Energiebesparing door voorkoelen omgevingsslucht

Door klimaatverandering hebben we in Nederland steeds vaker te maken met warme dagen. Deze warme dagen komen ook nog eens steeds vroeger in het jaar voor. De mechanische belasting van droge koelers en chillers neemt hierdoor fors toe, met een hoger energieverbruik tot gevolg. HollandMist biedt uitkomst door op warme dagen de aangezogen lucht alvast voor te koelen, waardoor de koeling minder hard hoeft te werken.

HollandMist biedt datacenters met een adiabatische oplossing de mogelijkheid het energieverbruik van de koelinstallatie te verlagen. Het bedrijf vernevelt kleine waterdruppels in de lucht, waardoor de temperatuur van de omgevingslucht wordt verlaagd. De koelinstallatie zuigt hierdoor koudere lucht door de koelinstallatie aan om het datacenter mee te koelen. De temperatuur van de ingaande lucht kan met 1 tot 10 °C worden verlaagd.

De temperatuur van de aangezogen lucht is van invloed op het rendement van de bestaande koelinstallatie. Hoe koeler de aangezogen lucht, hoe minder hard de installatie hoeft te werken om de gewenste temperatuur te bereiken. Dit  is vooral effectief in de warme zomermaanden, aangezien de omgevingstemperatuur in deze periode aanzienlijk hoger is dan de rest van het jaar. De oplossing kan in de zomermaanden dan ook flinke winst opleveren.

Energiekosten

HollandMist dringt zowel de energiekosten als de CO2-uitstoot van een datacenter terug, terwijl de continuïteit van de dienstverlening gegarandeerd blijft. Het systeem kan worden gecombineerd met bestaande chillers en droge koelers (Retro-Fit). Het is dus niet nodig de bestaande koelinstallatie te vervangen om gebruik te kunnen maken van HollandMist. De investeringskosten zijn hierdoor relatief laag.

De oplossing realiseert tegelijkertijd een flinke besparing op de energierekening. Het systeem heeft hierdoor een relatief korte terugverdientijd. Een interessante oplossing dus om de koeling van een datacenter te optimaliseren en het energieverbruik terug te dringen.

Wouter Hoeffnagel is freelance journalist

Dossiers
Meer over
Lees ook
Onderzoeksbureau brengt voor- en nadelen van een- en tweefasige vloeistofkoeling in kaart

Onderzoeksbureau brengt voor- en nadelen van een- en tweefasige vloeistofkoeling in kaart

Met de voortdurende toename van het thermische ontwerpvermogen (TDP) van chips hebben traditionele methoden voor luchtkoeling steeds meer moeite om te voldoen aan de koelvereisten van moderne hyperscale datacenters, schrijft analist Yulin Wang van IDTechEx in een blog post. Als gevolg hiervan is vloeistofkoeling naar voren gekomen als een veelbelo1

Amerikaanse overheid steekt 40 miljoen dollar in liquid cooling

Amerikaanse overheid steekt 40 miljoen dollar in liquid cooling

In de Verenigde Staten heeft de federale overheid voor een bedrag van 40 miljoen dollar subsidies verleend aan bedrijven en universiteiten die nader onderzoek willen doen aan liquid cooling. In totaal zijn vijftien leveranciers en universitaire laboratoria geselecteerd om de eerste stappen te zetten onder COOLERCHIPS, een programma om het stroomve1

Mark Boeren, CEO Pathema, over energie- en watertransities

Mark Boeren, CEO Pathema, over energie- en watertransities

Om de warmte van een datacenter af te stoten zijn er meerdere mogelijkheden, waaronder een warmtenet luchtgekoeld en watergekoeld (adiabatisch). Iedere methode heeft zijn eigen uitdagingen. Watergekoelde systemen hebben bijvoorbeeld te maken met kalkaanslag, corrosie en microbiologische vervuiling.