons vak ertoe doet. Al jaren bestrijken we Nederland en grote delen van Duitsland. Dat deden we vanuit Groningen, maar ons team in Amsterdam had behoefte aan een vaste plek. Met de AMS-IX in de achtertuin en de grootste datacenters en bedrijven van Europa in onze voortuin hebben we nu een landelijke dekking”.

Lees ook
Leviton versterkt netwerkdivisie met acquisitie van PRISM DCS

Leviton versterkt netwerkdivisie met acquisitie van PRISM DCS

Leviton heeft de overname aangekondigd van PRISM Data Centre Solutions (DCS). Dit Britse bedrijf is een fabrikant van netwerkbehuizingen. Het ontwerpt, produceert en installeert 19 inch kasten, hot en cold aisle containment en beveiligingskooien voor telecomvoorzieningen en datacenters.

Restwarmte van universitaire supercomputer verwarmt woningen in Schotland

Restwarmte van universitaire supercomputer verwarmt woningen in Schotland

In het Schotse Edinburgh wordt een systeem getest om te onderzoeken of de restwarmte van een groot computercentrum kan worden opgeslagen in ongebruikte mijnwerken, om vervolgens gebruikt te worden om huizen te verwarmen.

LCL behaalt als eerste Belgische datacenter medaille voor duurzaamheid van EcoVadis

LCL behaalt als eerste Belgische datacenter medaille voor duurzaamheid van EcoVadis

Het Belgische datacenterbedrijf LCL heeft een gouden medaille ontvangen van EcoVadis, een organisatie die de duurzaamheidsprestaties van bedrijven beoordeelt. LCL heeft deze erkenning verdiend door goede scores te behalen op vier duurzaamheidsthema's: milieu, ethiek, arbeid en mensenrechten, en duurzame inkoop.