<


Dutch Datacenter Index: alle seinen op groen

DDI-56_57_DCW2021-02.png

Met het einde van de Corona-crisis in zicht, zien we dat veel datacenters profiteren van versnelde investeringen in cloud en mobiele werkplekken. Ook zien we dat de duidelijkheid rond de groeimogelijkheden in de MRA een positief effect heeft.

In mei blikken de datacenterbeslissers terug op de periode van februari tot en met april. Nederlandse datacenters maakten zich voorafgaande aan deze periode weinig zorgen en toonden zich optimistisch, ondanks dat we juist een nieuwe lockdown ingingen. Ondanks de permanent volle ziekenhuizen, blijken de afgelopen drie maanden nog net iets beter te zijn verlopen dan vooraf werd verwacht. Zwel voor wat betreft het aantal vierkante meters, het vermogen als de investeringen, scoort de index wat hoger dan verwacht. Dat komt vol-  ledig voor rekening van colocatie datacenters. Bij enterprise datacenters daalde de index juist een punt. Dat duidt erop dat ze het tempo wat hebben verhoogd waarmee ze servers naar colocatie en/of de cloud verplaatsen. Voor de maanden mei tot en met juli verwachten datacenters een nieuwe versnelling. De groei in vierkante meters en vermogen is vrijwel vergelijkbaar met de afgelopen maanden, maar we zien met name de investeringen toenemen. Ook zien we dat enterprise datacenters wat harder gaan krimpen, terwijl de index voor colocatie datacenters juist met 4 punten omhoog gaat. Pb7’s onderzoek laat zien dat de sterke groei vooral (weer) plaatsvindt in de Metro Regio Amsterdam (MRA). Daarnaast zien we ook veel groei in het zuiden van Nederland. In het Noorden en Oosten liggen de groeiverwachtingen dan weer een stuk lager. De groei vindt zowel plaats op het vlak van retail colocatie (klanten tot 1 MW) als wholesale colocatie (klant met meer dan 1 MW) en built-to- suit (enkele klant). 

12 maanden

  In de 12-maandelijkse vooruitblik zien we dat het optimisme weer sterk is toegenomen. De index stijgt met 3 punten tot 63 punten, wat we voor het laatst in oktober 2019 zagen. De stijging is vrijwel gelijk verdeeld over oppervlakte, vermogen als investeringen. Ook hier geldt dat colocatie de markt trekt, met een plus van 5 punten ten opzichte van februari. We zien veel projecten in de pijplijn, waarbij Almere zich snel tot de nieuwe MRA-hotspot voor colocatie ontwikkelt. Ook regionaal zien we de nodige nieuwe bouwputten verschijnen. Tenslotte zijn we ook benieuwd of het huidige sentiment een aantal grote projecten weet vlot te trekken dat al een aantal jaar boven de Nederlandse markt hangt.

Lees ook
Interxion heropent Amsterdam Data Tower en maakt extra capaciteit voor klanten beschikbaar

Interxion heropent Amsterdam Data Tower en maakt extra capaciteit voor klanten beschikbaar

Interxion: A Digital Realty Company, aanbieder van cloud- en carrier-neutrale datacenterdiensten in Europa, heeft de derde en laatste fase van de uitbreiding van haar datacenter AMS17 voltooid. Met deze uitbreiding maakt Interxion vier extra verdiepingen beschikbaar voor klanten van AMS17, ook wel bekend als de Amsterdam Data Tower.

NorthC Datacenters breidt datacenter in Groningen uit

NorthC Datacenters breidt datacenter in Groningen uit

NorthC Datacenters, het grootste regionale datacenterbedrijf in Nederland, gaat haar bestaande datacenter in Groningen uitbreiden. Deze uitbreiding voorziet in de toenemende vraag naar datacenterdiensten in deze regio en onderstreept het groeiende economische belang van Groningen en omstreken.

De ITchannelPRO Datacentergesprekken – Paul Ike van Unica Datacenters

De ITchannelPRO Datacentergesprekken – Paul Ike van Unica Datacenters

In de reeks datacentergesprekken heeft ITchannelPRO ook met Paul Ike, SVP business development & marketing van Unica datacenters, gesproken. Als eerste ging Paul in op het grote aantal bouwprojecten dat nu speelt. Verder kwamen het datacenter campus ter sprake en de relevante ontwikkelingen bij telco datacenters en de edge.