Editorial

dcw-2022-04-270

Een van de mensen die ik volg op Twitter is een lector Energietransitie. Dagelijks plaatst hij eengrafiekje dat inzicht geeft in een bepaald gedeelte van de energiemarkt. Laatst ging datgrafiekje over de day ahead-stroomprijzen. Die stonden op die dag al op twee maal het niveauwaarboven de EU ‘overwinst’ wil gaan afromen. De prijzen voor 2023 (de zogeheten ‘forward’-prijzen) zien er ook al niet best uit: al meer dan 400 euro per Mwh.

 

Lange termijn versius korte termijn

 

Datacenter managers zijn net mensen, dus ook in deze branche zien we dat sommigengekozen hebben voor wat langere termijn-afspraken met energieleveranciers en klanten,terwijl anderen juist hebben gegokt op de pluspunten van meer flexibele contracten. Of deene aanpak uiteindelijk beter zal blijken te zijn dan de andere, laat ik graag aan historici over.Wel duidelijk is dat we uiteindelijk allemaal - zakelijk en privé - te maken gaan krijgen met deongekende stijgingen van de energieprijzen.

 

Fake news-discussies

 

Op datzelfde Twitter zie ik verhitte discussies die soms hout snijden en soms rechtstreeks uitde fake news-hoek lijken te komen. Wat echter opvalt is dat het aloude prijsmechanisme voorveel mensen en bedrijven niet meer werkt. Lang hebben we in Nederland de houding gehadvan: laat de markt het maar regelen. Waarmee we eigenlijk zeiden: laat prijsstijgingen en-dalingen de richting van de ontwikkelingen maar bepalen. Dat dit met dit soort stijgingen nietmeer ‘als vanouds’ werkt, mag duidelijk zijn.

 

Aandeelhouders

 

Het zal duidelijk zijn dat we in deze situatie eigenlijk maar twee dingen kunnen doen. Dat isallereerst hopen dat de aandeelhouders van ons bedrijf snappen dat we hier met overmachtte maken hebben en dat we met z’n allen deze rit moeten zien uit te zingen, zonder al terigoureuze ingrepen.

 

Drastisch innoveren

 

Het tweede punt is: innovatie. Het was natuurlijk al langer duidelijk dat vanuit maatschappij enpolitiek steeds meer geroepen wordt om verduurzaming. Dat deed de datacentersector in hetbegin hooguit enigszins schoorvoetend. Tot we het niveau bereikte waarop met vergroeninggeld te verdienen viel. Toen versnelden we plotsklaps. Met innovatie kunnen we ook nuwellicht stappen maken. Maar dan moeten we wel ambitieus zijn. Dus niet gokken omverbeteringen van 0,5% of 2%, maar bereid zijn echt rigoureus het roer om te gooien. Alleenals we bereid zijn echt alles in onze datacenters ter discussie te stellen, maken we kans opstevige energiebesparingen.

Meer over
Lees ook
Wat een jaar

Wat een jaar

Nee, ik ga hier niet vaststellen dat 2021 een bizar jaar was. Dat weten we inmiddels allemaal. Wat we ons misschien nog niet realiseren: het was voor de branche zakelijk gezien eigenlijk gewoon een prima jaar. Ondanks alle problemen rond besmettingen en zieken (of erger) die iedereen helaas van dichtbij heeft meegemaakt.

Kantelpunt

Mooi woord: kantelpunt. Een situatie die langzaam maar zeker aan het veranderen is. Tot het moment daar is dat de schaal doorslaat naar de andere kant. Is dat wat er momenteel aan het gebeuren is als het om duurzaamheid en datacenters gaat?